Görüş Bildir
Haberler
Meksika'dan ABD'ye Giren PKK'lılar Serbest

Meksika'dan ABD'ye Giren PKK'lılar Serbest

Ulaş
04.12.2014 - 23:53
İçeriğin Devamı Aşağıda

Meksika sınırından ABD’ye geçmeye çalışırken yakalanan PKK üyesi 4 kişiden ikisi serbest bırakılarak Kanada'ya kaçtı. ABD İç Güvenlik Bakanı konuyla ilgili muhalefetin ısrarlı sorularına rağmen PKK’nın 'terör örgütü' olup olmadığını cevaplamadı.

ABD'de geçen eylül ayında yasa dışı yollarla Meksika'dan sınırı geçmeye çalışırken yakalanan dört PKK üyesinden ikisi göçmenlik hâkimi tarafından serbest bırakıldı. İki PKK'lı Kadana'ya kaçarak sığınma talebinde bulundu.

ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson konuyla ilgili muhalefetin ısrarlı sorularına rağmen PKK’nın 'terör örgütü' olup olmadığı sorusuna cevap vermekten ısrarla kaçındı.

“İç güvenlik komitesinde soruldu”

ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, Temsilciler Meclisi İç güvenlik komitesinin sınır güvenliğiyle alakalı oturumunda bir kongre üyesinin sorusu üzerine, 'Söz konusu 4 kişiden İkisi tutuklandı. Diğer ikisi ise, benim tercihim bu yönde olmasa da, hâkim tarafından serbest bırakıldı ve Kanada'ya kaçtı. Kanada'da sığınma hakkı edinmeye çalışıyorlar' dedi.

Oturumda Johnson'a bu konuda sert eleştiriler yönelten ve önceki açıklamalarından '180 derece dönmekle' suçlayan Cumhuriyetçi milletvekili Jason Chaffetz, bir önceki oturumda Bakan Johnson'ın, bu kişilerin sınır dışı edilecekleri şeklindeki sözlerini hatırlatarak, 'Tüm dünyaya bir terör örgütüyle bağlantılı bu 4 kişiyi sınır dışı edeceğinizi söylediniz, ama bu olmadı. İkisi serbest bırakıldı' diye çıkıştı.

Johnson, bu kişilerin sınır dışı edilme sürecinde olduklarını ancak göçmenlik hâkiminin ikisini serbest bıraktığını belirtirken, kendisini sıkıştırmaya devam eden Chaffetz'in bir başka sorusu üzerine, terör örgütü üyelerinin ABD'ye iade edilmesi için bir girişimde bulunmayacağını, bireysel göçmenlik vakalarına karışmadığını da kaydetti.

PKK için 'terörist örgüt' ifadesinden kaçındı

Johnson, aynı Kongre üyesinin 'Bu kişilerin bir terör örgütüyle bağlantıları var değil mi?' sorusunu, “Geçen sefer de konuştuğumuz gibi, bağlantılı oldukları yerin terör örgütü olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine dair bazı soru işaretleri var' şeklinde yanıtladı.

'Ancak bu örgüt, Dışişleri Bakanlığı tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılmıştı, doğru mu?' sorusu üzerine, 'Söz konusu 4 kişi PKK üyesiler ya da üyesiydiler' diyen Johnson, Chaffetz'in aynı soruyu tekrar ederek, 'Bu örgüt ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından terör örgütü olarak niteleniyor, doğru mu?' demesi üzerine, 'Sizi Dışişleri Bakanlığı'na yönlendiriyorum' ifadesini kullandı.

Chaffetz, bu tansiyonu yüksek diyaloğun sonunda ise, 'Sayın Bakan sorun işte burada. Buraya geliyorsunuz ve terörle bağlantılı bu 4 kişiyi sınır dışı edeceğinizi dünyaya ilan ediyorsunuz - bunlar terörist - sonra da etmiyorsunuz, serbest bırakılıyorlar. Anladığıma göre Arizona'ya, Washington eyaletine gidiyorlar, oradan da yasadışı olarak Kanada'ya geçiyorlar. Bu durum, suçluları sınır dışı etmede neler yapmakta olduğunuza dair kafada çok sayıda soru uyandırmıyor mu? Bu kişilerin terör bağlantıları var' diyerek tepkisini sürdürdü.

Daha önce de “Organizasyon” demişti

Johnson, 17 Eylül'de de aynı komitedeki oturumda yine Chaffetz tarafından konuyla ilgili sorgulayıcı sorulara maruz kalmış ve sonrasındaki bir düşünce kuruluşu toplantısında, ABD’nin 'terör listesinde' yer lan PKK'yı, 'Irak’ta Kürt bölgesini savunan ve IŞİD ile savaşan bir organizasyon' olarak tanımlamıştı.

Türkiye: Bilgi istedik

Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal’ın da, konu ile ilgili olarak Kanada Dışişleri Bakanlığı nezdinde sözlü ve yazılı girişimde bulunduğu öğrenildi. Ünal, “Basın haberlerinin görülmesi üzerine büyükelçilik olarak dün akşam Kanada makamları nezdinde ivedilikle sözlü girişim yaptık ve bilgi istedik. Bu sabah da ilgili Kanada makamları nezdinde yazılı girişim yapıp bilgi talebinde bulunduk. Kanada makamları ara cevap vererek konunun araştırılacağını belirttiler. Elçilik olarak konuyu yakından takip ediyoruz” dedi.

PKK üyesi iki kişinin durumuyla ilgili sorulara net yanıtlar vermekten kaçınan Kanada Dışişleri Bakanlığı ise halen uygulamada olan mevcut iltica ve göçmenlik kanunlarını referans gösterdi. Bakanlık, PKK’lıların nerede olduklarına ilişkin bilgi vermekten ise kaçındı.

  • AA
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/mek...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0