Görüş Bildir
Haberler
Kazakistan'da Başkanlık Sistemi Bitiyor: Cumhurbaşkanı Parti Üyesi Olamayacak!

Kazakistan'da Başkanlık Sistemi Bitiyor: Cumhurbaşkanı Parti Üyesi Olamayacak!

Ulaş
16.03.2022 - 21:14

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkesinin mevcut 'süper başkanlık' yönetim sistemini sonlandırarak parlamentosu güçlü cumhurbaşkanlığı sistemine geçeceğini duyurdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Euronews'te yer alan habere göre Tokayev, Parlamento Genel Kurulunda halka seslendi. Kazakistan'ın siyasi sisteminin kapsamlı yenilenmesi için yeni reform paketini açıklayan Tokayev, reformun ilk önce tutarlı demokratikleşmeyi ve devletin istikrarı ile yönetilebilirliğini sağlamayı amaçladığını bildirdi.

Tokayev'in, 8 maddelik reform paketi neleri içeriyor?

Tokayev'in, 8 maddelik reform paketi neleri içeriyor?

Tokayev'in 'yeni Kazakistan' modelini inşa etmeyi hedefleyen 8 maddelik reform paketine göre, ülkede mevcut süper başkanlık sistemi sona erecek. Parlamentosu güçlü cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş yapılacak.

“Güçlü bir cumhurbaşkanı, etkili parlamento ve hesap verecek hükümet” prensibi öne çıkacak.

Cumhurbaşkanı, görevde bulunduğu sürece siyasi partiye üye olamayacak. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Tokayev, iktidar partisi Amanat'ın (Nur Otan) genel başkanlığı görevini sonlandıracak.

Bunun yanı sıra Merkez Seçim Komisyonu, Sayıştay Komitesi ve Anayasa Konseyi gibi kurumların başkanları ile üyeleri siyasi partilere üye olamayacak. Büyükşehir belediye başkanları ile eyalet valileri de partilerde üst düzey görevlerde bulunamayacak.

Cumhurbaşkanının akrabalarına üst düzey görevlerde görev verilmeyecek...

Cumhurbaşkanının akrabalarına üst düzey görevlerde görev verilmeyecek...

Cumhurbaşkanının yakın akrabalarının devletin üst düzey görevlerine ve yarı kamu şirketlerinin yönetimine getirilmesi kanunla yasaklanacak.

Parlamentonun üst kanadı Senatonun kurulumu değişecek. Daha önce 15 senatörün cumhurbaşkanı tarafından atandığı Senatoda bu sayı 10’a düşürülecek. Bunların 5’i Kazakistan Halk Asamblesi tarafından önerilecek. Böylece asamblenin Meclise milletvekili atama fonksiyonu kaldırılacak.

Kanunları kabul etme yetkisi sadece Parlamentonun alt kanadı Mecliste olacak. Söz konusu reformla yetkilerinin genişletileceği Mecliste tüm toplum tabakasının temsil edilmesi için nispi temsil sistemi uygulanacak.

Büyükşehir belediye başkanları ve eyalet valisi adayları ise yerel meclis tarafından dolaylı seçimle belirlenecek.

Siyasi partilerin kayıt işlemleri kolaylaşacak. Partilerin seçime girmesi için toplaması gereken imza sayısı 20 binden 5 bine düşürülecek.

Ülkede seçim süreçlerine yabancı güçlerin müdahalesini önlemek için yasal düzenleme getirilecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
80
34
7
3
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ergün

darısı başımıza😄😃

Ukela

Aman haa , bu tip demokrasinin mucidi Putin , Tanklarıya Kazakistana demokrasi getirdi , bence biz almayalım.

Darbeli Matkap

El gider mersine bizim ülkemiz gider tersine

Murat Titiz

Çok güldüm inşallah tutuklanmam 😁

anon

Kazakistan demokrasiyle tanışıyor 💯

Ukela

Putin tipi demokrasi 😁