Görüş Bildir
Haberler
Konfüçyus Kimdir? Konfüçyüs'ün Hayatı, Öğretileri ve Ölümü...

Konfüçyus Kimdir? Konfüçyüs'ün Hayatı, Öğretileri ve Ölümü...

Şebnem Sucu
05.10.2021 - 11:00

Konfüçyüs eski bir Çinli öğretmen, politikacı ve filozoftur. Felsefesi kişisel ve devlet ahlakı, sosyal ilişkilerin doğruluğu, adalet ve samimiyet üzerine odaklanmıştır. Konfüçyüs'ün hayatına dair merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz. Konfüçyüs kimdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Konfüçyüs, felsefelerini günlük yaşam için gerekli olan erdemlere dayandıran az sayıda liderden biridir. Konfüçyus, insanlara, sağduyunun yanı sıra tevazu, planlama, saygı, ahlaki davranış, dürüstlük ve samimiyetin değerini nasıl geliştireceklerini öğretti. İşte Konfüçyüs'ün kısaca hayatı ve ölümü...

Konfüçyüs Kimdir

Konfüçyüs Kimdir

Hayatı

Konfüçyüs'ün çocukluğu hakkında çok fazla şey bilinmiyor. MÖ 551'de Lu eyaletinde doğduğu  söyleniyor. Babası, Konfüçyüs üç yaşındayken ölen Kong He adında bir askerdi. Konfüçyüs annesi tarafından yetiştirildi ve çocukluğu yoksulluk içinde geçti. On üç yaşına geldiğinde dedesinin yanına gönderildi; altı yıl süreyle dedesinden özel eğitim alarak altı marifet (sanat-hüner) diye adlandırılan, töre (tarihî gelenek ve görenekler), müzik, ok ve yay kullanma, araba sürme, yazı yazma ve hesap yapmayı öğrendi.

Konfüçyüs kariyerine öğretmen olarak başlamadı. Önce bir dizi normal iş yaptı. Konfüçyüs'ün öğretmenlik kariyerine ne zaman başladığı tam olarak bilinmese de 30 yaşlarında olduğu düşünülüyor.

MÖ 498 civarında Konfüçyüs, evini terk etmeye ve Çin'in doğusunda uzun bir yolculuğa çıkmaya karar verdi. Ona birkaç öğrencisi eşlik etti. Konfüçyüs, ziyaret ettiği devletlerin yöneticileri tarafından büyük bir saygı ile karşılandı. Zamanının çoğunu hükümet sanatı ile ilgili fikirlerini geliştirmekle ve öğretimine devam ederek geçirdi. Tüm öğrencileri onu seyahatlerinde takip etmedi. Birçoğu Lu'ya döndü.

51 yaşında iken beyliğin kuzeybatısında küçük bir yerleşim yeri olan Zhong Du bölgesi temsilcisi olarak görevlendirildi. Daha sonra vezir vekili olarak terfi etti.  Lu Beyliği idari sistemi ve toplum yapısında önemli değişiklikler yaptı. Cinsiyet ve sınıf farkı gözetmeksizin herkesin eğitim almasının önünü açtı.

Öğretileri

Konfüçyus'un öğretileri dört temel başlıkta toplanabilir. Bunlar;

* Anaya ve babaya saygı

* İnsancıllık / merhametlilik

* Adalet 

* Yazıtlar 

Evliliği ve Çocukları

19 yaşında iken Song beyliği seyahati sırasında tanıştığı Jı Guan Shı  ile evlendi, bir yıl sonra bir oğlu dünyaya geldi. Daha sonra iki kız çocuğu olmuş, birisi çok küçükken hayatını kaybetmiştir. MÖ 484'te eşini kaybeden Konfüçyüs, peşine oğlunu da kaybedince büyük üzüntü yaşamıştır. 

Ölümü

Konfüçyus,  MÖ 479’da ağır bir hastalığa yakalanıp hayatını kaybetti. Sa Shui Nehri kıyısına defnedilmiş ve mezarı halen ziyaretçilere açıktır.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
4
3
2
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın