Görüş Bildir
Haberler
Kalsiyum Nedir Hangi Besinlerde Bulunur

Kalsiyum Nedir Hangi Besinlerde Bulunur

Diyet Listem
18.11.2015 - 19:58

Kalsiyum Nedir Hangi Besinlerde Bulunur

Kalsiyum minerali, kemik ve dişlerimizin temel yapısını oluşturur. Kasların kasılması, sinir dokusunda iletinin olması, kanın pıhtılaşması ve kalbin çarpması için dokularda kalsiyum bulunması Süt ve süt ürünleri kalsiyumdan zengindir, kemikleri ve dişleri hızla büyüyen çocukların gıdalarında bol kalsiyum olmasının gerçeği çok açıktır.

Kalsiyum eksikliğinde kemik ve dişler güçsüz, kalır, kemik erimesi gözlenir. Büyümede geri kalınır. Kolay kasılmalar, kas ve sinir sisteminde güçsüzlük oluşur. Her çocuk her gün kalsiyumdan zengin gıdalarla beslenmek zorundadır. Ne kadar çok kalsiyum o kadar iyidir. Gıdalarla fazIaca kalsiyum almanın hiçbir sakıncası yoktur, D vitamini bir trafik polisi gibi gıdalarla alınan kalsiyumun doğru yönlendirilmesini sağlar. Fazlası dışkı ve idrarla atılır. Gereğinden fazla kalsiyum, gereğinden fazla D vitaminiyle birlikte alınırsa tehlikelidir, bu durumda başta böbrek dokusu olmak üzere dokularda kalsiyum birikmeye başlar.

Günlük beslenme düzeni içinde 2 bardak süt içen, her sat peynir, gün içinde de yoğurt yiyen çocuklar, gıdalarla yeterince kalsiyum almış olurlar. Sardalye balığı, susam, tahin, incir, kuru kayısı ve soya tüketmek de gıdalarla kalsiyum almak açısından yararlıdır. Kalsiyumun gıdalarla az alınması sorununu süt, peynir, yoğurt gibi beyaz gıdaları sevmeyen ve bunları görünce köşe bucak kaçan çocuklar yaşarlar.

Süt ürünlerini tüketmekte çok zorlanan, fazla yemek seçen çocuklarda alternatifler yaratmak şarttır. Bu durumda beyaz peynir yerine kaşar peyniri, yoğurt yerine süt fabrikalarında hazırlanmış meyveli taze peynirler, süt yerine sütlü tatlılar denenmelidir. Bu tarz önerilere de sıcak bakmayan çocuklardaysa peynirli börek içleri, kaşarlı kuru köfte, çorba içinde beyaz peynir ya da kaşar peynirle alternatifler yaratılmalıdır.

Hiçbir şekilde süt ürünü tüketmeyen çocuklarda ise soya sütü, soya filizleri, Japonya kaynaklı peynirimsi bir yapıdaki soya ürünü tofu, kılçıklarıyla birlikte un ufak ezilmiş sardalye balığı ve bol bakliyat son çare alternatifler olmalıdır. Hiçbir önerinin uygulanamadığı çocuklardaysa ilaç olarak kalsiyum takviye yapılmalıdır. Çocuklarımız gıdalarla her gün 500 mg kalsiyum almalı Unutulmaması gereken, kalsiyumun ham madde, onu vücuda yararlı hale getirenin ise D vitamini olduğudur. D vitamini eksikliği ise hiçbir çocukta yaşanmaması gereken bir durumdur.

Kaynak: http://www.diyetlistem.net/kalsiyum-n...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın