Görüş Bildir
Haberler
Manisa'nın 476 Yıllık Geleneği: 'Mesir Festivali'

Manisa'nın 476 Yıllık Geleneği: 'Mesir Festivali'

Onedio Medya
25.02.2016 - 15:35

Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında 476'ncı kez Sultan Camii'nden halka saçılacak macunun karılmasına başlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu yıl 19-24 Nisan'da 476'ncısı düzenlenecek festivalde saçılacak mesir macunu, 41 çeşit baharatın karışımından oluşuyor.

Macun, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneğine ait imalathanede, kadınlardan oluşan 15 kişilik ekip tarafından teknoloji kullanılmadan hazırlanıyor.

Karışımından paketlenmesine kadar eski yöntemlerin devam ettirildiği üretim süreci, kazanlarda su, şeker ve limon tuzunun kaynatılmasıyla başlıyor. 

Bal kıvamına gelince ocaktan indirilen macun, bir gün boyunca soğumaya ve dinlenmeye bırakılıyor. Dinlendirilen macun, 41 çeşit baharatın bulunduğu tezgahta harmanlanıyor. 

İşlemlerin tamamlanmasının ardından mesir macunları, yine kadınlar tarafından makas yardımıyla kesiliyor. Macun, üretimine göre fişek ya da çubuk haline getirilerek boyutlandırılıyor. Mesir macunu, isteğe bağlı olarak kavanozlara da doldurulabiliyor.

'5 ton mesir macunu saçılacak'

'5 ton mesir macunu saçılacak'

Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan festivalin bu yıl düzenlenecek 476'ncı saçım töreni için 5 ton macunun karılacağını belirtti.

Geçmişte mesir macununa 80 çeşit baharat katıldığını ifade eden Tanık, ancak ellerinde 41 baharatlı bir tarifin bulunduğunu söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Macunun 41 baharatlı tarife sadık kalınarak üretildiğini anlatan Tanık, 'Belgelere baktığımız zaman 5 asır önceki orjinaline en yakınını yaptığımızı düşünüyoruz. O dönemin doğal şartlarını, baharatlarını yakalamamız çok zor ancak önemli olan, elimizdeki tarife sadık kalmak” diye konuştu.

Geleneğin tarihçesi

Geleneğin tarihçesi

Arşiv (Mesir Macunu Festivali - Mart 2015)

Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca, dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi, sultan için baharat karışımıyla macun hazırladı. Bir süre sonra iyileşen Ayşe Hafsa Sultan, macunun her yıl aynı dönemde karılarak, halka saçılmasını buyurdu. 

Bunun üzerine her yıl nevruzda hazırlanan mesir macunu, Manisa'daki Sultan Camii'nin kubbe ve şerefeleri ile çevresindeki 35 noktadan halka saçılıyor. 

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
26
11
6
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Diane Kaya

😍😍😍😍😍😍😍😍 Beni biri Manisaya festivale götürsün. Lütfeeeeen!!!😭😭😭

paul inceoğlu

Manisalıyım. 476 yıldır yapılmasına rağmen Manisa'nın nüfusu hala 1 milyon civarında :D:D

tatlış penguen

bence yapmayın bunu bitirin geleneği acilen 5 ton ne olmmmmm

D

Gelenek görenekler sen deyince bırakılmıyor.