Görüş Bildir
Haberler
Matematik Köyü'nün Zeytinliğini Yakanlar Serbest Bırakıldı

etiket Matematik Köyü'nün Zeytinliğini Yakanlar Serbest Bırakıldı

Emre Ordu
13.08.2022 - 09:20 Son Güncelleme: 13.08.2022 - 09:31

Nesin Vakfı’nın İzmir’deki zeytinliğini kundaklayan ve 40 dönümlük alanın yanmasına neden olan iki kişi serbest bırakıldı. Nesin Vakfı Yöneticisi Cihangiroğlu, “Arazideki ağaçların 3’te 2’sini kaybettik” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yoldan motosikletle geçen iki kişi, Nesin Vakfı’na ait olan ve yaklaşık 3 bin ağacın yer aldığı araziye torpil atarak yangın çıkardı. Alevler, zeytin fidanlarıyla dolu 60 dönümlük arazinin 40 dönümünü küle çevirdi. Motosikletli kişilerin patlayıcıyı yol kenarına attığı anlar güvenlik kamerasınca kayıt altına alındı.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Nesin Vakfı’nın avukatı Cenk Söbe, araziyi kundaklayan iki şahsın 9 Ağustos tarihinde jandarma tarafından gözaltına alındığını ve ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldığını söyledi. 

Avukat Söbe, araziyi kundaklayan şahısların ifadesine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Şahıslar ifadelerinde, yangına neden olan maddeyi araziye değil yola attıklarını iddia etmiş. İfadelerinde ‘Zeytin ağaçlarının bulunduğu arazide yangın çıkartma amacımız yoktu. Torpili yola atacaktık. O araziyi yakma niyetimiz yoktu’ dediklerini öğrendik. Cezadan kaçmak için böyle bir ifade verdiler. Ne yazık ki köylüler ve mahalleli de bu şahısları koruyor. Bölgede arazinin Nesin Vakfı’na ait olduğu da biliniyor. Önce Nesin Vakfı’nın İstanbul Çatalca’daki arazisini yanında İsmailağa Cemaati’ne bağlı Rabıta Vakfı inşaata başladı, saldırıda bulundular. Sonra vakfımızın banka hesapları bloke edildi. Bu son saldırıda ise vakfımızın yaklaşık 40 dönümlük arazisi yandı, ağaçlar küle döndü. Üst üste gelen bu saldılar tesadüf değilse çok daha vahim bir durum bu. Tüm saldırıların takipçisi olacağız.

Yanan alanda bilirkişi incelemesi yaptırdık, raporun sonucu bekliyoruz. Zararın giderilmesi için tazminat davası açacağız ve ceza davasına da bu raporu ekleyeceğiz. Kamu vicdanını rahatsız edecek, bir suçluyu koruma algısı olacaksa biz buna izin vermeyeceğiz. Maddi kaybın yanında yılların getirdiği bir manevi kayıp da söz konusu.”

"Diktiğimiz fidanlar 13 yılda büyümüştü"

"Diktiğimiz fidanlar 13 yılda büyümüştü"

Kundaklanan arazide ve başka kentlerdeki arazilerde de çocuklar ve gençlere yönelik sağlıklı gıdalar elde etmek için tarımsal faaliyet yürüttüklerini ifade eden Nesin Vakfı yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu da “Sağlıklı gıdalar elde edebilmek için muhtelif yerlerde bağışlarla veya satın aldığımız arazilerde üretimler yapıyoruz. Tire’deki kundaklanan arazimiz de çorak ve taşlıktı. 2009’da satın aldık ve taşlık, çorak araziyi dönüştürdük. Zeytinliğe dönüştürdüğümüz arazi çok hoş bir yer oldu. Arazinin yüzde 80’inde zeytin ağaçları, geri kalan kısmında ise badem ve nar ağaçları bulunuyordu. Bu alandan önemli miktarda zeytin ve zeytinyağı elde ediyorduk. Ancak maalesef yakıldığı için bu alandaki ağaçların 3’te 2’sini yitirdik. Orada kurduğumuz sulama sistemini de yitirdik, hepsi kül oldu. Diktiğimiz fidanlar geçen 13 yılda büyümüştü ve aslında yıllarımızı yitirdik. Bu çok zor bir durum” dedi.

“Şimdi sıfırdan başlamak zorundayız. Bu tür şeyler bizi yıldırmaz. Yeniden sıfırdan başlarız başka da çaremiz yok” diyen Cihangiroğlu sözlerini şöyle tamamladı: 

“Yaklaşık 3 bin ağacın bulunduğu arazimizi kundaklayan kişiler şimdi elini kolunu sallayarak geziyor. Bunu yanlarına kâr kalacağını düşünerek yapıyorlar. Acı olan bu. Nesin Vakfı nelerin üstesinden gelmedi ki. Bunun da üstesinden geleceğiz.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
246
52
18
9
5
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Dilek T.

Ne vakfı, kimin tarlası önemli değil ki kesinlikle karar çok yalnış olmuş oysa ki verilecek cezayla örnek teşkil edebilirdi orda bize meyvesini oksijenini gö... Devamını Gör

bjk81

Siz bunun sadece 2 serseri tarafından yapıldığını mı düşünüyorsunuz

Bozkurt

Ceza verme niyetinde bile olsalar seçim arefesi böyle bir şeye kalkışıp oy kaybını göze almazlar. Kaldı ki İsmailağa cemaati ile zıtlaşılması Nesin Vakfı'nı ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Nasıl serbest kalır abi anlamak mümkün değil ya, bildiğim kadarıyla vatan hainliği suçunun bile afla çıkma şansı varken orman yakmanın hiç bir şekilde aftan ... Devamını Gör