Görüş Bildir
Haberler
Normandiya Nerededir?

Normandiya Nerededir?

Elif Ateş
01.09.2021 - 09:38

Normandiya şehri, II. Dünya Savaşı'nın kaderinin belirlenmesinde rol oynamış ünlü bir şehirdir. Normandiya Çıkarması olarak bilinen bu askeri harekat, 5 Haziran 1944 yılında Müttefik kuvvetlerinin Alman birliklerine karşı başlattığı bir hücum saldırısıdır. Normandiya kıyılarında tarihin en büyük donanması ile yapılan bu harekatta milyonlarca kayıplar verilmiştir. Müttefik güçlerden yaklaşık olarak 4 bin 400 asker hayatını kaybetti. Kaybolan askerlerin sayısı ise 9 bin kadardır. Binlerce sivil ise bombardımanların altında kalarak yaşamlarını yitirdi. Peki Normandiya nerededir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

M.S 912 yılında İskandinav ve Cermen kökenli Frenk karışımı bir halk olan Normanlar, Normandiya bölgesine yerleşti ve Normandiya, bu halkarın ana vatanı oldu. Halen daha bu bölgede yaşayan Normanlar, kültürlerini ve dillerini de yaşatmaya devam etmektedir. Normandiya'da konuşulan dil Normanca, Hint- Avrupa dil ailesine ait kökeni Latince olan Romen dillerinden biridir. Normanca dilinin resmi bir statüsü bulunmamakla birlikte sadece bölge dili olarak kabul edilir. Normanca sadece bu bölgede değil Manş Adaları'nda da konuşulmaktadır. Manş Adaları ise Normandiya'dan farklı olarak Birleşik Krallık'a bağlıdır. Normandiya bölgesi ve tarihte önemi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

NORMANDİYA NEREDEDİR?

Normandiya, Fransa'nın kuzeybatısında yer alan bir bölgedir. Kuzeyinde Manş Denizi, batısında ise Couesnon ırmakları yer alır. Aşağı Normandiya ve Yukarı Normandiya olmak üzere iki ayrı bölgeden oluşur. Yukarı Normandiya, Seine- Maritime ve Eure illerini kapsar. Aşağı Normandiya ise Orne, Manche, Calvados illerinden oluşmaktadır. 

Normandiya'da yaklaşık olarak 3.2 milyon kişi yaşamaktadır. Yukarı Normandiya'nın başkentinin nüfusu ise 385 bin kişidir. Normandiya'nın kuzeyindeki nüfus sayısı, güneye göre daha yüksektir. Yukarı Normandiya'nın merkezi Rouen'dir. Fransa'da en çok müze bulunan yerlerden biri Yukarı Normandiya kısmıdır. Normandiya Çıkarması'nın yapıldığı yer Aşağı Normandiya bölgesindeki Calvados kıyılarıdır. Normandiya'da hayvancılık, tarım, mandıracalık ve ticaret oldukça fazla gelişmiştir. Manş Deniz'ine sınırı olmasından dolayı çok fazla deniz faaliyetleri bulunmaktadır. Dünyada ün yapmış Cemembert peyniri bu bölgeye özgüdür.

Normandiya özellikle II.Dünya savaşı ile adını duyurmuş bir bölgedir. II.Dünya Savaşı sırasında Batılılar ve Sovyetler arasında bir anlaşma yapılarak Almanya'ya karşı bir cephe açılmasına karar verildi. Bu açılan cephe Fransa'nın Normandiya kıyılarında yapılacaktı. Yaklaşık iki ay süren askeri harekat, 26 Ağustos'ta Müttefik Devletleri'nin kazanması ile son buldu. Arkasından Brüksel ve Amsterdam'ı da ele geçirerek büyük bir adım atıldı. Müttefik güçleri, Ren Nehri'ni de geçerek Almanya Devleti'nin topraklarına girdi ve savaşın seyrini değiştirdi.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın