Görüş Bildir
Haberler
Katar da Tahran Büyükelçisini Çağırdı

Katar da Tahran Büyükelçisini Çağırdı

Şii lider Ayetullah Nemr'in Suudi Arabistan’da idam edilmesinin ardından İran’daki Suudi diplomatik temsilciliklerine düzenlenen saldırılara tepki sürüyor. Suudi Arabistan, Bahreyn ve Kuveyt’in ardından Katar da Tahran büyükelçisini çağırdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Körfez İşbirliği Konseyi üyesi Katar, Suudi Arabistan'ın İran'daki diplomatik misyonlarına yapılan saldırılarını protesto için Tahran büyükelçisini geri çağırdı.

Katar resmi haber ajansı QNA'ya konuşan Dışişleri Bakanlığı Asya İşleri Dairesi Müdürü Halid bin İbrahim, ‘kardeş’ Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluğuna yönelik saldırıları protesto amacıyla Tahran büyükelçisini geri çağırdıklarını söyledi.

Ayrıca, Doha'daki İran büyükelçisinin de Katar Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı ve kendisine ‘diplomatik misyonların güvenlik ve korunmasını gerektiren uluslararası norm ve yasaların ihlâl’inden dolayı protestoda bulunulduğu belirtildi.

Körfez'de Tahran karşıtı diplomatik cephe

İran devriminin yol açtığı jeopolitik kırılmadan sonra, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) çatısı altında bir araya gelen 6 ülke, Suudi Arabistan'ın diplomatik misyonlarına düzenlenen saldırılara farklı seviyelerde tepki gösterdi.

Suudi Arabistan'ın ardından Bahreyn, İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı. Tahran ile yüksek ticaret hacmine sahip Birleşik Arap Emirlikleri diplomatik temsil düzeyini maslahatgüzarlık seviyesine indirme kararını bildirdi.

Kuveyt, Doha'ya benzer şekilde Tahran büyükelçisini çağırdığını açıklarken, KİK içinde İran ile ilişkiler konusunda farklı konuma sahip Umman, yapılan saldırılardan üzüntü duyduğunu ve söz konusu durumun 'kabul edilemez' olduğunu belirten bir açıklama yaptı.

Ürdün ve Cibuti de tepkili

Çarşamba günü Afrika ülkesi Cibuti, İran ile ilişkileri kestiklerini açıkladı. Ürdün de İran’ın Amman Büyükelçisi’ni çağırarak Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıyı kınadı.

Tahran-Riyad gerginliği

Tahran-Riyad gerginliği

Suudi Arabistan yönetimi, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr'in de olduğu 47 kişiyi 2 Ocak’ta idam etmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suudi Arabistan’ın politikalarından dolayı ‘büyük bedel’ ödeyeceğini söylemişti.

Pazar günü de Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cübeyr, Tahran ve Meşhed'deki büyükelçilik ve konsolosluk binalarına saldırılar sonrası İran ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini açıklamıştı. Riyad ticari ilişkileri kesme ve iki ülke arasındaki yolcu taşımacılığını da durdurma kararı aldı.

Kaynaklar: Al Jazeera, Reuters ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0