Kur'an'da Adı Geçen Ağacın Bilinmeyen Özelliği Ortaya Çıktı: Dikildiği Yeri Taşa Çeviriyor
Kur'an-ı Kerim'de adına bir sure verilen, sofralarımızın vazgeçilmezi olan bir meyve ağacının bilinmeyen bir özelliği ortaya çıktı.
Bilim insanları, Kenya'daki bazı incir ağaçlarının havadaki karbondioksiti emip taşa dönüştürdüğünü keşfetti. Üstelik bu taş, karbonu yüz binlerce yıl saklayabiliyor!
İncir Ağacı Karbonu Kireçtaşına Çeviriyor
İncir, Kur'an-ı Kerim'de 'Tin' suresinin ilk ayetinde zeytinle birlikte anılıyor. Bu kez gündeme ise bilimsel bir keşifle geldi.
Zürih Üniversitesi'nden Dr. Mike Rowley ve ekibi, Kenya'nın Samburu bölgesinde yetişen üç incir türünü inceledi. Bulgular, Prag'daki Goldschmidt jeokimya konferansında sunuldu.
Araştırmaya göre ağaçlar havadan aldıkları karbondioksiti gövdelerinde, yapraklarında ve köklerinde kalsiyum oksalat kristallerine dönüştürüyor. Ağaçta yaşayan bakteri ve mantarlar da bu kristalleri kalsiyum karbonata, yani kireçtaşının yapıldığı minerale çeviriyor.
Karbon Yüz Binlerce Yıl Toprağa Kilitleniyor
Ağaçların depoladığı karbonun büyük kısmı, ağaç çürüdüğünde birkaç on yıl içinde atmosfere geri dönüyor. Kalsiyum karbonat ise toprakta yüz binlerce yıl kalabiliyor.
Samburu'daki ağaçların hem gövdeleri hem de çevrelerindeki toprak bu mineralle kaplanmış durumda. İncelenen türler arasında en başarılısı Ficus wakefieldii oldu.
Rowley'e göre ağaçlandırma projelerinde hem organik hem de mineral olarak karbon depolayabilen türleri seçmek iklimle mücadelede büyük fark yaratabilir. Üstelik bu ağaçlar meyve vererek de katkı sağlıyor. Araştırmacılar yine de yöntemin farklı iklimlerde ne kadar işe yarayacağının daha fazla çalışmayla netleşmesi gerektiğini söylüyor.
Dünyanın İncirinin Yaklaşık Çeyreği Türkiye'den
Araştırmada incelenen türler Afrika'ya özgü. Ancak incir, Türkiye için de çok özel bir meyve. Türkiye, dünya incir üretiminin yaklaşık yüzde 28'ini tek başına karşılıyor ve bu alanda dünya lideri.
Üretimin merkezi ise Aydın. Türkiye'deki kuru incirin büyük kısmı bu ilde yetişiyor ve 100'ü aşkın ülkeye ihraç ediliyor.
Sofralarımızdaki incirin akrabaları, iklim krizine karşı beklenmedik bir müttefik olabilir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!





Yorum Yazın