Görüş Bildir
Haberler
Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? Yavru Köpek Tuvalet Eğitimine Dair Bilinmesi Gerekenler...

Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? Yavru Köpek Tuvalet Eğitimine Dair Bilinmesi Gerekenler...

Müge Kakşi
19.11.2021 - 13:00

Dünyada en çok beslenen evcil hayvanlardan biri de köpekler olarak karşımıza çıkıyor. Çok eski zamanlardan beri insan ırkıyla beraber hareket etmiş köpekler insan dostu olarak biliniyor. Köpek sahiplenen insanların ilk aklına gelen soru tuvalet eğitimini nasıl vereceği oluyor. Köpeklerin tuvalet eğitiminden başarılı çıkması için sabırlı olup doğru adımlar atmanız gerekmektedir. Köpeklere tuvalet eğitimi verirken ne yapacağınızı bilmek kısa sürede tuvaletlerini nereye yapacaklarını öğrenmelerini sağlar. Peki, köpeklere tuvalet eğitimi nasıl verilir? Yavru köpeklerin tuvalet eğitimine dair bilinmesi gerekenler nelerdir? Köpeğe çiş eğitimi nasıl verilir? Soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Köpek sahiplenen kişilerin ilk yaptığı işlemlerden biri de köpeklerine tuvalet eğitimi vermek oluyor. Köpeğiniz ne kadar yavruysa tuvalet eğitimi vermeniz o kadar kolay olur. Fakat köpeğiniz büyükse geldiği yerdeki alışkanlıklarını devam ettirmek isteyeceğinden biraz daha zorlanabilirsiniz. Fakat yavru köpeklerin bir dezavantajı da komut almayı öğrenmemiş olmalarıdır. Bu yüzden öncelikle ona sizden komut almayı öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Dikkat edeceğiniz bazı püf noktalar ile büyük veya yavru köpeğiniz kısa sürede tuvalet eğitimini tamamlayacaktır. Köpeklerin tuvalet eğitiminin nasıl verildiğine ve yavru köpeklerin tuvalet eğitimine dair bilinmesi gerekenlere içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeklerde tuvalet eğitimi oldukça önemlidir. Bu konuda köpeğinize tuvalet eğitimi vermek için öncelikle tuvaletini nereye yaptırmak istediğini belirlemelisiniz. Evde tuvalet eğitimi için ayrı, dışarıda tuvalet eğitimi için ayrı eğitim vermeniz gerekmektedir.

Öncelikle evde tuvalet eğitimi için köpeğinizi eve ilk getirdiğiniz andan itibaren çalışmalara başlamanız gerekmektedir. Köpeğinize tuvaletini yapabilmesi için bir alan hazırlayın. Bir köpek tuvaleti, yapay çim, köpek pedi veya köpek kumu kullanabilirsiniz. Köpeğinizin tuvaletini yapacağı alana bunları yerleştirerek etrafına da gazete kağıdı sermelisiniz. Unutulmamalıdır ki köpekler yemek yedikten veya su içtikten kısa bir süre sonra tuvaletlerini yapmak isterler ve buna dair belirtiler verirler. Bir anda sakinleşebilirler, etraflarında dönmeye başlayabilirler, huzursuzca yer arayışına girerler. Köpeğiniz yemek yediği zaman ve bu davranışları gösterdiği zaman onu tuvaletini yapacağı bölgeye götürün ve işlem gerçekleşene kadar oradan ayrılmayın. Köpeğinizi tuvaletini yapacağı yerin üzerinde tutmaya çalışın ve tuvaletini yaptığı zaman ona övgü dolu sözler söyleyerek ödül maması verin. Köpeğiniz tuvaletini yaptıktan sonra ikinci bir zamana kadar tuvaletini oradan temizlemeyin. 

Köpek oranın kokusunu alarak ikinci kez de aynı yere gitmeyi tercih edecektir. Ayrıca bu süreçte banyo ve tuvalet gibi farklı kokuların gelebileceği yerleri kapatın temiz tutun, çöpü evin dışına koyun. Köpeğiniz bu sayede tuvaletini yaptığı yer hariç kötü bir koku almayacaktır ve zamanla tuvaletini yapması gereken yeri anlayacaktır. Köpeğiniz ilk zamanlarda alanının dışına tuvaletini yapabilir böyle durumlarda ona ceza vermeyin veya kızmayın sadece net ve yüksek bir ses tonuyla bunun yanlış olduğunu belirtin. Sonrasında köpeğiniz her yemek yediğinde aynı bölgeye götürün ve tuvaletini her yaptığında bölgeden bir gazete kağıdı eksiltin. Bu sayede köpeğiniz gittikçe tek bir bölgeye tuvaletini yapmayı öğrenecektir. Her tuvaletini doğru yere yaptığında ona ödül maması verip övgü dolu sözler söylemeyi unutmayın. Bunları doğru bir şekilde uygulayıp köpeğinizle iletişim kurduğunuzda kısa sürede evde tuvaletini yapacağı yeri öğrenecektir.

Dışarıda tuvalet eğitimi için köpeğinizi her yemek yiyip su içtikten sonra dışarıya çıkartın. Köpeğinizi dışarıda güvenli hissedebileceği bir alana götürün ve tasmasının ipini biraz daha uzatın. Köpeğinizin sizden uzaklaşmasına izin verin ve onunla ilgilenmeyin. Bir süre sonra yemek yemiş olan köpeğiniz tuvalet yapma ihtiyacı hissedecek ve güvende olduğu an kendine belirlediği yerde tuvaletini yapacaktır. Tuvaletini yaptıktan sonra yine bir ödül maması vererek onu öven sözler söyleyin. Sonrasında köpeğinizin yine evde yemek yemesinin ardından tuvaletini yapması için dışarı çıkartın ve tuvaletini yaptığı bölgeye götürüp aynı işlemleri tekrarlayın. Köpeğiniz artık tuvaletini yapmayı öğrenektir. 

Köpeğiniz yavruysa bir süre onu günde 4, 5 defa dışarı çıkarmanız gerekebilir fakat köpeğiniz büyüdüğünde onu sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere dışarı çıkarmanız yetecektir. Çünkü büyük köpeklerin yemek öğünleri de azaltılmaktadır. Tüm bu işlemleri sabırla uyguladığınızda köpeğiniz kısa sürede tuvalet eğitimini tamamlar. Bu süre içerisinde ona kızmayın ve cezalandırmayın. Her zaman uyarı yapacağınızda sadece net ve sesli bir ses tonuyla konuşun. Doğru yaptığında da ödüllendirin ve sevin.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın