Görüş Bildir
Haberler
'Lozan Üzerinden Siyaset Kılıçdaroğlu'na Kazandırmaz'

'Lozan Üzerinden Siyaset Kılıçdaroğlu'na Kazandırmaz'

Deniz Gök
01.10.2016 - 19:34 Son Güncelleme: 01.10.2016 - 22:36

Başbakan Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Akar, Meclis açılış resepsiyonunda ikinci bir darbe girişimi olabileceği iddialarıyla ilgili soruları yanıtladı. Yıldırım, 'FETÖ'cülerin tezgâhıdır, itibar edilmemeli' dedi. Orgeneral Akar ise, 'İhtimal vermiyorum, potansiyel görmüyorum' diye konuştu. 

Son günlerdeki Lozan tartışmalarına da değinen Başbakan Yıldırım, 'Lozan üzerinden siyaset Kılıçdaroğlu'na kazandırmaz. O defterler açılınca üzüleceği çok şeyi göreceksiniz' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraflar: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk

Meclis açılış resepsiyonunda konuşan Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulûsi Akar, ikinci bir darbe girişimi olabileceği iddialarıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Başbakan Yıldırım, 'FETÖ'cülerin tezgâhıdır, itibar edilmemeli' dedi ve '15 Temmuz'dan daha ağır bedel öderler' diye ekledi.

'OHAL'in uzatılmasını Pazartesi görüşeceğiz'

Başbakan Yıldırım, olağanüstü hâlin 3 ay uzatılmasıyla ilgili tavsiye kararının ise Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında görüşüleceğini söyledi.

'Lozan üzerinden siyaset Kılıçdaroğlu'na kazandırmaz'

Lozan tartışmalarına da değinen Başbakan: 'Lozan'ı ortaya koyup, Lozan üzerinden siyaset yapmak Sayın Kılıçdaroğlu'na bir şey kazandırmaz. O defterler açılınca üzüleceği çok şeyi göreceksiniz. Fevkalade ayrıştırıcı bir dil kullandı, bunu da doğrusu tasvip etmek mümkün değil.' dedi.

Yıldırım'ın açıklamaları şu şekilde:

Yıldırım'ın açıklamaları şu şekilde:

Şimdi, zafer mi hezimet mi? Bu tartışma tarihçiler arasında o günden bugüne devam etmiş. Hatta o dönemde Meclis görüşmelerine bakarsanız Gazi Mustafa Kemal’in Lozan’da gelinen noktayı beğenmediği ve mutlu olmadığını ifade ettiği sözleri göreceksiniz.

Örnek mi istiyorsunuz; Musul, Kerkük Misak-ı Milli sınırları içindeyken, Lozan’da dışında kalmıştır. Boğazlar, özel bir idare tarafından yönetilmesine razı olunmuştur. Hatay, topraklarımızın dışında kalmış, daha sonra 1939’da Anadolu topraklarına dâhil edilmiştir. Boğazlar, 1936 Montrö Anlaşması ile ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin kontrolüne geçmiştir. Lozan imzalandığında Samsun, Antalya limanları bile yönetimi bize bırakılmamıştır. 1926’da çıkardığımız Kabotaj Kanunu ile ancak limanlarımızda kendi hükümranlığımızı elde ettik. Burada örnekler çoğaltılabilir.

O yüzden Lozan’ı ortaya koyup, Lozan’ın üzerinden siyaset yapmak sayın Kılıçdaroğlu'na bir şey kazandırmaz. O defterler açılınca üzüleceği çok şey göreceksiniz. Ve fevkalade ayrıştırıcı dil kullandı. Onu da doğrusu tasvip etmek mümkün değil.'

Yıldırım, Yunanistan Başbakan'ı Çipras'ın da bu konunun ikili ilişkileri etkileyebileceği şeklindeki açıklamasını 'fırsatçılık' olarak değerlendirdi.

"İkinci bir kalkışma için potansiyel görmüyorum"

"İkinci bir kalkışma için potansiyel görmüyorum"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Orgeneral Akar ise, 'Bu tür durumları her zaman ciddiye alıyoruz ama ben şahsen ihtimal vermiyorum. İkinci bir kalkışma için potansiyel görmüyorum' diye konuştu. Akar'a 'Rakka operasyonu için askerler arası görüşmeler başladı mı?' diye de soruldu.

Genelkurmay Başkanı bunun üzerine, 'Rakka'yla ilgili tek bir şey var, YPG'nin olduğu bir Rakka operasyonuna karşıyız, nokta' ifadelerini kullandı. 'PYD, YPG PKK orijinli örgütlerdir. Onlarla işbirliği yapılırsa biz olmayacağız' dedi.

Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
154
82
59
29
7
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Remzi Boldon

Sanki birinciye ihtimal veriyorlardı.

Teddy Bear

Lafı ağzımdan aldın valla

melih kara

lozandan prim yapmaya çalışan tayyip binalide çıkmış gavara yapıyo tam abdi

Teddy Bear

Ulan ilk siz başlatmadınız mı noluyoruz