Görüş Bildir
Haberler
Meze Tarifleri: Türk Mutfağının Alamet-i Farikası! Parmaklarınızı Yedirtecek 21 Meze ve Tarifi

Meze Tarifleri: Türk Mutfağının Alamet-i Farikası! Parmaklarınızı Yedirtecek 21 Meze ve Tarifi

dersei
26.09.2014 - 11:43 Son Güncelleme: 27.12.2021 - 13:54

Türk milleti olarak yemeyi severiz biz. Kutlanacak bir şey mi var? Güzel bir sofra kurulur. Yılbaşı akşamı mı? Kocaman masa etrafında toplanılır ve çeşit çeşit yemekler bir güzel mideye indirilir. Ana yemekler kadar ana yemeğin yanına yapılanlar, ana yemekten önce yenenler ve sonrasında yenenler de Türk mutfağının çeşitliliğine çeşitlilik katar. Ancak hepimizin de bildiği gibi Türk mutfağı denilince akıllara gelen şeyler şüphesiz zengin meze çeşitleri! Kutlamalarda, rakı sofralarında, şık yılbaşı sofralarında, hatta uzun uzun keyifle edilen Pazar kahvaltılarında masaları renklendiren, çeşitlendiren pratik mezeler hem ev hanımlarının kurtarıcısı oluyor hem de midelere bayram ettiriyor! 

Zeytinyağlısından yoğurtlusuna hatta salçalısına kadar çeşit çeşit mezeler arasından hepimizin aralarından en az bir tane sevdiği vardır diye düşünüyoruz.

İşte karşınızda hem doyurucu hem lezzetli kolay meze tarifi arayanlar için ana yemeği bir kenara bıraktıracak ve parmaklarınızı yedirtecek meze tarifleri!

1. Haydari

1. Haydari
onedio.com

İhtiyacınız:

  • 3 çay bardağı süzme yoğurt

  • Yarım demet dereotu

  • 2-3 diş sarımsak

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Tuz, nane, pul biber

Bunların hepsini karıştırıyoruz ve haydarimiz hazır.

2. Muhammara

2. Muhammara
onedio.com

Domates ve biber salçasını karıştırıyoruz. Hafif ıslak ekmek içini ufalayarak içine katıyoruz. Köz biberleri de ince ince kesip ilave ediyoruz. Cevizi toz haline getirip içine katıyoruz. Sarımsağı da ince kıyıp ekliyoruz. Tuzunu, karabiberini ve kimyonunu koyuyoruz. En son zeytinyağını da koyup, karıştırıp servis ediyoruz.

3. Babagannuş

3. Babagannuş
onedio.com

Biber ve patlıcanları közleyin, kabuklarını soyun ve döverek ezin. Soğanı minik minik doğrayıp az sıvı yağ koyduğunuz tavada kavurun. Biber salçası ve baharatları ekleyin. Soğan ve ezilmiş patlıcanları, ince doğranmış domatesleri ve maydanozları derince bir kapta karıştırın. Üzerine limon suyu, zeytinyağı, tuz ve dövülmüş sarımsakları ekleyin, karıştırın.

4. Tarator

4. Tarator

1 kase yoğurt, yarım dilim ekmek içi, yarım çay bardağı dövülmüş ceviz, 2 diş sarımsak, biraz limon suyu ve tuzu karıştırıyoruz. İsteğe göre ıspanak, dere otu, havuç da eklenebilir.

5. Köpoğlu Mancası

5. Köpoğlu Mancası
onedio.com

Patlıcan, patates, kabak, havuç, biberi sırasıyla kızartın. Üzerine tuzunu ve sarımsaklı yoğurdu ilave edin.

6. Humus

6. Humus

3 su bardağı süzülmüş nohut, 1/3 su bardağı tahin, 2 adet limonun suyu, 1 çay kaşığı tuz, 3 diş sarımsak, 1/2 çay kaşığı kimyonu rondodan geçiriyoruz. Bir servis tabağına aktardıktan sonra üzerine sıvı yağ, kırmızı biber, sumak serpiyoruz.

7. Nuraniye

7. Nuraniye
onedio.com

Taze soğanı kavuruyoruz ardından da suyunu aldığımız rendelenmiş kabakları(3-4 tane) ekleyip birlikte kavuruyoruz. Biraz kavurup yıkanmış pirinci, toz kırmızı biberi, tuzu, karabiberi de ekliyoruz. Sıcak su ekleyip pirinç pişene kadar pişiriyoruz. Hemen pişmeden önce dere otunu da ekliyoruz. Soğuduktan sonra cevizli sarımsaklı yoğurdu ekliyoruz.

8. Kereviz Salatası

8. Kereviz Salatası

Rendelediğimiz kerevizi limonladıktan sonra, sarımsaklı, tuzlu ve cevizli yoğurtla karıştırıyoruz. Hepsi bu!

9. Biberli Yoğurt Salatası

9. Biberli Yoğurt Salatası

Közlenmiş kırmızı biberi ince ince kesip, sarımsaklı yoğurtla karıştırıyoruz.

10. Deniz Börülcesi Mezesi

10. Deniz Börülcesi Mezesi
onedio.com

Deniz börülcesini 15 dk haşladıktan sonra üzerine kıyılmış sarımsak, bol limon suyu ve zeytinyağını ekliyoruz.

11. Hatay Ekşileme

11. Hatay Ekşileme

Patlıcanlar közlendikten sonra kabuğunu soyup püre haline getiriyoruz. İnce doğranmış soğanı ve biberi elle öldürüyoruz. Bunları karıştırdıktan sonra üzerine küp küp doğranmış domates, maydanoz, nar ekşisi ve zeytinyağı ilave ediyoruz.

12. Kısır

12. Kısır
onedio.com

Bulguru bir tencereye koyup bulgurun hizzasına kadar sıcak suda bekletiyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp, bulgurun suyu çekmesi için bekliyoruz.

Bulgur soğuduktan sonra ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates, biber salçası, tuz, karabiber, kırmızıbiber, pul biber, zeytinyağı ve limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz.

13. Bezirgan

13. Bezirgan

Soğan ve maydanoz ince kıyılır,nane, ceviz, salça, kırmızı biber,kimyon, tuz, sumakla harmanlanır.

14. Piyaz

14. Piyaz
onedio.com

Kuru fasulyeler bir gece önceden bekletilir. Bekletilen fasulyeler haşlanır. Soğanlar tuzlanır elle ovularak öldürülür.  Biraz sirke konur. Soğanlar ile fasulyeler iyice karıştırılır. Maydanozlar da kıyılarak eklenir. Servis kabına alınır. Üzerine zeytinyağı gezdirilir. Tabak kenarlarına ve piyazın üzerine, dilimlenmiş domates ve haşlanmış yumurtayla servis edilir.

15. Şakşuka

15. Şakşuka

Patlıcanları küp küp doğrayıp kızgın yağda kızartıyoruz. Sosu için de ince kesilmiş soğan ve biberi, küp küp kesilmiş domatesleri salça ve baharatlar birlikte kavuruyoruz. Üzerine döküyoruz.

16. Yalancı Çerkes Tavuğu

16. Yalancı Çerkes Tavuğu

Tavuk göğsü haşlandıktan sonra ince ince didikliyoruz. Ekmek içi, ceviz ve sarımsağı rondodan geçirip püre haline getiriyoruz. Yoğurdu da katıyoruz. Zeytinyağı ve pul biber kızdırılıp üzerine eklenebilir.

17. Çılbır

17. Çılbır
onedio.com

Biraz su kaynatın ve tuz ekleyin. Kaynayan suya yumurtaları kırarak 5 dk kadar kaynatın. Pişen yumurtaları sudan alarak servis tabağına yerleştirin. Üzerine de biraz yoğurt. Tereyağını tavada eritip pul biber eklediniz mi tadından yenmez.

18. Mücver

18. Mücver
onedio.com

Kabakları rendeliyoruz ve suyunu alıyoruz. Rendelenen kabakları un, yumurta, maydanoz, dereotu, tuz ve karabiberle karıştırıyoruz. Gevşek kıvamlı hamurumuzu da kepçe kepçe kızgın yağda kızartıyoruz.

19. Tarama

19. Tarama

Hafif ıslanmış ekmek içini ufalayıp bulamaç haline getirin ve bunun içine kırmızı havyarları ekleyin.Sonra bunun için rendelenmiş soğan ve sarımsağı da ekleyin. Limon suyunu da ilave ettikten sonra beyazlaşana kadar rondodan geçirin. En son zeytinyağı da ilave edip homojenize ettikten sonra servis edebilirsiniz.

20. Tahinli Fava

20. Tahinli Fava
onedio.com

Bi gece önceden ısladığınız baklayı 2-3 dk kaynatıp suyunu süzüyoruz.Daha sonra baklayı, soğanı, ince kıyılmış dereotunu, tuzu ve şekeri bir tencereye koyup baklalar iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Suyunu çektikten sonra baklayı blendırdan geçiriyoruz.

Tahin, limon suyu ve zeytinyağını karıştırıp malzemeye ilave ediyoruz..Soğudukta sonra servis tabağına alarak üzerini dereotu ve limon ile süsleyebilirsiniz

21. Arnavut Ciğeri

21. Arnavut Ciğeri

Taze küp küp doğranmış ciğerlerimizi biberleyip, tuzlayıp, unlayıp kızartıyoruz. Servis tabağına alıp kızartma yağından bir kaç kaşık gezdiriyoruz. Sumaklı soğan piyazı eşliğinde, üzerine kimyon, arzuya göre maydanoz ekleyerek servis yapıyoruz.

İlginizi çekebilir;

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
552
317
47
47
45
40
27
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?