Görüş Bildir
Haberler
Metaverse Evreninde Skandallar Büyüyor: Her 7 Dakikada Bir Taciz Yaşanıyor

Metaverse Evreninde Skandallar Büyüyor: Her 7 Dakikada Bir Taciz Yaşanıyor

Metaverse, her geçen gün adından daha da fazla söz ettirmeye başladı. Çoğunluk bu teknolojinin yararlarından ve kapasitesinden bahsediyor olsa da, Metaverse dünyasıyla birlikte siber suçlar farklı bir boyuta taşınabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milliyet gazetesinden Oğuzcan Atış'ın haberine göre, Kanadalı Chanelle Siggens isimli kadın geçtiğimiz günlerde VR başlık kullanarak oyun oynadığı sırada başka bir oyuncu tarafından sözlü ve fiziki olarak taciz edildi. Siggens yaşanan bu olay üzerine oyuncuyu uyardı. Chanelle Siggens’i taciz eden oyuncu ise uyarılara kulak asmayarak tacizi sürdürmeye devam etti ve 'İstediğimi yapacağım' dedi. Bir süre sonra tacizci oyuncu Siggens’in yanından uzaklaştı. Yaşanan bu olay Metaverse ve sanal gerçeklik ile birlikte siber dünyada hali hazırda ciddi bir problem olan siber zorbalığın tehlikeli boyutlara ulaşacağı konusunda endişe yaratıyor. Yapılan araştırmalara göre, sanal gerçeklik temelli oyunlarda her 7 dakikada bir oyuncuları rahatsız eden ihlâller yaşanıyor.

'Yasa yapıcıları oldukça zor günler bekliyor'

'Yasa yapıcıları oldukça zor günler bekliyor'

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Metaverse evrenine geçişin hızlı olduğunu belirtti ve bu konuda hukuki düzenlemelerin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Kırık, 'Yasa yapıcıları oldukça zor günler bekliyor' dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü'nden Doç. Dr. Nihal Kocabay Şener ise Metaverse ile birlikte hali hazırda fazlaca olan dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı gibi konuların sanal evrende de artış göstereceğini vurguladı.

İstismara açık

İstismara açık

Teknoloji devlerinin art arda gelen Metaverse hamlelerinin yarattığı etki sürüyor. Hayatımıza çok hızlı giren bu kavram yeni güvenlik ihlâllerine de kapı araladı. Metaverse'de işlenebilecek suçlara karşı şu an için yapılabilecek tek şey ise bu temelde kullanılan uygulamalar üzerinden şikâyet bildirimi yapmak.

Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Metaverse teknolojisinin henüz çok yeni olduğunu ve düzenlemelerin yaşanacak ihlaller ve suçlara göre yapılacağını belirterek, “Bu teknolojinin hep olumlu yönlerini konuştuğumuz bu günlerde buz dağının görünmeyen tarafını da göz ardı etmemek gerekiyor. Kullanıcıların avatarları aracılığıyla sanal gerçeklik evrenine giriş sağlaması ister istemez gerçek hayatın da sanala kaymasına sebep oldu ve bu durum gerçek hayatın sanal dünyaya taşınmasına kapı araladı. Ancak unutmamak gerekir ki sanal dünyada işlenen suç da gerçektir. Nitekim Dijital Nefretle Mücadele Merkezi'nin verileri bu görüşü güçlendiriyor. Popüler bir sanal gerçeklik oyunu olan VRChat'te, her 7 dakikada bir kişi haklarını ihlâl eden bir olayın meydana gelmesi sanal gerçeklik evrenlerinde suç oranının ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor' şeklinde konuştu.

'İçinde dijital şiddet barındırıyor'

'İçinde dijital şiddet barındırıyor'

Doç. Dr. Nihal Kocabay Şener, hali hazırda sosyal medyada gerçekleşen çok sayıda siber zorbalık ve suç konulu olay yaşandığını belirtti ve Metaverse dünyasında da bu konuda çok sayıda olayın yaşanacağını tahmin ettiğini söyledi. Şener, 'Sosyal medyadan da bildiğimiz üzere sanal dünya içinde dijital şiddet barındırıyor. Kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere daha pek çok kişi ve grup bu şiddete maruz kalıyor. BM 'Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Siber Şiddet - Dünya Geneli Acil Eylem Çağrısı' raporu kadınların erkeklere göre 27 kat daha fazla dijital şiddete maruz bırakıldığını söylüyor' dedi.

'Metaverse'de karşılaştıklarımız ve karşılaşacaklarımız bugün sosyal medyada yaşananın artmış hali olacak gibi duruyor' diyen Şener, 'Konuyu biraz daha kapsamlı olarak ele alırsak risk altında olanlar sadece cinsiyet temelli değil. Evet, cinsiyet temellilik başta gelen bir faktör ancak diğer ayrımcılık türlerinin de yaşanacağını göz önünde bulundurmalıyız. Irk ayrımcılığı, engellilere yönelik ayrımcılıklar, daha kapsayıcı bir ifade ile kırılgan gruplara karşı ayrımcılıklar Metaverse'de ne yazık ki bizi bekliyor' diye konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
6
5
5
4
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mehmet Esen

reel bir bok yapamayan çüksüzlerin hedefi sanal seks... ahahaha amk abazaları

pofudukpofyumak

2222'de nasıl bir teknoloji olacağını merak ediyorum..

Haldırhuldur

Bu tür durumlar yaşandıkça önlem almak nedir arkadaş bu tür durumlar internet denen şey ortaya çıktı çıkalı yıllardır var. İnsan evren kurarken düşünmesi laz... Devamını Gör