Görüş Bildir
Haberler
Kara Bulutlar Dağılıyor. Tl Rahatlıyor !

Kara Bulutlar Dağılıyor. Tl Rahatlıyor !

TheAranan
19.10.2015 - 00:53

Kara Bulutlar Dağılıyor. Tl Rahatlıyor !

Bu aralar havalar günlük gülistanlık. Borsa’da olumlu hava, TL’de değer kazanımları, cari açık değil fazla verilmesi beklenen bir yurt içi ekonomisi. Gelişmekte olan ülkelerin başında yer alan Türkiye’ye sermaye girişi haberleri, ABD’nin faiz artırımı sürecinden uzaklaşması, Ekim ayı değil Aralık’da da olmayacak yönünde oluşan senaryolar. TL’nin değerli bir ortama girmesine neden oldu. Acaba TL’mi değer kazanıyor, Dolar mı değer kaybediyor da kur bu seviyelerde. Gerçekten öyle bir girdaba girdik ki, piyasaların ne tadı kaldı ne tuzu. Belirsizlik had safhada ilerliyor ancak her şey pozitif havası var. Kur için 2.70 beklentiler geçti şimdi de 2.50-2.60 aralığı da ortaya çıktı. Umarım her şey gönlümüze göre olur !

Merkez kur tahminini düşürdü

Bu hafta açıklanan cari açığın dillere destan bir şekilde geldiğini gördük. Net hata noksanda artış devam ediyor. Dolar kuru ciddi seviyelerde hareket ederken, cari açığın iyi gelmesi (!) TL adına olumlu bir durum. Olumlu havaya bugün MB’nin kararları da eklendi. Faiz artırımı sürecinin ötelenmesi ile birlikte değer kaybeden Dolar, TCMB’nin kur tahminini de etkilemişe benziyor. Kur tahmini 3.04’den 2.99’a kaydırıldı. Enflasyon beklentisi ise, yüzde 8.25 seviyesinde önceki 7.98’di. Son dönem kur hareketleri ve gıda fiyatlarının etkisi düşünülmüş olabilir ancak tahmin çok da aman aman yüksek değil. Büyüme adına değişiklik yok. Faiz tahminleri ise, yüksek 7.50-8.16-8.48 … şeklinde sıralanmış. Bunu FED’in önce Aralık ayı adımına sonra da Mart ayı adımına göre alınacak sıkılaştırma önlemleri şeklinde görülüyor.

Euro Bölgesi Dalgalanıyor !

Malum yurtiçi piyasaları yakında ilgilendiren Avrupa ekonomisi adına gelişmeleri de takip etmekte fayda var. Önemli bir ticaret ortağımız olan Avrupa’nın ihracatını yıllık bazda yüzde 6 artırdığını görüyoruz. İthalat ise yüzde 3 arttı. Ancak beklentiler daha da olumluydu ve AB’nin yine sınıfı geçemediğini gördük. Tahmini yapanların düşüncesi, parasal genişlemenin etkisiyle birlikte zayıflayacak Euro’nun ihracata daha büyük artış kaydettireceği olabilir. Ancak Euro hala yeteri kadar zayıf değil. Küresel belirsizlikler ile Euro’ya bir talep artışı oldu. Hatta AB’nin yeni bir teşvik gelecek mi spekülasyonları piyasalarda konuşuyor. Bu durumda TL’yi olumlu etkileyebilecek bir gelişme olarak varsayılabilir.

EURTRY ne olur ?

TL’deki değerlenme Euro’yu da zayıflattı. Ancak şuan önemli bir seviyedeyiz.3.30-3.29 arası gidip gelen kur için ani bir satış baskısı altında 3.2575 desteğine dikkat etmemiz gerekiyor. Geri çekilmelerin devamı için önemli bir seviye olacaktır. Kurun bu seviyeyi kırması kanalın alt bandı olan 3.18’leri gündeme getirebilir. Yükselişlerde ise, 3.36 aşılmadığı sürece sınırlı yükselişler söz konusu olabilir. Buralardan çift dip yapıp yükseliş kaydedilirse, 3.40-3.45 bandı yeniden ortaya çıkabilir. Kısacası TL adına olumlu hava devam edebilir ve kısa vadeli satışlar gündeme gelebilir. Ancak orta ve uzun vadeli TL lehine senaryo devam eder mi hep beraber göreceğiz. Teknik görüntüde fiyatlarla-RSI arasında ciddi bir uyumsuzluk söz konusu !

Gökhan Özkan

IşıkFX Araştırma Departmanı

Kaynak: http://www.isikfx.com
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0