Görüş Bildir
Haberler
Kopenhag’da Binlerce Kişi Terör Kurbanlarını Andı

Kopenhag’da Binlerce Kişi Terör Kurbanlarını Andı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Danimarka’da haftasonu meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenler ilk saldırının meydana geldiği Krudtönen (Barut Fıçısı) salonu önündeki meydanda düzenlenen törenle anıldı.

Törene on binlerce kişi katılırken; Türkiye’yi Büyükelçi Mehmet Dönmez temsil etti. Dönmez DHA’ya yaptığı açıklamada “Çok üzücü bir olay Türkiye olarak bu konuda bakanlığımız açıklama yaptı, ben de bakanlığımız ve hükümetimizin bilgisi dahilinde buradayım. Bu olayların son bulmasını diliyorum. Vatandaşlarımıza tahriklere kapılmamalarını, Türk ve Danimarkalı yetkililerin söylediği gibi bunun bir terör olduğunu, dinler ve milletler arası bir çatışma olmadığını unutmamaları gerektiğini söylemek istiyorum” dedi.

Veliaht Prens Frederik, Başbakan Helle Thörning Schmidt, Kopenhag Valisi Frank Jensen, bakanlar, milletvekilleri, İsveç Başbakanı Stefan Lofven’in de katıldığı törende, Türk asıllı sanatçı Fuat Talay da İsveççe ve Kürtçe iki şarkı söyledi. Eski Hahambaşı Bent Melchiör törene Sosyalist Halk Parti Milletvekili Özlem Çekiç’in kolunda geldi.

Törende üç dilde konuşma yapan Başbakan Helle Thörning Schmidt, saldırıları kınayarak ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi, yaralılara geçmiş olsun dedi. Schmidt, Danimarkalıların her zaman olduğu gibi bundan böyle de dimdik ayakta duracaklarını ve halkın daha çok kenetleneceğini belirterek, ülkede yaşayan Yahudilerin huzur içinde ve korkusuzca yaşamalarını istedi, güvenliklerinin sağlanacağını söyledi. Gözyaşlarını tutmakta güçlük çeken Başbakan Schmidt törene katılanları bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Fotoğraf: AP

Törende konuşan Fransa Büyükelçisi, Francois Liberay benzeri acıları Fransa’nın da yaşadığına dikkat çekerek, teröre karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini belirtip “Kahraman polisler olmasa ben burada olmayacaktım, polislere teşekkür ederim” dedi. Kopenhag Valisi Frank Jensen de Kopenhag’ın dünyanın en huzurlu ve en yaşanacak şehri olmaya devam edeceğini, teröre asla prim verilmeyeceğini söyledi. Törene katılan yaklaşık 40 bin kişi, 1 film yapımcısının öldürüldüğü, 3 polisin de yaralandığı yere çiçekler bıraktılar. 

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0