Görüş Bildir
Haberler
Katalonya 'Müzakere' Dedi: Bağımsızlık Kararı Askıya Alındı

Katalonya 'Müzakere' Dedi: Bağımsızlık Kararı Askıya Alındı

Emre Ordu
11.10.2017 - 01:15 Son Güncelleme: 11.10.2017 - 08:47

Katalonya Parlamentosu'nun, 1 Ekim'de gerçekleştirilen tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından düzenlediği ilk oturumda konuşan Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, 'İspanyol hükümeti ile diyalog kapısını açmak için bağımsızlık ilanını askıya alıyorum' dedi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Katalonya yerel parlamentosu, Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim'de yapılan bağımsızlık referandumu sonrası ilk kez toplandı.

Katalan lider Puigdemont, '1 Ekim'deki referandum sonucuna göre Katalonya bağımsızlık hakkı kazandı.' dedi. Beklentilerin aksine bağımsızlık ilanı yapmayan Puigdemont, 'Katalonya'nın cumhuriyet yönetiminde bir devlet olması için halkın bana verdiği yetkiyi üstleniyorum. Ama İspanyol hükümeti ile diyalog kapısını açmak için bağımsızlık ilanını askıya alıyorum. İspanyol hükümetinden arabuluculuğu kabul etmesini istiyorum.' diye konuştu.

"Gerilimi artıracak değil azaltacak mesajlar vereceğim"

"Gerilimi artıracak değil azaltacak mesajlar vereceğim"

Katalonya'nın bir Avrupa sorunu olduğunu kaydeden Puigdemont, 'Benden hiçbir zaman tehdit ve şantaj duymayacaksınız. Gerilimi artıracak değil azaltacak mesajlar vereceğim. Asla hepimiz aynı fikirde olmasak da birlikte yaşayacağız.' ifadesini kullandı.

Diktatör Franco'nun ölümünden sonra 'İspanya'nın ekonomideki motorunun, modernleşmesinde ve istikrarındaki önemli faktörün Katalonya olduğunu' savunan Puigdemont, ancak merkezi hükümetin bu gerçeği görmezden geldiğini ileri sürdü.

"İspanya ve İspanyollara karşı değiliz"

"İspanya ve İspanyollara karşı değiliz"
İçeriğin Devamı Aşağıda

İspanyol halkına da mesaj vermek istediğini söyleyen Puigdemont, şöyle konuştu: 

'İspanya ve İspanyol halkı ile iyi ilişkiler bizim arzumuz ve önceliğimiz. Biz suçlu, deli ya da darbeci değiliz. Oy kullanmak isteyen normal bir halkız. İspanya ve İspanyollara karşı değiliz. Tam tersine daha iyi anlaşmak istiyoruz. Bu zamana kadar ilişkilerin işlemediğini hepimiz gördük. Anayasanın ötesinde de bir demokrasi var. Bunu herkes görmeli.'

"Avrupa'da sandığa gidenler ilk kez saldırıya uğradı"

"Avrupa'da sandığa gidenler ilk kez saldırıya uğradı"

Fotoğraf: AP

Referandumda polisin sert müdahalesini eleştiren Katalonya Başkanı, 'İlk defa Avrupa demokrasisinde bir seçim gününde sandık başına giden vatandaşlar polis saldırısına uğradı, psikolojik baskıya maruz kaldı, telefonları dinlendi.' ifadelerini kullandı.

Hükümet Puigdemont'un konuşmasına tepkili: "Kabul edilemez"

Hükümet Puigdemont'un konuşmasına tepkili: "Kabul edilemez"

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy

İspanya hükümeti, ülkenin doğusundaki Katalonya özerk yönetiminin Başkanı Carles Puigdemont'un konuşmasını 'üstü kapalı bağımsızlık ilanı' olarak yorumlayıp, 'kabul edilemez' olduğunu savundu.

İspanya resmi haber ajansı EFE, Katalonya Başkanı Puigdemont'un konuşmasının merkezi hükümet tarafından 'yasa dışı ve hileli bir referandumu geçerliymiş gibi gösterme çabası' olarak görüldüğünü yazdı. İspanyol hükümeti kaynaklarına dayandırılarak verilen haberde, Puigdemont'un açıklamalarına karşı merkezi hükümetin yeni önlemler alacağı da iddia edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ana muhalefet lideri: "Bağımsızlık referandumu anayasaya aykırı"

Ana muhalefet lideri: "Bağımsızlık referandumu anayasaya aykırı"

Ines Arrimadas

Öte yandan Puigdemont'un İspanyol hükümeti ile diyalog kapısını açmak için bağımsızlık ilanını beklemeye aldığını açıklayan sözleri, Katalonya'daki muhalefet partileri tarafından sert dille eleştirildi. Katalonya'da ana muhalefette olan Ciudadanos Partisi'nin lideri Ines Arrimadas, 'Beklemeli de olsa bir bağımsızlık ilanı yapmak demokrasiye darbedir. Endülüs'te yaşayan ailemin beni görmek için Katalonya'ya geldiklerinde bir pasaport almalarına hiçbir zaman müsaade etmeyeceğim.' şeklinde konuştu.

Katalonya Sosyalist Partisi'nden erken seçim çağrısı

Katalonya Sosyalist Partisi'nden erken seçim çağrısı

Puigdemont'un sözlerinin 'bir bağımsızlık ilanı olmadığını' vurgulayan Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) lideri Miquel İceta da ülkedeki mevcut belirsizliği sona erdirmek ve İspanya Anayasası'nda reform yapabilmek için erken yerel seçime gidilmesini talep etti. İceta, 'Açıklayamadığınız bir bağımsızlığı beklemeye alamazsınız. 40 yıl öncesine (Franco dönemi) dönmek istemiyoruz' ifadelerini kullandı.

Bu arada Katalonya Başkanı Puigdemont'un bağımsızlık ilan edeceği beklentisiyle yerel parlamento yakınlarında toplanan bağımsızlık yanlısı grupların hayal kırıklığına uğradıkları görüldü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
17
15
11
9
9
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Luiz Emmi

katalanca bilmeyen onedio okurları için tercüme edeyim: "kafamıza göre iş yapıyoruz. fakat itiraf edelim iyi aksiyon oldu"

Utopya

O değil de , Böyle Ana muhalefet liderine can kurban :)

AbSurDMaN

Eee ne demeye referandum yaptın o zaman çahal seni

Ahmetcan Oral

Çipras' ın referandumuna benzedi bu olay.