Görüş Bildir
Haberler
Maksim Gorki Kimdir? Maksim Gorki'nin Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

Maksim Gorki Kimdir? Maksim Gorki'nin Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

Şebnem Sucu
29.10.2021 - 11:00

Maksim Gorki'nin hayatı, ülkesinin çalkantılı devrimci dönemi ile derinden iç içe olan Rus kısa öykü yazarı, romancı, otobiyograf ve deneme yazarıdır. İşte Maksim Gorki'nin hayatına dair merak edilenler; Maksim Gorki kimdir, neler yapmıştır? Maksim Gorki'nin eserleri... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Maksim Gorki adıyla bilinen Alexei Maximovich Peshkov, Sovyet devrimci edebiyatının babası ve sosyalist gerçekçilik doktrininin kurucusu olarak kabul edilen bir Rus yazardır. Zor bir çocukluk geçirmiş, başarılı bir yazar olmadan önce yaklaşık on beş yıl boyunca sık sık iş değiştirmiştir. İşte kısaca Maksim Gorki'nin hayatı ve ölümü...

Maksim Gorki Kimdir?

Maksim Gorki Kimdir?

Hayatı

Aleksey Maksimovich Peshkov, 28 Mart 1868'de Rusya'nın Nizhny Novgorod şehrinde doğdu. Gorki erken yaşta babasını kaybetti, üvey babası tarafından dövüldü ve annesi öldüğünde 11 yaşında yetim kaldı.

1880'de on iki yaşında evden kaçtı. Aralık 1887'de intihar girişiminden sonra, sık sık iş değiştirerek beş yıl boyunca Rusya İmparatorluğu boyunca yürüyerek gitti. Geçimini sağlamak için çeşitli işlerde çalıştı. 

Gorki, 1890'larda yazmaya başladı. Maksim Gorki takma adını kabul etti. Gorki Rusça'da 'acı' anlamına gelir.

1892'de ilk kısa öyküsü “Makar Chudra” çeşitli dergilerde yayınlandı ve büyük beğeni topladı. Daha sonra 1895'te “Chelkash”, bir hırsız ve bir köylü çocuğu hakkında kısa bir hikaye yayınlandı. Gorki tüm yazılarında, yoksulluk içinde yaşamaktan kazandığı deneyimleri kullandı. Onun bakış açısı ülke çapında büyük beğeni topladı. 1898'de Gorky'nin “Eskizler ve Öyküler” adlı yazılarından oluşan bir koleksiyon yayınlandı.

Anton Çehov ve Leo Tolstoy ile arkadaş oldu ve daha sonra anılarını kaleme aldı. “Alt Derinlikler” adlı oyunu Çehov tarafından büyük övgü aldı. Oyun, 1902'de Avrupa ve ABD'de başarıyla oynandı.

Maksim Gorki ve Vladamir Lenin

Gorki, 1905 Rus Devrimi sırasında yaptığı eylemlerden dolayı hapsedildi. 1906'da Avrupa ve Amerika'da yaşamaya gitti ve 1913'te Rusya'ya döndü.  Bolşevikler ve Vladimir Lenin ülkenin kontrolünü ele geçirdiğinde oradaydı. Bolşevikleri eleştirdiği için Gorki 1921'de Rusya'dan ayrılmak zorunda kaldı. 1924'te İtalya'nın Sorrento kentine yerleşmeden önce Avrupa'yı dolaştı. Orada otobiyografik üçlemesini yazmaya başladı.

1928'de tekrar Rusya'ya döndü. Gorki'nin İtalya'dan dönüşü Sovyet zaferinin büyük bir propagandası haline geldi ve Gorki'ye Lenin Nişanı verildi. Ancak Stalinist baskı arttıkça Gorki, evinde bir nevi hapis hayatı yaşadı.

Eserleri

Eserleri

Romanları

* 1899, 1983- Foma 

* 1906, 1979- Ana 

* 1910, 1984- Matvey Kojemyakin 

* 1936, 1975- Klim Samgin'in Hayatı 

* 1977- Artamonovlar 

* 1901, 1967- Küçük Burjuvalar

* Arkadaş

* Fırtınanın Habercisi

* Çocukluğum

* Üçler 

* Soytarı

* Ekmek İşçileri

* İki Kafadar ve filer

* Düşkünler

* Ekmeğimi Kazanırken

* Benim Üniversitelerim

* İnsanlarımız

* Danko'nun Yüreği

* Muhbir

Öyküleri

* Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız 

* İtalya Hikayeleri 

* Yol Arkadaşım

* Bozkırda

Oyunları

* Ayaktakımı Arasında 

* Sonuncular

* Yazlıkçılar (Yaz Misafirleri)

* Vassa Jeloznova

* Güneşin Çocukları

* Barbarlar

* Küçük Burjuvalar

* Yegor Buliçov ve Digerleri

Anı/otobiyografileri

* Benim Üniversitelerim 

* Çocukluğum 

* Ekmeğimi Kazanırken 

* Tolstoy'dan Anılar 

* Güncemden Yapraklar 

* Lenin

Ölümü

Ölümü

Gorki, 1936 yılının Haziran ayında öldü. Gorki’nin cenaze töreninde tabutu taşıyanlar arasında Stalin ve Molotov da vardı. Gorki'nin ölüm sebebiyle ilgili zehirlenme iddiaları konuşuldu ama kanıtlanamadı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın