Görüş Bildir
Haberler
Ölümünün 36. Yılında Bunalımın Vücut Bulmuş Hali Sartre'dan 13 Alıntı

etiket Ölümünün 36. Yılında Bunalımın Vücut Bulmuş Hali Sartre'dan 13 Alıntı

Öykü Parlak
15.04.2016 - 00:27

Varoluşçuluk felsefesinin babası, yürüyen depresyon, anlam deryası Jean Paul Sartre. Yaşamak onun için ağır bir yük. Her satırında, yaşadığı buhranı en derinden hissedebiliyorsunuz. Tıpkı bu satırlarda anlattığı gibi:

 'Yaşarken başımızdan hiçbir şey geçmez. Dekorlar değişir, kişiler girer çıkar yalnız. Başlangıçlar da yoktur; günler anlamsız bir biçimde birbirine eklenir durur; sonu gelmez, tekdüze bir ekleniştir bu.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

1.

Gerek ruh, gerekse beden yönünden, hep uçurum duygusu içinde oldum; yalnız uykudaki uçurum değil, eylemdeki, düşteki, anıdaki, istekteki, pişmanlıktaki, acınmadaki, güzeldeki, sayıdaki vb gibi şeylerdeki uçurum.

2.

Bu sevinçli, akıllı uslu insan sesleri arasında yalnızım. Bütün bu adamlar, vakitlerini dertleşmekle, aynı fikirde olduklarını anlayıp mutluluk duymakla geçiriyorlar. Aynı şeyleri hep birlikte düşünmeye ne kadar önem veriyorlar!

3.

Hayatta yapılacak o kadar çok hata var ki; aynı hatayı yapmakta ısrar etmenin anlamı yok.

4.

Aramızda bir yakınlık duygusu yok. Birbirimize benziyoruz sadece. Benim gibi o da yalnız, ama yalnızlığının içine daha çok batmış.

5.

Yalnızdı, korkunç bir sessizliğin ortasında, özgür ve yalnız, yardımsız ve mazeretsiz, bir daha dönememecesine karar vermeye mahkum, her zaman için özgür kalmaya mahkum...

İçeriğin Devamı Aşağıda

6.

Her an bazı insanlar arasında ve yeryüzünün bir yerinde var olmak ve fazlalık olduğumu bilmek, benim kaderim olduğuna göre, herkes tarafından ve her yerde su, ekmek ve hava gibi aranan bir şey olmayı özlüyordum.

7.

Biliyorum. Bana tutku verecek herhangi bir şeye ya da kimseye artık rastlamayacağımı biliyorum. Birisini sevmeye kalkışmak, önemli bir işe girişmek gibidir, bilirsin. Enerji, kendini veriş, körlük ister. Hatta başlangıçta bir uçurumun üzerinden sıçramanın gerektiği bir an vardır. Düşünmeye kalkarsa atlayamaz insan. Bundan böyle artık bu gerekli sıçrayışı yapamayacağımı biliyorum.

8.

Anılar şeytanın kesesindeki altın sikkelere benziyor: keseyi açtığında bir de bakıyorsun, altın değil, ölü yapraklar var içinde.

9.

İki kent arasındayım, biri bilmiyor beni; öteki artık tanımıyor.

10.

O güneş de, o gökyüzü de birer aldanıştan başka bir şey değildi. Belki yüzüncü kez aldanışımın önüne geçemiyorum.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11.

Bana öyle geliyor ki yalnızlığa söz geçirmek olanak dışı.

12.

Şimdi kimse için hiçbir şey düşündüğüm yok. Sözcük aramak gibi endişem bile kalmadı.Sözcükleri şöyle ya da böyle belirlediğim yok, bırakıveriyorum ağzımdan az çok, çabuk, kendiliklerinden çıkıyorlar. Çok zaman, sözcüklerden yoksun oldukları için düşüncelerim de sisli. Garip ve eğlenceli biçimlere bürünüp yitip gidiyorlar; hemen unutuyorum bu düşünceleri.

13.

Değişen hiçbir şey yok ama yine de her şey başka bir biçimde varolup gidiyor. Anlatamıyorum. Bulantıya benziyor bu, ama aynı zamanda onun tam tersi. Sonunda başımdan bir serüven geçiyor, kendimi sorguya çekince kendimin, kendim olmaklığımın ve burada bulunmaklığımın başımdan geçtiğini görüyorum. Geceyi yarıp geçen benim. Bir roman kahramanı gibi mutluyum.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
206
70
16
6
6
6
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
fötr kafa

düşünceleri güzel ve derin

eeee

Bulantıyı tekrardan okuyasım geldi... '' siz de benim gibi yapın, ölçülü acı çekin ''

anlcansahin

Anam babam bile beni böyle anlatamaz. intihar edecem şu imanım olmasa Sarte abi bana Yardım et çık mezarından ...

bal porsuğu

Geçer geçer...Üzülme:)