Görüş Bildir
Haberler
Öncelikle Sakin Olalım… Panik Satışı Nedir, Nasıl Engellenir?

etiket Öncelikle Sakin Olalım… Panik Satışı Nedir, Nasıl Engellenir?

Ali Aydemir
07.09.2021 - 10:30

Hisse fiyatı hızla düşen yatırımcıların panikle yaptıkları bu satışlar nelerdir ve nasıl başa çıkılır? İşte yatırımcıların bilmesi gereken panik satışlarına ait detaylar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Panik satışı nedir?

Hızla ve yüksek hacimde düşen bir hisse senedi fiyatına karşı gösterilen davranıştır. Panik satışları genelde, bazı olaylar yatırımcıları hisse senedinin gerçek değerini yeniden değerlendirmeye zorladığında veya kısa vadeli yatırımcılar hisse senedi fiyatını uzun vadeli stop-loss'ları tetikleyecek kadar aşağı çekmeye zorladığında olur. Panik satışlarının yapıldığı süreçler genelde yatırımınızı olumlu yönde seyrettirmek için büyük fırsatlar sunar. Kaçırılan fırsatları yakalamanızı da kolaylaştırır.

Fırsatları kaçırmamak gerekir.

Tüm süreç, özellikle panik satışının ardındaki olay maddi olmayan veya spekülatif nitelikteyse (örneğin SEC tarafından bir soruşturma veya bir analist görüşü gibi) dip balıkçılar için uzun pozisyonlar başlatmak için muazzam fırsatlar yaratabilir. İyi zamanlarda paranız için stratejik bir plan düşünmek her zaman kolaydır. Piyasalar yükselirken, agresif bir şekilde yatırım yapmak, paranızı büyütmenin doğal bir yolu gibi görünüyor ve söz konusu riskleri yalnızca teorik olarak göz ardı edebilirsiniz.

Panik satışları adım adım nasıl gerçekleşir?

Panik satışları genellikle yatırımcılar tarafından yapılan birkaç adımda gerçekleşir. 

1. adım: İlk olarak panik satışı yapmayı yatırımcının kişisel görüşüne göre geçerli kılacak bir fiyat düşüşü gerçekleşir. Bu bir soruşturma, satış artışı, gelir seviyeleri, kazançlar, yönetim değişiklikleri veya kararları ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli faktörlerle ilgili olabilir. Ünlü bir analistin bir görüş belirtmesiyle de gerçekleşebilir. Bu konuda Elon Musk'ın başarısı yadsınamaz. 😅

2. adım: Sonunda, alıcılar ve satıcılar trendin kontrolü için savaştığında yüksek hacimli bir gün meydana gelir. Kazananlar daha sonra düşük takip hacmindeki eğilimi gösterir.

3. adım: Önemli bir eğilim değişikliği olmazsa, o zaman tipik olarak önemli bir tersine dönüşün (uzun veya kısa vadeli) meydana gelebileceği yüksek hacimli başka bir nokta mutlaka olacaktır.

4. adım: Bu süreç, uzun vadeli bir trend oluşup teknik veya temel faktörlerle teyit edilene kadar devam eder.

Panik satışa ne neden olur?

Panik satışı, bir yatırım içerisinde fiyatın düşmesine neden olan mantıklı bir analizden ziyade korkuya dayalı ani ve yaygın bir şekilde satılmasıdır. Genellikle panik satışı, bir varlığın fiyatının düşmesine neden olan ve yaygın korkuya yol açan bazı dış olaylardan kaynaklanır. Bu korku, insanların aşırı tepki vermesine ve daha fazla kaybı önlemek için yatırımlarını satmasına neden olur, ancak bunu aynı anda yapan çok sayıda insan nedeniyle fiyatı düşürür. Bu da daha fazla paniğe neden olur ve olumlu bir geri bildirim döngüsüne yol açar. Borsalar, bu korku ve satış döngüsünü kırmak için panik satış durumunda genellikle ticareti durdurur.

Göstergeleri göz ardı etmemelisiniz.

Göstergeleri göz ardı etmemelisiniz.

Panik satışı, doğal olarak bilgili  yatırımcılar için büyük satın alma fırsatları yaratır. Grafikler doğru yorumlanmalı ve kırılma noktaları göz ardı edilmemelidir. Satışın ne zaman biteceğini bilenler, daha sonra sıklıkla meydana gelen düzeltmelerden /geri dönüşlerden yararlanabilirler. Grafik okumalar en iyi giriş noktasının nerede olduğunu belirlemek için güvenli ve etkili yöntemler sağlar ve ihtimaller dahilinde olsa da maliyetli hatalardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Panik en büyük düşmanınızdır.

Başarılı bir yatırımcı olmak için finans dünyasının dünyaca ünlü bir simgesi olmanıza gerek yok. Çok daha önemli olan, mümkün olan en kötü anda kurtulmak yerine makul bir yatırım stratejisine bağlı kalmaktır. Ancak kilit nokta, zorlu piyasa koşulları çarptığında ne olacağıdır. Panik satışı, bir yatırımcı olarak en büyük düşmanınızdır ve tarihteki en başarılı yatırımcıların hepsi, duygularını onlara vermek yerine onları kullanmanın yollarını bulmuşlardır. Sizin için işe yarayan sağlam bir yatırım planı hazırlayarak ve bu plana sadık kalarak, uzun vadede başarılı bir yatırımcı olma yolunda hedefinize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın