Görüş Bildir
Haberler
LGBT Ne Demek, Açılımı Nedir? LGBT, LGBTİ, LGBTTİQ ve LGBTQ+ Ne Anlama Geliyor?

LGBT Ne Demek, Açılımı Nedir? LGBT, LGBTİ, LGBTTİQ ve LGBTQ+ Ne Anlama Geliyor?

LGBT hakkında yapılan araştırmalar oldukça hız kazandı. Gündemde öne çıkan LGBT, homoseksüellik başlığı altındaki farklı cinsel yönelimler LGBTİ, LGBTTİQ gibi isimlerle de açıklanabiliyor. Gündemde ve sosyal medyada sıklıkla karşımıza çıkan LGBT'nin ne olduğuna dair vatandaşlar sorularına yanıt arıyor. Peki LGBT ne demek, açılımı nedir?

İşte tüm detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

LGBT Ne Demek, Açılımı Nedir?

LGBT Ne Demek, Açılımı Nedir?

LGBT terimi, toplumsal cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim konularında farkındalık yaratmak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. 

Bu terimlerin açılımları; LGBTT (lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel veya travesti) veya LGBTI (lezbiyen, gey, biseksüel, transgender, intersex), LGBT+QIA (Lezbiyen, Gay, Bisexsüel, Transexsüel, Queer, İntersex, Asexsüel), LGBTTIQ (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Travesti, Transseksüel, Intersex, Queer) biçimindedir..

Cinsel yönelim, kadın ve erkek cinsiyetlerinin karşı ya da hemcinslerine karşı hissettiği duygusal veya cinsel bir his beslemesi durumu olarak tanımlanıyor.

LGBT Sözcüğü Ne Zaman Kullanılmaya Başlandı?

LGBT Sözcüğü Ne Zaman Kullanılmaya Başlandı?

LGBT topluluğu 1980'li yılların ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğünün yerine kullanılmaya başlamıştır. 'LGBT' 1990'lardan itibaren kullanılmaya başlayan ve eşcinsel hakları mücadelesinde kullanılan çatı bir sözcüktür. LGBT'de yaygın olarak kullanılan ilk terim 'eşcinsel' olmuştur.

LGBT İlk Olarak Ne Zaman Ortaya Çıktı?

LGBT İlk Olarak Ne Zaman Ortaya Çıktı?

M.Ö. 2000-3000 arasındaki döneme kadar uzanan LGBT'nin tarihi en eski yazılı belgelere bakıldığında  Eski Mısır, Sümerler ve Hititlere kadar uzanan LGBT, tarihinde özel bir önemi olan iki eski Doğu halklarından Hititler ve Yahudiler tarihte yer almıştır.

1400'lerden kalma bir Hitit yasa derlemesinde erkekler arasında evliliğe izin veren bir madde belirlenmiştir.  Bu yasa tarihte eşcinsel evliliğe izin tanıyan ilk yasa olma özelliğini de taşımaktadır.

LGBT Bayrağı İlk Ne Zaman Kullanıldı?

LGBT Bayrağı İlk Ne Zaman Kullanıldı?

Rengarenk haliyle bir sembol haline gelen LGBT bayrağı ilk olarak 1978 yılında San Francisco’daki eşcinsel özgürlük hareketi tarafından tasarlanmıştır. LGBT topluluğunun bir ifadesi olan yatay şeritli bayrak altı farklı rengi bir araya getirir.

LGBT Bayrağındaki Renklerin Anlamı Nedir?

LGBT Bayrağındaki Renklerin Anlamı Nedir?

LGBT bayrağında yer alan her rengin ayrı bir anlamı vardır:

  • Kırmızı: Hayatı ve yaşama sevincini temsil eder.

  • Turuncu: İç huzuru ve bağlılığı simgeler.

  • Sarı: Güneşi ve enerjiyi temsil eder.

  • Yeşil: Doğayı ve büyümeyi simgeler.

  • Mavi: Barışı ve sakinliği temsil eder.

  • Mor: Kendini ifade etme özgürlüğünü ve çeşitliliği simgeler.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
9
8
4
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Dilara Türkmen

BU TÜR İĞRENÇLİKLERİ ÖĞRENMEK İSTEMİYORUZ ONEDİOOOOO…👎🏻

İsmail Can

Bana Göre İğrenç Değil Ne Kadar LGBT Üyesi Varsa Yüce İsa Ve Baba Tanrı Hepsini Sizin Gibi Günahkar Irkçı İnsanlardan Korusun Madem Bu Tür Şeyleri Sevmiyors... Devamını Gör

...

Sana göre madem iğrenç , niye girip de yorum yaptın ... Bu ülke de PTT nin açılımını bilmeyenler ampülün akp tarafından icad edildiğini sananlar var .. Anlam... Devamını Gör

İsmail Can

LGBT Irkçısı Değilim Evet LGBT Irkçı Değilim Olamam Neden Dünyada LGBT Irkçılığı Var Onlarda İnsan Onlarda Dışlanmak İstemiyor Ezilmek İstemiyor Ama Dünyan... Devamını Gör

Dunganga

ismail ne diyon amk. lgbt ırkı mı ırkçı olacaksın. Bir şeyi savunurken böyle mal mal yorum yapmayın amk.