Görüş Bildir
Haberler
Obama 'Soykırım' Demeyecek

Obama 'Soykırım' Demeyecek

FreiGeist
22.04.2015 - 09:50 Son Güncelleme: 22.04.2015 - 12:15
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Başkanı Barack Obama'nın 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasında bu yıl da 'soykırım' ifadesini kullanmayacağı bildirildi.

Associated Press (AP) haber ajansının aktardığına göre karar, ABD yönetiminde üst düzey yetkililerin Ermeni ve Amerikan liderlerle Salı günü yaptıkları görüşmelerin ardından alındı.

Beyaz Saray, yetkililerin ABD'nin 1915 olaylarının 100. yılını 'gerçeklerin tam, dürüst ve adil olarak kabullenilmesi çağrısı yapmak' için kullanabileceğini fakat metinde 'soykırım' ifadesi olmadığını belirtti.

AP'nin aktardığına göre Cumhuriyetçi Adam Schiff, Başkan Obama'nın kararından duyduğu hayal kırıklığını şu sözlerle dile getirdi:

'ABD uzun bir dönem insan haklarında yol gösterici olmakla, zulümlere karşı sesini yükseltmek, kendi geçmişi ve başkalarının geçmişindeki sancılı dönemlerle yüzleşmekle övünmüştür. Bu, Devlet Başkanı veya Kongre tarafından soykırımın inkârına suç ortaklığı yapma politikasıyla bağdaşmıyor.'

Beyaz Saray ise, Obama'nın bu yıl farklı bir dil kullanmasına dair beklentileri anlayışla karşıladıklarını fakat ABD yönetiminin tavrının, 'geçmişin kabullenilmesi ve mevcut dönemde de hayatların kurtarılmasında bölgesel ortaklarla yürütülen çalışmaların dirayeti için' doğru olduğuna inandıklarını ifade etti.

'Büyük felaket' diyecek

'Büyük felaket' diyecek

Hürriyet gazetesinden Tolga Tanış'ın haberine göre de üst düzey bir Amerikan Yönetimi yetkilisi, Obama’nın 24 Nisan bildirisinde “soykırım” demeyeceğini ve yine “Meds Yeghern” ifadesini kullanacağını teyit etti. Beyaz Saray, Cuma günü Erivan’da yapılacak anma törenine de ABD adına Hazine Bakanı Jack Lew’in katılacağını açıkladı.

Kaynaklar: BBC Türkçe ve Hürriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0