Görüş Bildir
Haberler
Kürtaj Yaptırdığı İçin İşten Çıkarıldı: İşverene Tazminat Cezası Verildi

Kürtaj Yaptırdığı İçin İşten Çıkarıldı: İşverene Tazminat Cezası Verildi

Belçika'da bir işveren, çalışanına insan haklarına uygun olmayan bir şekilde davrandı. Bir işçi, kürtaj yaptırdığı için işten çıkarıldı. Bu olay sonrası her üç kadından birinin iş yerinde hamilelik veya annelik nedeniyle sorunlar yaşadığı gündeme geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'İşten çıkarmanın kürtajdan kaynaklandığına ve bu nedenle cinsiyete dayalı ayrımcılık oluşturduğuna' karar verildi

'İşten çıkarmanın kürtajdan kaynaklandığına ve bu nedenle cinsiyete dayalı ayrımcılık oluşturduğuna' karar verildi

Belçika'da bir işverenin kürtaj karşıtlığı yapması gündem oldu. Ancak mahkemeden kadınları sevindiren bir karar çıktı. Mahkeme, kürtaj karşılığı yapan işvereni affetmedi, en ağır cezaları verdi.  

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, ülkenin Flaman kesiminde bakım sektöründe çalışan kadın, işverenine hamile olduğunu ve bunu sonlandırmak istediğini bildirdi. İşveren, kürtajdan birkaç gün önce, çalışana 'bir performans incelemesi' yapılacağını iletti. Kürtajdan sonraki ikinci iş gününde de 'performansın sulandırılması ve güvenin kırılması' gerekçesiyle kadının sözleşmesi feshedildi.

 Belçika Kadın-Erkek Eşitliği Enstitüsü, çalışan adına iş mahkemesine başvurdu. Enstitüye göre, mahkeme bir süre önce, 'işten çıkarmanın kürtajdan kaynaklandığına ve bu nedenle cinsiyete dayalı ayrımcılık oluşturduğuna' karar verdi.

Mahkeme, işvereni, çalışana altı aylık brüt maaş ödemeye mahkum etti

Mahkeme, işvereni, çalışana altı aylık brüt maaş ödemeye mahkum etti

Mahkeme, işverenin, işten çıkarma gerekçelerine ilişkin nesnel bir kanıt sunamadığına işaret etti. Mahkemeye göre, işten çıkarmanın zamanlaması ile ciddi bir yeniden değerlendirmenin yapılmamış olması, işe son verme ve gebeliğin sonlandırılması arasında bir bağlantı olduğunu düşündürdü. Bu nedenle mahkeme, işvereni, çalışana altı aylık brüt maaş ödemeye mahkum etti. Belçika Kadın-Erkek Eşitliği Enstitüsü’ne göre, bu karar, kürtaj nedeniyle işten çıkarılmanın bir tür cinsiyet ayrımcılığı olduğunu açıkça teyit etmesi bakımından önemli bir emsal teşkil ediyor. Mahkeme, işveren tarafından Enstitü'ye de 1 euroluk tazminat ödenmesine karar verdi. İşveren, kararı temyiz etmedi.

Her üç kadından biri bu olaya maruz kalıyor

Her üç kadından biri bu olaya maruz kalıyor
İçeriğin Devamı Aşağıda

Enstitüye göre, bu, kürtaj nedeniyle işten çıkarılmanın bir tür cinsiyet ayrımcılığı olduğunu açıkça teyit eden ilk karar. Bu nedenle de, önemli bir emsal oluşturuyor. Enstitü Müdür Yardımcısı Liesbet Stevens, kamu yayıncısı VRT’ye yaptığı açıklamada, 'Mahkemenin kararı, kadınların istemeden hamile kalabilecekleri ve bunu erken sonlandırmaya karar verebilecekleri için işten çıkarılmaması gerektiği konusunda açık bir mesaj' dedi.

Enstitü'ye göre, yasal düzenlemelere rağmen hamilelik ve doğumla ilgili ayrımcılık hâlâ Belçika'da büyük bir sorun. Belçika’da çalışan her dört kadından üçü, hamilelik veya annelik nedeniyle iş yerinde en az bir kez ayrımcılık, olumsuz durum, eşit olmayan muamele veya gerginlik yaşıyor. Enstitüye yapılan her üç şikayet başvurusundan biri, iş yerinde hamilelik veya annelik nedeniyle yaşanan sorunlardan oluşuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
3
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pomak. 11

İstenmeyen gebelik söz konusu ise KÜRTAJ HAKTIR. Önlem alın diyeceksiniz ama bazen tüm önlemlere rağmen hamile kalınabiliyor. Kendi yengemden biliyorum. 2 ke... Devamını Gör

Pomak. 11

Zaten karındaki bebek gelişimini tamamlamış olsa doğar. Anne karnı gelişme ortamıdır. 9 ay 10 gün sonunda gelişme tamamlanır. 9 aydan sonra bebeğe zarar veri... Devamını Gör

mert ali

keske zamanında ananiz kürtaj yaptirsaymis amk...

Tekin tek

Kürtaj cinayettir sevisin evlenmeyin kabul ama o hayat bebek rahme düşünce cinayetten hiç bir farkı yok..

Damla Er

Nohut tanesi kadar, beyin ve sinir gelişimi tamamlanmadığı için acı hissetmeyen, duyguları olmayan, anıları olmayan, varlığının bile farlında olmayan bir can... Devamını Gör