Görüş Bildir
Haberler
Kapalıçarşı'da Polis Eşliğinde Tahliye: 'Devlete Güvenmiştik, İhanete Uğradık'

Kapalıçarşı'da Polis Eşliğinde Tahliye: 'Devlete Güvenmiştik, İhanete Uğradık'

FreiGeist
22.04.2015 - 15:23 Son Güncelleme: 22.04.2015 - 16:58

DHA

İçeriğin Devamı Aşağıda

Restorasyon kapsamında ihaleye verilen Kapalıçarşı'daki Sandal Bedesteni’ndeki dükkanlar bugün polis eşliğinde tahliye edildi.

Dükkanlarından çıkmak istemeyen Bedesten esnafı dün kendilerini çarşıya kilitlemiş, polis tarihi kapıyı patlatmış, gözaltına alınan 20 esnaf sabah saatlerinde serbest bırakılmıştı.

Bedesten’de bugün erken saatlerde polis eşliğinde tahliye başladı. 

Sandal Bedesten Derneği Başkanı Kaya Kandemir ile birlikte açıklama yapan esnaf, tahliye ile binlerce insanın mağdur olacağını anlattı. Esnaf, “İhalede hile var”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları attı.

Bianet'ten Beyza Kural'ın haberine göre, Bedesten’e gelen Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Başkanı Mücella Yapıcı da 1. derece tarihi eser olan binanın Koruma Kurulu’ndan gözlemciler olmadan boşaltılamayacağını söyledi.

Mimarlar Odası temsilcisi olarak tahliye işleminde gözlemci olmak isteyen Yapıcı, polislerce dışarı çıkarıldı.

“Kanunlar sert, insan bazlı yaklaşım sağlanabilirdi”

“Kanunlar sert, insan bazlı yaklaşım sağlanabilirdi”

Sandal Bedesteni Derneği Başkanı Kaya Kandemir, “Verdiğimiz hukuki mücadeleye rağmen kanun maddeleri sert olduğu için bu raddeye geldi” diye konuştu.

“Esnaf mallarını toplayıp dükkanlarını Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne verecek. 25 yıllık birliktelik tarihi eserin duvarlarında kaybolacak. 80 esnaf ile binlerce çalışanı sokaklarda olacak. Bu insanlık ayıbıdır. Kanunlar sert olabilir ama insan bazlı yaklaşım sağlanabilirdi.”

"Rıza Sarraf'ın adı defalarca geçti"

"Rıza Sarraf'ın adı defalarca geçti"

DHA'dan Sinan Bilgili'nin verdiği bilgiye göre, Sandal Bedesten Esnafı Koruma ve Yardımlaşma Derneği temsilcisi Murat Çetin, kendilerine haksızlık yapıldığını söyleyerek haklarını kazanana kadar direneceklerini ifade etti. 

Çetin, 'Burası onarım karşılığı uzun süreli kiralama modeli yatırım programına alındığı zaman ihaleye çıkarıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü yüzde 100 artış yaparak kötü niyetli olarak bizi borçlu duruma soktu. İhale aşamasında o denen kişi, Rıza Sarraf'ın adı defalarca geçti. Bedestenin kuzey kapısı ayaklı borsaya açıldığından ötürü kendisinin Kapalıçarşı'dan büyük yer kiralamak istediğini biliyorduk. Bundan ötürü buraya göz dikilmiştir. 80 esnaftan alınıp 1 kişiye verilmek isteniyor. Bunu da yapmışlardır ihale usulüyle. 80 esnafı mağdur edecek şekilde burayı 1 kişiye, ihaleyle çok fahiş fiyata çıkmayacak şekilde 860 bin liraya vermişlerdir' diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14 yıldır Sandal Bedesteni'nde esnaflık yapan Atilla Birbilen dükkânını tahliye ederken Al Jazeera'ye şöyle konuştu:

'Dün dışarıda direnenler içindeydim. Dün gece operasyon düzenlediler. Sesimizi duyurmak için eylem yaptık. Ama kimse sesimizi duymadı. Bundan sonra usulsüz şekilde yetkilerini kötüye kullanan yetkilileri mahkemeye vereceğiz. Devlete güvenmiştik, ihanete uğradık.'

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

Esnafa 2012 yılının sonunda kira kontratlarının son bulduğu bedestenin onarım sonrası kiralama modeli ile ihaleye çıkarılacağı söylendi.

Bir anda 'işgalci' durumuna düşen esnaf, o tarihten itibaren kaldıkları sürece kira yerine ecrimisil (işgaliye) ödemeye başladı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü 2013 yılının eylül ayında bedestenin 'restore yap-işlet devret' modeliyle ihalesini yaptı.

Bu süre zarfında esnaf Vakıflar Müdürlüğü'ne davalar açtı ancak bir sonuç alamadı.

15 gün önce de esnafa dükkanlarını en geç 22 Nisan'da boşaltmaları için tebligat gönderildi.

Kaynaklar: 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0