Görüş Bildir
Haberler
Küba, Halka Açık ve Ücretsiz İlk Wi-Fi Hizmetine Kavuştu

Küba, Halka Açık ve Ücretsiz İlk Wi-Fi Hizmetine Kavuştu

ATKN
16.03.2015 - 11:10 Son Güncelleme: 16.03.2015 - 12:44
İçeriğin Devamı Aşağıda

Küba’nın bilinen ilk, halka açık, ücretsiz kablosuz interneti Havana Kültür Merkezi’nde hizmet vermeye başladı. 

Ülkenin telekom otoritesi Etecsa tarafından onaylanan Wi-Fi hizmetini ünlü Kübalı çağdaş sanatçı Kcho sağlıyor. Kcho hükümete yakınlığıyla tanınan bir sanatçı ve servis iznini alabilmesi de bu ilişkilerine bağlanıyor.

2Mbps hızıyla servis yavaş da olsa, Kübalılar’ın normal koşullarda para ödeyerek erişebildikleri e-posta servislerini kullanmak ya da Facebook’a girmek gibi “temel ihtiyaçları”nı karşılamalarını sağlıyor. Bağlantıya eklenen kişi sayısı arttıkça hız da yavaşlıyor ve daha hızlı servis almak isteyen insanlar, Merkez’e gece geç saatlerde bile gelebiliyorlar.

İnternet kontrolünün en sıkı olduğu ülkeler arasında yer alan Küba için bu, tarihi denilebilecek bir ilerleme. Zira aylık ortalama maaşın 20 dolar olduğu Küba’da, aynı bant genişliğinde bir ADSL servisinin ücreti aylık 900 dolar. Yani kişisel internet ciddi bir lüks. Alternatif olarak saatlik ücreti yaklaşık 4 dolar yüzlerce internet kafe olsa da, burada sağlanan “ulusal internet” servisi ciddi sınırlamalarla geliyor. Kübalılar’ın yüzde 25’inin erişebildiği söylenen bu servis, yine hükümet tarafından sağlanan bir e-posta servisini kullanmanızı ve internette sınırlı bir gezinti yapmanızı sağlıyor.

İnternet sansürü konusunda, Çin kadar katı olmasa da Küba’da bildiğimiz anlamda açık internete erişebilen grubun, toplam nüfusun yüzde 5’ini geçmediği tahmin ediliyor. Erişim elbette dolaylı (illegal) yollardan sağlanıyor. Küba’da bireysel kullanıcılar, ancak 2007 yılından bu yanan yasal olarak bilgisayar satın alabiliyor.

Küba’da internet servisi, Ocak 2013’te Venezuela’dan çekilen fiber optik kabloyla birlikte iyileşme göstermiş. Buna karşın servisin iyileştirilmesi için alınacak daha çok uzun bir yol var. Ancak kısa süre önce Netflix ve küresel kredi kartı ağları gibi servislere açılan Küba, bunun için çok uzun süre beklemeyecek gibi görünüyor.

Webrazzi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0