Görüş Bildir
Haberler
Kontra Bir Dele Alli Transfer Analizi

etiket Kontra Bir Dele Alli Transfer Analizi

Mehmet Ali Deniz
26.08.2022 - 18:27

Beşiktaş Dele Alli transferini gerçekleştirdi. Bu transfer çok önemli bir transfer çünkü yakın geçmişte Türkiye’ye bu potansiyelde hiçbir futbolcu gelmedi.

İngiltere milli takımında forma giymiş, Premier lig tecrübesi olan birinci sınıf futbol oynamış bir yıldızı 26 yaşında Türkiye de görmek alışkın olduğumuz bir şey değil. Bu olağan üstü potansiyele sahip bir transfer.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki 2018 yılında Tottenham kulübünde piyasa değeri 100 milyon euro ya ulaşan futbolcu 2022 yılında nasıl oldu da 16 milyon piyasa değerine düştü ve Beşiktaş’a transfer oldu?

Peki 2018 yılında Tottenham kulübünde piyasa değeri 100 milyon euro ya ulaşan futbolcu 2022 yılında nasıl oldu da 16 milyon piyasa değerine düştü ve Beşiktaş’a transfer oldu?

Bu düşüşe sebep olan iki şey var. Birincisi daha az önemli olan ancak futbol dünyasında hoş görülmeyen birkaç skandala karışmasıdır. Bu tür şeyler futbol dünyasında ara sıra olur ancak birinci sınıf bir starın değerinin bu şekilde düşmesine neden olmaz.

Asıl önemli düşüş nedeni açıklıyorum.

Dele Alli’nin çıkış yakaladığı sezonlarda çalıştığı antrenörler Alli’yi orta sahanın önünde serbest oynatıyordu. Hücum gücü inanılmaz yüksek olan futbolcu bu pozisyonda çok verimli oluyordu.

Nitekim Mauricio Pochettino’nun antrenörlük döneminde futbolcu 194 maçta 55 gol ve 52 asistlik performanslar ortaya koydu. Orta sahanın önünde ileri yönlü serbest oynayan futbolcu inanılmaz bir akışkanlıkla hücumlara katkı yapıyor, goller atıp asistler yapıyordu. Premier ligde bu seviyelere çıkmak çok zordur. Bu yüzden sporcunun dünya starları arasında yer alacağı düşünüldü ve değeri 100 milyon euroya ulaştı.

Ancak daha sonraki yıllarda çalıştığı antrenörler Conte ve Lampard Dele Alli’den oyunu iki yönlü oynamasını istedi. Yani hem defansa katkı sağlarken hem de hücum bölgesinde futbolcudan katkılar beklendi. Ancak bu futbolcunun defansif özellikleri yeterince gelişmiş değil. Defansa katkı isteyen antrenörler ile çalışırken futbolcu defans yapacağım derken aşırı yoruluyor ve bu yorgunluktan dolayı da hücuma katkı sağlayamaz hale geliyor. İşte futbolcunun kariyerindeki düşüşün temel sebebi bu. Çalıştığı antrenörlerin isteklerinden ve tercihlerinden dolayı futbolcu kariyerinde düşüşte gibi görünüyor ama değil. 

Futbolcu en verimli yaşlarında ve fiziki açıdan çok iyi durumda. Uzun maç tempolarını rahat çıkarabilecek halde Beşiktaş’a geldi.

Şimdi gelelim en önemli bölüme. Bu transferle Beşiktaş büyük bir iş yapmış oldu. Ancak bu sadece başlangıç.

Şimdi gelelim en önemli bölüme. Bu transferle Beşiktaş büyük bir iş yapmış oldu. Ancak bu sadece başlangıç.

Eğer Beşiktaş teknik direktörü Valerien İsmael Dele Alli’nin kariyerindeki bu düşüşün temel sebebini yakalayabilirse ve futbolcuyu Pochettino gibi ileride serbest oynatırsa Dele Alli inanılmaz bir çıkış yakalar. Bu çıkış hem Ligde Beşiktaş’ı taşır, hem futbolcu kendi kariyerinde yeniden yükselişe geçer, hem de eski değerine yaklaşarak Beşiktaş’a milyonlar kazandırır.

Eğer Valerien İsmael, Dele Alli’den oyunu iki yönlü oynaması yönünde ısrarcı olursa futbolcunun kariyerindeki düşüş devam eder ve futbolcudan verim alınamaz.

Beşiktaş işte böyle bir potansiyeli eline geçirdi. Artık her şey Beşiktaş teknik ekibinin kararlarına bağlı. Bu faktörler göz önünde tutulursa Dele Alli ve Beşiktaş kulübü için mükemmel bir sezon izleyebiliriz.

Web

Instagram

Facebook

Twitter

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
11
6
4
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın