Görüş Bildir
Haberler
Kendi Sektöründe Türkiye’de Açık Arayla Pazar Lideri Olan 15 Türk Markası

etiket Kendi Sektöründe Türkiye’de Açık Arayla Pazar Lideri Olan 15 Türk Markası

Türkiye’de uzun yıllardır açık ara pazar lideri olan çok güçlü markalar var. Üstelik de yıllarca bu lider konumlarını korumayı başarmışlar.

Bu markaların bu başarıyı böyle seneler boyu sürdürmeleri ise tesadüf değil. Kesintisiz liderlik çok çalışmayı, iyi planlamayı, inovatif ve müşteri odaklı olmayı gerektiriyor. Son 5 yıl ve daha fazla zamandır sektöründe açık ara pazar lideri olan şirketleri Capital dergisi araştırmış. Araştırmanın içerisinden Türkiye menşeli markaları toparlayıp sizler için listeledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İş Bankası

1. İş Bankası

Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel banka olan İş Bankası, 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün yönergeleriyle kuruldu. 92 yıldır da pazarının lideri.

2. Koska

2. Koska

Koska, helvada tam 86 yıldır lider. Yönetim kurulu başkanı Nevzat Dindar ise “Lider olarak pazarı büyütmek, ürün ve kategoriyi geliştirmek istiyoruz” diyor.

3. Arçelik

3. Arçelik

Dayanıklı tüketim ürünlerinde ise Arçelik tam 60 yıldır pazarının açık ara lideri. 

Beyaz eşyada yüzde 50 pazar payı olan Arçelik’in genel müdürü Hakan Bulgurlu, inovasyona ve Ar-Ge’ye yaptıkları yatırımın pazarda sürdürülebilir liderliği sağlayan en önemli etkenlerden biri olduğunu söylüyor.

4. Marmarabirlik

4. Marmarabirlik

Pazardaki ikinci oyuncuyla arasında en büyük pazar payı farkı olan marka Marmarabirlik. Ambalajlı siyah zeytinde pazardaki ikinci oyuncuyla arasında tam 12,5 kat fark bulunuyor.

5. Assan Alüminyum

5. Assan Alüminyum

Assan Alüminyum da uzun yıllardır pazarının açık ara lideri. Alüminyum pazarında yüzde 60 pazar payına sahip olan şirketin bağlı bulunduğu Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, bunun temel nedeninin sektöre girerken kapasiteyi rakiplerinden daha yüksek konumlandırmaları olduğunu söylüyor. 

'Bu konuda çok fatura ödedik, eziyetlerini çektik ancak kimse bize teknoloji satmadı. Teknolojimizi kendimiz geliştirdik.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Türk Hava Yolları

6. Türk Hava Yolları

Havayolu taşımacılığında THY yüzde 60 pazar payıyla uzun zamandır pazarın lider oyuncusu. İkinci sırada ise Pegasus var. Pegasus'un pazardaki payı yüzde 24.

7. Teknosa

7. Teknosa

Teknoloji marketleri pazarının ilk oyuncusu ve lideri Teknosa’nın genel müdürü Bülent Gürcan, pazara ilk girmenin avantajını yaşadıklarını belirtiyor. “Kurulduğumuz günden bu yana teknoloji marketleri kanalında pazar liderliğimizi sürdürüyoruz” diyen Gürcan, “Tüketici elektroniği, telekom gibi ana kategorilerde de lider konumdayız” diyor.

8. Penti

8. Penti

Yüzde 20 pazar payıyla Türkiye’de toplam çorap pazarında lider olan Penti'nin, ince kadın çorabındaki pazar payı ise yüzde 25. Pazardaki ikinci oyuncuyla aralarında yüzde 14 puan farkı bulunuyor.

9. İstikbal

9. İstikbal

Mobilya pazarında açık ara pazar lideri olan İstikbal, 8 yıl önce markalı mobilya pazarının yüzde 20’sini elinde bulundururken bugün payını yüzde 25-28’ler seviyesine çıkardı.

10. Sütaş

10. Sütaş

Süt ve süt ürünleri pazarında aslında Türkiye’deki 10 büyük firma arasında büyük bir rekabet söz konusu olsa da, sektörün lideri Sütaş. Yine de arkadan gelen Pınar ve İçim aradaki farkı hızlı kapatmaya çalışıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Flo, Polaris, Kinetix

11. Flo, Polaris, Kinetix

Flo’yla ayakkabı perakendesinde, Kinetix ile spor ayakkabıda, Polaris’le de kadın ayakkabısında pazar lideri olan Ziylan Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, kendilerini güçlü kılan en önemli özelliğin müşteriyi iyi tanımak olduğunu söylüyor. Oldukça güçlü bir perakende ağı var ve bu şekilde her yıl yüzde 35 büyüyor.

12. Abdi İbrahim

12. Abdi İbrahim

13 yıldır Türkiye ilaç pazarının lideri olan Abdi İbrahim, sektörde en geniş ürün portföyüne sahip şirket. Abdi İbrahim CEO’su Dr. Süha Taşpolatoğlu, sürdürülebilir liderliğin sırrının yatırıma ve sürekli gelişime verilen önem olduğunu belirtiyor.

13. Vitra, Artema

13. Vitra, Artema

GFK verilerine göre ciro açısından seramik sağlık gereçleri ürün grubunda yüzde 21 pazar payına sahip olan Vitra, en yakın rakibinin iki katından fazla bir paya sahip. Armatür ürün grubunda da Artema, en yakın rakibinin 5 puan önünde yer alıyor.

Her iki ürün grubunda da pazar liderliğini uzun yıllardır koruduklarını söyleyen Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcı Deniz Aktürk Erdem, “Bunu da inovasyon, sürdürülebilirlik ve tasarımın yanı sıra hizmet ve teknik servis kalitesine yaptığımız yatırımlarla sağlıyoruz” diyor.

14. BİM

14. BİM

Organize perakendede BİM'in pazar payı yüzde 20 seviyelerinde. Yönetim Kurulu Üyesi ve COO Galip Aykaç, 'Ciroyu artırırken giderlerinizi de kontrol altında tutarsanız kâr edersiniz. Hem şirketin değerini hem de kârlılığını artırmak için ciromuzu artırmak ve daha çok insanın alışveriş yapmasını sağlamak istiyoruz.' diyor.

15. Türk Traktör

15. Türk Traktör

Türkiye tüm dünyada satılan traktör adedinde Hindistan, Çin ve ABD’den sonra 4’üncü büyük pazar. TÜİK tarafından trafik kayıtlarına göre açıklanan, 2016 ilk 6 aylık sonuçlarına göre Türk Traktör'ün şu andaki pazar payı yüzde 47 seviyesinde. Kesintisiz 9 yıldır da liderliğini sürdürmekte.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
293
28
20
20
11
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın