Görüş Bildir
Haberler
Kızılırmak, Çukurova ve Sakarya Ovası Risk Altında: 80 Yıl İçinde Tarım Alanları Sular Altında Kalacak

Kızılırmak, Çukurova ve Sakarya Ovası Risk Altında: 80 Yıl İçinde Tarım Alanları Sular Altında Kalacak

Yüksel Venedik
03.12.2018 - 00:12 Son Güncelleme: 03.12.2018 - 08:52

Küresel ısınma nedeniyle, 2100 yılına kadar deniz seviyesinin 62 santimetre yükseleceğini söyleyen İTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Cengiz Yıldırım, Türkiye'nin kıyı kesimlerinde bulunan Kızılırmak Deltası, Çukurova, Küçük ve Büyük Menderes gibi tarım alanlarının önemli bir kısmının sular altında kalabileceğini söyledi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Yapılan çalışmalar günümüzde küresel olarak deniz seviyesinin yılda 3.1 milimetrelik bir hızla yükseldiğini gösteriyor'

'Yapılan çalışmalar günümüzde küresel olarak deniz seviyesinin yılda 3.1 milimetrelik bir hızla yükseldiğini gösteriyor'

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü'nden Jeomorfolog Doç. Dr. Cengiz Yıldırım, küresel ısınmadan kaynaklı olarak yükselen deniz seviyesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

DHA'nın aktardığı bilgiye göre endüstriyel devrimle birlikte karbondioksit gazlarının atmosferi olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Yıldırım, 'Eriyen buzul kütlelerinden kaynaklanan sular, deniz seviyesinin yükselimine neden oluyor. Yapılan çalışmalar günümüzde küresel olarak deniz seviyesinin yılda 3.1 milimetrelik bir hızla yükseldiğini gösteriyor.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin tarım alanları tehlike altında: Çukurova, Sakarya Ovası, Kızılırmak Deltası...

Türkiye'nin tarım alanları tehlike altında: Çukurova, Sakarya Ovası, Kızılırmak Deltası...

Türkiye'nin tarım alanlarının, deniz seviyesinde yaşanacak yükselmeden ötürü risk altında olduğunu söyleyen Cengiz Yıldırım, '2100 yılında deniz seviyesinin günümüze göre 62 santimetre civarında yükselebileceği tahmin ediliyor. Bu özellikle kıyılarda büyük deltalar, ovalar, topoğrafyanın çok alçak olduğu alanlar ve dünyada tarımsal üretimin en fazla yapıldığı alanlarda (Çukurova, Silifke, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Bakırçay, Bafra ve Çarşamba Deltaları, Sakarya Ovası) ve denize kıyısı olan ovalarımızda deniz seviyesinde 62 santimetrelik bir yükselime neden olacak. Bu kadar bir yükselme bile kıyı çizgisinin karaya doğru gerilemesine, bugün tarım yapılan alanların deniz suyu tarafından işgal edilmesine, yer altı suyunun tuzluluk oranının artmasına ve buradaki sulak alanlarda var olan doğal hayatın yok olmasına neden olacak.' dedi.

İstanbul etkilenir mi?

İstanbul etkilenir mi?

62 santimetrelik deniz seviyesi farkının, Türkiye'nin kıyı şeridinde ciddi değişimlere yol açacağını söyleyen Yıldırım, 'İstanbul'da Küçükçekmece ve Büyük Çekmece kıyılarında 62 santimetrelik yükselim kıyı çizgisinin belirgin bir miktarda tarım ve ulaşımı etkileyebilecek kadar değişiklikler meydana getirecek.' ifadelerini kullandı.

'187 milyon kişi göç etmek zorunda kalacak'

'187 milyon kişi göç etmek zorunda kalacak'

Yaşanacak değişimin, sosyal hayatı ciddi bir şekilde etkileyeceğini söyleyen Yıldırım, 'Türkiye, Avrupa'ya büyük göçlerin yaşandığı bir köprü durumunda. Özellikle Hindistan, Mısır ya da Bangladeş'te bu tür afetlerin meydana gelmesi büyük bir göç dalgası yaratacak. Bu ülkemizi bu açıdan da etkileyecektir. Yapılan hesaplamalar tüm dünyada 187 milyon insanın deniz seviyesi yükseliminden etkilenebileceğini ve göç etmek zorunda kalabileceklerini gösteriyor.' açıklamasında bulundu.

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
42
12
10
5
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Domalt Trump

İlk defa bir konuyu Şeyma Subaşı'ya bağlamamışsın onedio, gözlerim yaşardı.

yüz yıl sonra ekranlarda bu ülkeye göç edersen öleceksin gibi reklamlar göreceğiz :) öngörü değil gerçekler ve kimse sikine takmıyor olsun biri demişti dersiniz

thesivasli

Kendime değil, kardeşim ve onun beraberindeli nesile üzülüyorum. Ben şunun şurasında 60 yıl daha yaşarım.