Görüş Bildir
Haberler
Noel Baba'nın Kısa Tarihi

Noel Baba'nın Kısa Tarihi

TraVisEdu® Tercüme | Vize | Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı
18.03.2014 - 15:52 Son Güncelleme: 18.03.2014 - 18:16

Noel Baba'nın Kısa Tarihi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Noel Baba'nın Kısa Tarihi

Her yıl 24 Aralık’ta dünya çocukları, yan komşuya uğramadan önce evlerine hediyeler bırakacak sihirli bir şişman adamın gelmesini umut ederek süt ve kurabiye dağıtır.

Peki böylesine tuhaf bir gelenek nasıl başladı dersiniz?

Kış mevsiminin soğuk, karanlık ve kasvetli geçtiği Kuzey Avrupa’yı suçlayabilirsiniz.

En soğuk, karanlık ve kasvetli gün, güneşin sadece birkaç saatliğine zayıf bir şekilde aydınlattığı 21 veya 22 Aralık’taki gündönümüdür. Güneşten mahrum bu insanlar kendilerini ziyaret edip hediyeler getirerek ruh hallerini düzeltecek sihirli karakterler yaratmıştır.

Bu karakterler Cinlerden Tanrılara ve hatta keçilere kadar farklılık göstermektedir. Ancak, bilindik hikâyeye neden olan iki karakter vardır.

Birincisi, Hollandalı St. Nick’tir. St. Nick, ince ve belki de biraz sert mizaçlıdır. Fakat, Aralık başında çocuklara yine de hediyeler getirir. Kırmızı-beyaz piskopos gibi giyinir, yanında yardımcıları vardır ve Hollandalı çocukların bir havuç bırakması teşvik edilen Amerigo adında bir ata biter. St. Nick, Hollandacada Sinterklass olarak anılır.

İkinci karakter, İngiliz Noel Baba’dır. Noel Baba, başında kutsal taç bulunan heybetli, eğlenceli bir putperesttir.

Geleneksel olarak çocuklar ve hediyelerden ziyade yiyecek, şarap ve kutlama ile ilgilidir ve belki de en çok, Varyemezi terörize eden Noel’in üç ruhundan biri olarak tanınır.

Avrupalılar Kolonilere yerleştiğinde St Nick ve Noel Baba ile diğer karakterler karışmaya başlamıştır.

Bu durum, Amerikan versiyonun pek çok adı olmasının nedenidir. Santa Claus, Sinterklass’ın Amerikanlaştırılmış halidir ancak yine de St Nick, Noel Baba ve Alman Kris Kringle olarak anılır.

Eskiden bunlar farklı karakterler olsa da şimdilerde tek bir karaktere dönüşmüştür.

Örneğin, “The Night Before Christmas / Noelden Önceki Gece” adlı şiir, 1823 yılında New York’ta yazılmış ve Santa’nın bacayı oyuncaklarla doldurduğu kavramını oturtmuştur.

Fakat bu Santa, daha çok Nordik Ülkelerden bir cindir. Son derece küçüktür ve minik ren geyikli minyatür bir kızak üstündedir ki bu, iş tanımı bacaları onarmak olan biri için çok daha mantıklıdır. Ayrıca, ‘Santa’ kelimesi şiirin hiçbir yerinde geçmez. Asıl başlığı ‘St. Nick’in Ziyareti’’dir.

1800’ler ilerledikçe şişman, insani görünümlü ölümsüz Santa Amerikan yazarlar arasında standartlaşmıştır. Birleşik Devletler’de Cinlerden oluşan bir iş gücü kazanmış ve bir karısı olmuştur.

Santa, yaklaşık 1900 yılına kadar mevcut ikonik stilini geliştirmiştir. Yaygın inanışın aksine, Coca Cola Santa’nın renklerini kendi kurumsal renklerine dönüştürmediği, bunun yerine 1931 yılında, ölü sezonunda daha fazla kola satmak amacıyla kırmızı-beyaz Santa’yı kullanmıştır.

Kola Santa’yı kendilerinin her yerde olan reklamı olarak yaratmamasına karşın muhtemelen, Santa’yı dünya genelinde, kışın hediye verme geleneği olmayan pek çok kültüre yaymasına yardım ederek milyonlarca insanın aklında Tek Gerçek Santa olarak markalaştırmıştır.

Bu Amerikan Santa üstelik, her zaman yerli halkın hizmetine olmamasına rağmen daha çok onun gibi olmak için Kuzey Avrupa’daki ilişkilerini etkilemiştir.

Özellikle, Britanyalı Noel Baba, birçok Britanyalının farklı olduklarını anlamadıkları için tamamıyla Santa’ya benzemiştir.

Hollanda’da ise St Nick hala ayrı bir karakter olarak varlığını başarılı bir şekilde sürdürmektedir.

En azından ülkeler arasında hala fikir çatışmasına hazır, modern Santa hakkındaki son bir detay da tam olarak nerede yaşadığıdır.

1800’lerin sonlarında evi, kuzey ışığı altında merkezlenmiş manyetik kuzey kutbuydu.

Santa için en diplomatik seçenek olacakken Manyetik Kuzey, Kutup Buz Tabakasından ayrılarak bir oyuncak fabrikası kurulacak son derece elverişsiz bir yer olan Okyanusa karışmıştır.

Bu nedenle Kanada, Santa’nın işyerinin Nunavut’ta bir yer olduğunu iddia etmektedir ve Santa’ya bir posta kodu ve resmi Kanada vatandaşlığı (şaka değil!) vermiştir.

Amerika’nın yanıtı, Kuzey Kutbu’nun açık şekilde, yerli olmayan soğuk buz tabakasına değil Kuzey Kutbu’nun küçük kasabası Alaska’ya işaret ettiği yönündedir.

Danimarka Santa’nın eski kolonileri Grönland’ta yaşadığını iddia etmektedir ve Grönland beklendiği üzere aynı fikirdedir.

Nordik ülkeler tam lokasyonu konusunda tartışmaktadır ancak Finlandiya Santa’nın Kuzey Kutup Dairesi üzerindeki Rovaniemi’deki işyeri ile bu tartışmanın açık kazananıdır.

Kanıt için, oraya gidip Santa’yı ziyaret edebilir ve Finlandiya’nın iddiasını oldukça güçlendiren cinleri, oyuncakları, ren geyiğini ve postaneyi görebilirsiniz. Santa sezon dışında dahi görülebilir.

Fakat, asıl merkezi neresi olursa olsun, Santa hala tüm o hediyeleri teslim etmek ve tüm o kurabiyeleri yemek için sadece bir gecede dünyayı dolaşmayı başarmaktadır.

Yazar: ingiltereyevize.net

Etiketler: Amerigo, Father Christmas, noel baba, Noel Baba kimdir, santa claus, Sinterklass, st. nick

Kaynak: https://www.ingiltereyevize.net/noel-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın