Görüş Bildir
Haberler
Kısırlaştırma Sonrası Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kısırlaştırma Sonrası Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Müge Kakşi
02.12.2021 - 10:51

Dünyada en çok evcil olarak tercih edilen hayvanlardan biri de kediler. Sokaklarda da görmeye alışık olduğumuz kediler insan canlısı hayvanlar olarak bilinmektedir. Tarih boyunca insanlara eşlik etmiş olan kediler zamanla evcilleşerek evde beslenen hayvanlar haline gelmiştir. İnsanlarla benzer bazı özellikleri de olan kediler memeli hayvanlardır ve tıpkı insanlar gibi bir aile kurmak isterler. Fakat bazı durumlarda sahipleri tarafından kısırlaştırılmak zorunda kalabiliyorlar. Kısırlaştırma da kedinizin küçük bir operasyon geçirmesi demektir ve sonrasında bir süre iyi bakılması anlamına geliyor. Kedisini kısırlaştıran birçok kişi kısırlaştırma sonrası kedi bakımını merak ediyor. Peki, kısırlaştırma sonrası kedi bakımı nasıl yapılır? Sorunun cevabını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hayvan sahiplenmek hayvan severlerin de bildiği gibi çocuk bakmakla eşdeğerdir. Tıpkı çocuklarda olduğu gibi hayvanlarında yemesini, içmesini, tuvaletini, huzursuzluğunu ve hastalığını düşünmek gerekiyor. En çok beslenen evcil hayvanlar arasında kediler bulunuyor. Oldukça zeki olan kedilerde bazı nedenlerden dolayı kısırlaştırma yapılabiliyor. Kedinin kısırlaştırılması ise bir ameliyat şeklinde olduğu için kısırlaştırma sonrası kedinin bakımı büyük önem taşıyor. Birçok kedi sahibi kedisini kısırlaştırdıktan sonra nasıl bakacağını internet üzerinden araştırıyor. Bazı noktalara dikkat ederek kısırlaştırma sonrası kedinizin hızlı bir şekilde toparlanmasını sağlayabilirsiniz. Kısırlaştırma sonrası kedi bakımının inceliklerine dair tüm detaylara içeriğimizde yer verdik...

Kısırlaştırma Sonrası Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kısırlaştırma Sonrası Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kediler çeşitli nedenlerden dolayı kısırlaştırılabiliyor. Kedilerin kısırlaştırılması da ameliyatla olduğu için kısırlaştırma sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu sevimli dostlarımız kısırlaştırıldıktan sonra ameliyat yeri 5 ila 7 gün arsında iyileşmektedir. 7 günün sonunda dikişleri alınmaktadır. Fakat dikişler alınana kadar ameliyattan sonra yakalık takılmaktadır ve kesinlikle yakalığın çıkarılmaması gerekmektedir.  Çünkü kediler içgüdüsel olarak yarasını iyileştirmesi gerektiğini düşünerek yarasını yalayabilir oraya temasta bulunabilir ve yarasına zarar verebilirler. 

Ameliyattan sonra minik dostumuzda anestezinin etkisiyle kusma sorunu veya baygınlık gibi belirtiler görülebilir. Kısırlaştırma sonrasında ameliyatın etkisiyle kendini salma durumu yaşayabilen kediler ameliyattan 24 saat sonra hiç ameliyat olmamış gibi yaşamına devam edebilir. Fakat eğer bu durum uzun sürerse kedinizi acilen veterinere götürmeniz gerekmektedir. Ameliyattan sonra kedimizin kendine daha çabuk gelebilmesi için sürekli hareket ettirmekte fayda vardır. Ayrıca kısırlaştırma işleminin ardından kediniz tamamen kendine gelmeden yemek vermemeniz gerekir. Çünkü anestezi gördüğünden kaslar tam etkin olmadığı için yutkunma faaliyetini tam gösteremeyebilir.

Ayrıca anestezi kedinizin sindirim sistemine etki edecektir ve sindirim sisteminin kendine gelmesi en son aşamadır.  Bu sebepten dolayı veteriner hekiminizin belirlediği saate kadar mama ve su verilmemesi gerekmektedir. 

Ayrıca kısırlaştırmanın ertesi günü ise direkt olarak kuru mama verilmemelidir, ilk 2 gün yaş mama veya püre yapılmış mamalar verilmelidir. Akabinde yavru kedi mamasından kısır kedi mamasına geçiş yapılmadır. Bu geçişleri günlere yayarak yapmalıyız ki kedimiz bu stresi daha çabuk atlatsın. Ve bunların dışında veteriner hekiminizin belirlediği aralıklarda kontrollerini yaptırıp kedinizin 10 gün içerisinde normal yaşamasına devam etmesini sağlayabilirsiniz.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın