Görüş Bildir
Haberler
Koronavirüs ile İlgili Dikkat Çeken Detay: 20 Dakika Sonra Bulaşma Gücünün Yüzde 90’ını Kaybediyor

Koronavirüs ile İlgili Dikkat Çeken Detay: 20 Dakika Sonra Bulaşma Gücünün Yüzde 90’ını Kaybediyor

İngiltere’de yapılan yeni bir çalışmaya göre Koronavirüs, havaya uçtuktan sonraki 20 dakika içinde insanlara bulaşma yeteneğinin yüzde 90’ını kaybediyor. Kaybın çoğu ise ilk beş dakika içinde gerçekleşiyor. Bilim insanları bu durumun, insanları Koronavirüs korumada maske ve soyal mesafenin havalandırmadan daha önemli olduğunu gösterdiğini açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

NTV'de yer alan habere göre, Bristol Üniversitesi Aerosol Araştırma Merkezi tarafından yapılan çalışmanın corona virüsün solunan havada nasıl hayatta kaldığına dair şimdiye kadarki en gerçekçi simülasyonu olduğu belirtildi.

Bununla birlikte çalışmanın bulguları, fiziksel mesafe ve maske takmanın Covid-19’u önlemenin en etkili yolu olduğu kısa menzilli bulaşmasının önemine dikkat çekiyor. Havalandırmanın ise bunlardan daha az etkili olduğuna işaret ediliyor.

Bristol Üniversitesi Aerosol Araştırma Merkezi direktörü ve çalışmanın baş yazarı Prof. Dr. Jonathan Reid, “İnsanlar, sosyal mesafe ve maskeye dikkat etmek yerine  genelde odaların kötü havalandırılmasına odaklandı. Havalandırmanın önemsiz olduğunu söylemiyorum, ancak bence yine de en büyük maruz kalma riski birine yakın olduğunuzda gerçekleşiyor” diye konuştu.

Üç saat sonra hala havada tespit edilebiliryor

Üç saat sonra hala havada tespit edilebiliryor

Diğer taraftan, şimdiye kadar, corona virüsün havadaki küçük damlacıklarda ne kadar süre hayatta kaldığına dair varsayımlar, corona virüsün damlacıkları havada tutmak için dönen Goldberg tamburları adı verilen kapalı kaplara püskürtülmesi ile ilgili çalışmalara dayanıyordu. 

Bu yöntemi kullanan ABD'li araştırmacılar, bulaşıcı corona virüsün üç saat sonra hala tespit edilebileceğini buldu. Yine de bu tür deneyler, bir insanın öksürdüğünde ya da nefes aldığında gerçekleşenleri tam olarak açıklayamıyor.

Yeni bir cihaz geliştirildi

Yeni bir cihaz geliştirildi

Bristol Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu varsayım yerine sıcaklık, nem ve ultraviyole (UV) ışınlarını sıkı bir şekilde kontrol ederken, herhangi bir sayıda küçük, virüs içeren parçacıklar üretmelerine ve bunları beş saniye ile 20 dakika arasında herhangi bir yerde iki elektrik halkası arasında hafifçe havaya kaldırmalarına izin veren bir cihaz geliştirdiler. 

Reid, 'Çalışmamız, geliştirdiğimiz cihaz sayesinde nefes verme işlemi sırasında aerosollere ne olduğunu gerçekten simüle edebilen ilk araştırmadır' dedi.

Öte yandan çalışma, viral partiküllerin akciğerlerin nispeten nemli ve karbondioksitten zengin koşullarını terk ederken hızla su kaybettiklerini ve kuruduklarını  gösterdi. Araştırmacıların bildirdiğine göre, bu faktörler corona virüsün insan hücrelerini enfekte etme yeteneğini bozuyor.

Sıcaklık koşulları bulaşıcılık etkisini değiştirmiyor

Sıcaklık koşulları bulaşıcılık etkisini değiştirmiyor

Son olarak, havanın sıcaklığı viral enfektivite üzerinde hiçbir fark yaratmadı ve bu durum  corona virüsün yüksek sıcaklıklarda daha düşük olduğuna dair yaygın inanışla çelişiyordu.

Leicester Üniversitesi'nde klinik bir virolog olan Dr. Julian Tang, bulguların epidemiyologların sahada gözlemlediklerini desteklediğini söyledi.  Ancak, Leeds Üniversitesi'nde viroloji doçenti olan Drç Stephen Griffin, havalandırmanın önemini vurguladı: 

'Aerosoller, uygun havalandırma olmadığında iç mekanları hızla dolduracaktır, bu nedenle enfekte kişinin oda içinde kaldığı varsayılırsa, virüs sürekli olarak yenilenecek.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Altuğ

bu havada asılı kalmıyordu hani, düşüyor yere diyorlardı

Yeniçeri

En baştan beri böyle bir hastalık yok diyorduk. İnsanları, toplumları kontrol etmek için yapılan bir operasyondu. Hani sigaradan her yıl 700 bin kişi ölüyor ... Devamını Gör