Görüş Bildir
Haberler
Kamp Sevdalıları, Seyahat Aşıkları! Ormanda Kaybolduğunuzda Bilmeniz Gereken Hayatta Kalma Teknikleri

Kamp Sevdalıları, Seyahat Aşıkları! Ormanda Kaybolduğunuzda Bilmeniz Gereken Hayatta Kalma Teknikleri

Aburoski
05.06.2018 - 16:32

Ormanda yürüyüş yapmak, kamp yapmak her zaman insanlara cazip gelmiştir. Ancak, kampa gitmeden önce ormanda temel hayatta kalma becerilerini bilmeniz en iyisidir. Bu şekilde, kaybolmanız durumunda, tam olarak ne yapacağınızı bileceksiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Dur, Düşün, Gözlemle ve Planla

1. Dur, Düşün, Gözlemle ve Planla

Öncelikle ormanda kaybolduğunuzda yapmanız gereken ilk şey durup, sakin bir kafayla ne yapacağınızı düşünmektir. Telaşlanırsanız sağlıklı kararlar veremeyebilirsiniz. Sizi ormandan kurtaracak önemli adımların başında sakinlik geliyor. Bu basit ama bir o kadar da sizin yararınıza olacak.

2. Geldiğiniz yöne doğru gidebildiğiniz kadar gidin.

2. Geldiğiniz yöne doğru gidebildiğiniz kadar gidin.

Geldiğiniz yöne doğru hatırlayabildiğiniz kadar geriye doğru gidin. Eğer hatırladığınız nokta çok da ileride değilse kesin olarak kayboldunuz demektir. Telaşa kapılmayın! Bundan sonra yapmanız gereken şey hayatta kalmak ve birilerinin sizi kurtarmasını beklemek...

3. Su ihtiyacınızı giderin.

3. Su ihtiyacınızı giderin.

Kaç gün ormanda kalacağınız belli değil. Bu nedenle susuz kalmamanız için bir su kaynağı bulmanız gerekiyor. Unutmayın insanlar su olmadan sadece 3-4 gün dayanabilir.

Akarsular ve göller su için ideal kaynaklar...

Akarsular ve göller su için ideal kaynaklar...

Susuzluğunuzu gidermek için önceliğiniz akarsu ve göl aramak olsun. Fakat akarsu ve göl suyunu ne kadar temiz görünürse görünsün kaynatarak içmeniz sizin yararınıza olacak. Aksi halde hastalık kapabilirsiniz. Bir alüminyum tenekeniz varsa onunla ateş yakarak kaynatın yoksa civarda bir teneke bulmaya çalışın. 

Yağmur suları

Yağmur suları da içme suyu elde etmek için idealdir. Akarsu ve göl bulamadığınız da yanınızda kaplar varsa onlarla yağmur sularını toplayabilirsiniz yoksa büyük ağaç yaprakları size yardımcı olacak. 

Güneşle su elde edebilirsiniz.

İhtiyacınız olan tek şey plastik bir kap! 

-Toprakta bir delik açın.

-Plastik kabı deliğin içerisine yerleştirin. 

-Kabın etrafını yapraklarla kapatın. 

-Kabın üzerine plastik bir tabaka yerleştirin.

-Bu tabakayı taşlarla sabitleyin.

-Küçük bir kayayı plastik tabakanın ortasına yerleştirin. 

-Plastiğin alt tarafında yoğunlaşma meydana gelecek ve kap su ile dolmaya başlayacak.

4. Kendinizi sıcak tutmak için ateş yakın.

4. Kendinizi sıcak tutmak için ateş yakın.

Tüm bu hayatta kalma mücadelenizde sıcak kalmak isteyeceksiniz. Gün içerisinde de ıslanmış olabileceğiniz için kıyafetlerinizi kurutmak isteyeceksiniz. Yemek pişirmek için ihtiyacınız da olacak. Gözlükleriniz, dürbünleriniz veya kameranız varsa, güneş ışınlarını tutuşturmak için lensin üzerinde yoğunlaştırabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Fire-Plough" yöntemiyle de ateş yakabilirsiniz.

"Fire-Plough" yöntemiyle de ateş yakabilirsiniz.

Yapmanız gereken yumuşak bir tahta bulut fotoğraftaki gibi bir oyuk yapmak ve sert bir çubuk kullanarak sürtünme oluşturmak için ucu yukarı ve aşağı doğru hareket ettirmek... Kıvılcım oluşacak ve ateşleme işlemine yardımcı olmak için üzerine hafifçe üfleyin. Ateş yakıldığında, büyümesine yardımcı olmak için de ateşe daha fazla kıvrım ve küçük dallar koyun.

5. Barınak bulun ya da yapın.

5. Barınak bulun ya da yapın.

Geceyi karanlık ve yırtıcı hayvanların olduğu bir ormanda geçireceksin. Barınak olmadan asla olmaz! Sana birkaç tüyo verelim. Barınak yapmak ya da bulmak biliyorsunuz ki vahşi doğada hayatta kalmanız için size en büyük yardımı sağlayacak. Kendinizi rüzgar, yağmur ve yırtıcılar gibi unsurlardan korurken, aynı zamanda da  dinlenebileceksiniz.

Mağara bulabilirseniz barınmak için önceliğiniz buralar olsun. Bununla birlikte mağaraya girmeden önce, ayılar gibi hayvanlar tarafından işgal edilmediğinden emin olun! Mağara bulamadığınız da korkmayın! Fotoğraftaki gibi bir sığınak yapabilirsiniz. Bunun için bulmanız gereken tek şey sağlam dallar!

6. Yırtıcı hayvanlardan korunun...

6. Yırtıcı hayvanlardan korunun...

Ormanda kaybolduğunda yırtıcıların olduğunu ve tehlikeli olduklarını unutmamalısın. Koruma olarak kullanmak için dallardan bir mızrak veya bıçak yapmaya çalışın. 

Vücudunuza zehirli örümceklerin/böceklerin girmemesi için giysilerinizi sıkıştırın ve böceklerin giysinizin içinde sürünebileceği alanları sınırlayın. Barınağınızı kurmaya çalışın, böylece yerden uzaklaşın.

Ayılarla da göz temasından kaçının ve asla kaçmayın. Ölü taklidi yapın.

7. Ne kadar süre kalacağınız belli olmadığı için dinlenin...

7. Ne kadar süre kalacağınız belli olmadığı için dinlenin...

Evinden çıkıp ormana gittiğini söylediysen, o zaman bir kurtarma ekibi seni bulmaya gelecek. Bu durumda çok sıkıntı yapmanıza gerek yok. Çok fazla yer değiştirmiyorsanız sizi bulmaları daha kolay olacak. Bir kurtarma ekibinin geleceğinden emin değilseniz, en azından öğrenmek için aynı alanda kalın. Kurtarma ekibinin gelmeyeceğine karar verdiğinde, kendini şehre geri götürmen gerekecek. Bunu yapmak için, burada belirtilen adımları izlemeniz gerekiyor. 

- Gündüz saatlerinde her gün seyahat edin, sonra geceleri uyuyun.

- Şehire geri dönmenin en iyi yolunun bir dere bulmak ve yokuş aşağı yürümek olduğunu göreceksiniz. 'tüm akarsular bir patikaya veya yola yol açar' diye düşünün.

- Bir nehir ya da akarsu bulana kadar tek bir yönde ilerleyin. 

8. Araçlar ve silahlar edinin...

8. Araçlar ve silahlar edinin...

Eğer bir bıçağınız varsa, bu hayatta kalma durumunda en değerli aracınızdır. Delme ve kesme gerektiren çeşitli görevler için buna ihtiyacınız olacak. Bıçaklar, aynı zamanda, kendinizi savunma aracı olarak ve elinizdeki malzemelerin dışındaki diğer araçları yaratmak ve oymak için bir araç olarak size yardımcı olacak. 

Sorun şu ki herkesin bıçağı olmayabiliyor. Bu durumda da yapmanız gereken şey ormandaki ağaçları kullanmak... Bıçak ve mızrak yapabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Yiyecek bulmaya çalışın...

9. Yiyecek bulmaya çalışın...

Su ihtiyacımızı giderdik peki acıktık ne yapabiliriz? Ormanda iki besin kaynağı vardır. Biri bitkiler diğeri ise hayvanlar. Hangi bitkilerin yemek için uygun olduğunu bilmiyorsanız kesinlikle yemeyin! Ormanda zehirli olabilecek bitkiler genelde mantarlar, dikenler ve beyaz ve sarı renklerde meyvelerdir. 

Hayvanlara gelecek olursak; eğer ki hayvan avlama konusunda iyi değilseniz hiç bulaşmayın. Deadfall Tuzağı ile işinizi kolaylaştırın.

Deadfall Tuzağı ise şu şekilde;

Deadfall Tuzağı ise şu şekilde;

10. Ve son olarak kurtarılmayı bekleyin...

10. Ve son olarak kurtarılmayı bekleyin...

Yukarıdaki talimatları yalnız kalmanız, kaybolmanız ve bir kurtarma ekibinin sizi aramasının bir yolu olmaması durumunda aklınızda bulundurun. Arkadaşlarınız ve aileniz ormanda bir yerde olduğunuzu biliyorsa, kurtarma ekibi sizi arayacaktır. 

Bu durumda, kaybolduğunuzu anladığınız yerden çok fazla hareket etmeyin. Bu sizin daha kolay bulunmanızı sağlar. 

Günler geçtiyse ve hala kurtarılmamışsanız, diğer seçeneğiniz bir akarsu bulmak ve eve geri dönmektir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
59
32
10
4
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tolga Kabadayı

Ormanmı kaldı aq

Feyza Dizdar

issiz bi adaya dussek basligi olsaydi

sezer şahin

Ölü taklidi dedi yaa ben ölem :))