Görüş Bildir
Haberler
Macaristan'da Mülteci Oylaması Düşük Katılıma Takıldı

Macaristan'da Mülteci Oylaması Düşük Katılıma Takıldı

Deniz Gök
02.10.2016 - 17:03 Son Güncelleme: 03.10.2016 - 10:28

Macaristan'da bugün yapılan referandumda resmi olmayan sonuçlar, çok büyük bir çoğunluğun AB'nin ülkeye 2 yıl içinde 1.294 mülteci yerleştirmesi planına hayır dediğine işaret ediyor. Ancak yüzde 50'lik katılım oranına ulaşılamadığı için referandum sonucu geçerli olmayacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Macaristan Başbakanı Viktor Orban 160 bin mültecinin AB ülkelerine dağıtılması planlarına karşı çıkıyor. Anlaşma uyarınca Macaristan'a 1.294 sığınmacı düşüyor. Bu plana karşı yapılan referandumda 'Avrupa Birliği'nin, Ulusal Meclisin bile onayı alınmadan Macaristan vatandaşı olmayan kişileri Macaristan'a yerleştirmesine karar vermesini istiyor musunuz?' sorusu soruldu.

Sandık çıkış anketleri, oylamaya katılanların çok büyük bölümünün planı reddettiğini gösteriyor.

Ancak katılım oranının yüzde 45 civarında olduğu belirtiliyor. Sonucun geçerli olması için katılımın en az yüzde 50 olması gerekiyordu.

Macaristan Başbakanı, referandumda AB'nin planına destek verilmesi halinde istifa edeceğini açıklamıştı.

‘'Orban halk arasında korku salıyor''

‘'Orban halk arasında korku salıyor''

DW'in haberine göre Orban hükümeti ülkenin payına düşen sığınmacıları ülkeye almak istememelerine başlıca gerekçe olarak terör endişesini gösteriyor. 

İnsan hakları örgütleri ise mültecilerle birlikte teröristlerin de ülkeye sızacağını savunan hükümetin bu argümanını halk arasında korku salmakla eleştiriliyor.

2015 yılında yaklaşık 440 bin sığınmacı Macaristan üzerinden Orta Avrupa'ya geldi. Orban sığınmacıların geçişini engellemek için önce Sırbistan sınırına tel örgüler çektirerek kapatmıştı. Bunun üzerine Hırvatistan rotasını izlemek isteyen sığınmacıları ise bu komşusuyla da sınırı kapatarak engelledi.

‘'Sığınmacılar Avrupa'nın yaşam biçimine tehdit oluşturuyor''

‘'Sığınmacılar Avrupa'nın yaşam biçimine tehdit oluşturuyor''
İçeriğin Devamı Aşağıda

Anketlerin hemen hemen tümü sandıktan AB mülteci politikasına ‘'hayır'' cevabı çıkacağına işaret ediyor. Ne var ki, referandumun geçerli olabilmesi için seçmenin en az yüzde 50'sinin sandık başına gitmesi gerekiyor. 

Ancak Publicus Enstitüsü'nün yaptığı bir ankete katılan bin kişiden yalnızca yüzde 46'sı sandığa gideceğini belirtmişti.

Macaristan Başbakanı, seçimlere bir gün kala sığınmacı paylaşımını reddeden söylemlerini yinelemiş ve sığınmacıların Avrupa'nın güvenliği ve yaşam biçimini tehdit ettiğini öne sürmüştü.

BBC Türkçe ve DW

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
47
25
16
7
6
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Canım Macaristan'ım benim. Darısı bizim başımıza Mültecilerin hepsini Araplara geri şutladığımız günleri de görürüm inşallah.

Ali Karakurt

savaştan kaçmış, yaşamla ölüm arasında kalan bir halkı şutlamak tabiriyle ölüme itmek insanlığa sığar mı?

Deneri

Adamlar 1294 gibi eser miktarda alacagi suriyeliler icin bile halka soruyor biz dile kolay 3 milyon aldik sormadiklari gibi üstüne bir de posta koydular neys... Devamını Gör

Şu macaristan ve birçok avrupa ülkesinin mülteci politikasına çok imreniyor ve takdir ediyorum. Adamlar 10-20 yıl sonrasını düşünüyor. Bizim gibi enayilerde ... Devamını Gör