Görüş Bildir
Haberler
Orhan Gazi Kimdir, Neler Yapmıştır? Osman Gazi'nin Oğlu Orhan Gazi'nin Hayatı ve Ölümü...

Orhan Gazi Kimdir, Neler Yapmıştır? Osman Gazi'nin Oğlu Orhan Gazi'nin Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
09.11.2021 - 11:48

Orhan Gazi babası Osman Bey'den sonra Osmanlı Devleti'nin 2. padişahı olarak 1326 – 1362 yılları arasında hüküm sürdü. Orhan Gazi'den sonra beyliğe oğlu I. Murad getirildi. Peki Orhan Gazi kimdir, nereleri fethetmiştir? İşte çocukları, eşleri ve hayatı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osmanlı hanedanının en uzun ömürlü padişahı Orhan Gazi, döneminde Osmanlı Devleti, teşkilatlanmıştır. İlk kez vezir ataması da bu dönemde yapılmıştır. Sık sık halk arasına karışan Orhan Gazi, halk tarafından çok sevilen bir hükümdardır. İşte Osman Gazi'nin oğlu, I. Murad'ın babası olan Orhan Gazi'nin hayatı ve ölümü...

Orhan Gazi Kimdir?

Orhan Gazi Kimdir?

Hayatı

Doğum tarihi tam olarak bilinmese de birçok tarihi kaynağa göre; Orhan Gazi 1281 yılında dünyaya geldi. Babası Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi annesi ise; Malhun Hatun'dur. Aldığı eğitim ve çocukluk dönemine dair pek bir şey bilinmez. 

Orhan Gazi, 1300'de tarih sahnesine çıkmış ve Köprühisar'ın fethinde bulunmuştur. Orhan'a bu dönemde Karacahisar uç beyliği verilmiştir.

Orhan Gazi'nin Başarıları

Orhan Gazi'nin Başarıları

* Orhan Bey 1321'de Mudanya'yı fethederek beyliğini Marmara Denizi kıyısına ulaştırmıştır. Babası Osman Gazi'nin vefatı üzerine 1326'te bey olmuştur. Aynı yıl Bursa'nın alınması en önemli başarılarındandır. Orhan Bursa'yı aldıktan sonra Bey Sancağı adıyla oğlu Murat’a vermiştir. 

* Orhan Bey, kısa zamanda ününü dünyaya duyurmuştur.  İlk darphane Orhan Bey’in zamanında Bursa’da kurulmuştur. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin ilk üniversitesi de Orhan döneminde kurulmuştur. 

* Orhan Bizans İmparatorluğu'na İznik'i alarak büyük darbe indirmiştir. İznik İmparatorluğu'nun başkenti olmuş ve şehir, Osmanlı kültür, ticaret ve sanat merkezi olan bir İslam şehrine döndürmüştür. Orhan Gazi'nin bir sonraki hedefi Balıkesir ve çevresi olmuş, burada da 4 kent Osmanlı idaresine geçmiştir. Orhan'ın babası Osman'a da büyük destek veren Ahilerin merkezi olan Ankara'da Orhan'ın ele geçirdiği topraklar arasında bulunuyor.

* Orhan Bey'in Bizans'a yardım etmesi, bir iç isyan sonrası imparatorluk tahtına geçen VI. İoannis'la kurulan yakın ilişkilerle başlamıştır. Osmanlı'nın Rumeli'ye açılması da böyle başlamıştır. 

* Babası Osman Gazi'den 16.000 km² olarak aldığı devleti, oğlu I. Murad'a 95.000 km² olarak bırakmıştır. Gelibolu-Çanakkale'yi ele geçirmiş ve Osmanlı İmparatorluğu'nu 1352'de Boğaz'ın Asya kıyılarına ve Trakya'da genişletmiştir. 

Orhan Gazi'nin Eşleri Kimlerdi?

- Asporça Hatun

- Nilüfer Hatun

- Theodora Hatun

- Eftandise Hatun

Orhan Gazi'nin Çocukları

- Süleyman Paşa

- I. Murad

- Şehzade İbrahim

- Şehzade Halil

- Şehzade Sultan

- Şehzade Kasım

- Şehzade Eyüp

- Fatma Hatun

- Hatice Hatun

Ölümü

Orhan Gazi yaşamının son yıllarını Osmanlı Devleti idaresini oğlu Murad'a bırakarak Bursa'da geçirmiştir. Ölüm nedeni ve tarihi net olarak bilinmese de 1358-1362 yılları arasında vefat ettiği düşünülmektedir. Orhan Bey, Bursa'da, Gümüşlü Kümbet'te babasının türbesine gömülmüştür.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
8
6
5
5
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın