Görüş Bildir
Haberler
Kadına Yönelik Erkek ve Toplum Baskısını Merkezine Alan 22 Önemli Film

etiket Kadına Yönelik Erkek ve Toplum Baskısını Merkezine Alan 22 Önemli Film

Ezgi
25.02.2016 - 01:41 Son Güncelleme: 25.07.2022 - 17:36

Dünyanın neresine giderseniz gidin kadınlar erkek ve toplum baskısı altında bulunuyor. Bu baskıyı cinsiyet ayrımcılığı, fiziksel ve sözlü şiddet, taciz ve çok daha farklı şekillerde görmek mümkün ne yazık ki.

Farklı ülkelerden örnekler göreceğiniz bu filmlerde de kadına yönelik şiddetin acı bir gerçek olduğu vurgusu yapılmakta.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Daima Lilya / Lilja 4-ever (2002)

1. Daima Lilya / Lilja 4-ever (2002)

IMDb: 7.9

16 yaşındaki Lilya, eski Sovyetler Birliği'nde varoşlarda yaşamaktadır. Annesi tarafından terkedilen genç kız, kendisine baskı uygulayan teyzesinin yanında kalmaktadır. Çıkış yolunu ise arkadaşlarıyla vakit geçirmekte bulur. 

Andre'ye aşık olup onun peşinden İsveç'e gitmeye karar verir. Eski iğrenç yaşamından kurtulup cennet ülkede yeni bir sayfa açmayı planlamaktadır. Fakat, yaşam onu bir seks köleliğine doğru itecek ve hayatın her yerde aynı olduğunu kavramasını sağlayacaktır.

2. Agora (2009)

2. Agora (2009)

IMDb: 7.2

O, tarihin gördüğü en etkileyici ve ilgi çekici kadınlardan biriydi. Hem belinden aşağıya kadar uzanan sarı saçlarıyla göz kamaştıracak, nefes kesecek kadar güzel, hem de adını matematikçi, filozof ve astronom olarak tarihe yazdıracak kadar zeki bir kadın. Ve ne trajiktir ki ölümüyle bile unutulmayacak bir kadın. Üzerine çullanan onlarca erkeğin darbeleriyle son nefesini veren, cesedi sokaklarda sürüklenip, eti kemiklerinden midye kabukları yardımıyla ayrılan ama ne olursa olsun tarihin unutulmazları arasına giren bir kadın. Yani 45 yaşındayken bu dünyadan göçüp giden İskenderiyeli Hypatia.

3. Gözlerimi De Al / Te doy mis ojos (2003)

3. Gözlerimi De Al / Te doy mis ojos (2003)

IMDb: 7.5

Bir kış akşamında Pilar, kocasının şiddet içerikli davranışlarına daha fazla dayanamayarak evden kaçar. Yanına sadece birkaç parça eşya ile Juan adındaki oğlunu alarak gitmiştir. Aslında kocasına çok aşıktır ama yaşadıkları artık onu tüketecek noktaya getirmiştir. Antonio, fazla vakit kaybetmeden onu bulmak üzere yola düşer. Antonio, kendisi için Pilar’ın gün ışığı anlamına geldiğine inanır. Dahası Pilar ona bir anlamda gözlerini vermiştir. Pilar, etrafındaki insanların olumsuz tepkilerine rağmen, kocasını affetmek ister.

4. İçimdeki Yangın / Incendies (2010)

4. İçimdeki Yangın / Incendies (2010)

IMDb: 8.2

Polytechnique'le dikkatleri üzerine çeken yönetmen Denis Villeneuve, bu sefer yazar Wajdi Mouawad'ın bol ödüllü tiyatro oyunundan sinemaya taşıdığı trajik bir hikâye ile karşımızda. 

Aile dostları olan bir avukatın çağrısı üzerine annelerinin ölümünün ardından kendilerine yazılmış bir mektupla karşılaşan ikiz kardeşler Jeanne ve Simon, ölen annelerinin son arzusunu yerine getirmek amacıyla Lübnan'a doğru yola çıkarlar. Simon ilk başta isteksiz davransa da bir süre sonra o da kardeşi Jeanne'e katılır... Aradan geçen yıllar, ailenin tarihini karmaşık bir hale getirmişse de, çocuklar bu serüvenin izlerini sürmeye kararlıdırlar. 

Fakat gün geçtikçe daha fazla deştikleri geçmiş, kardeşleri yürek burkan gerçeklerle yüz yüze getirecektir.

5. Mor Yıllar / The Color Purple (1985)

5. Mor Yıllar / The Color Purple (1985)

IMDb: 7.8

1900’lerin başında, güneyli bir siyahi kız olan Celie, önce babası tarafından hamile bırakılır, ardından yıllar boyunca efendisi olarak göreceği adama evlenmek üzere adeta satılır. Kocasından gördüğü şiddete rağmen tek tesellisi kız kardeşi Nettie’ye yazdığı mektuplardır. Oysa babası Nettie’nin cevaplarının ona ulaşmasına engel olmaktadır. Celie sonunda kuru gürültüye pabuç bırakmayacak güçlü bir kadın olan Sofia ile tanışacak ve ondan çok şey öğrenecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Halam Geldi (2013)

6. Halam Geldi (2013)

IMDb: 6.8

Film, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde medeniyetlerin iç içe geçtiği, birden fazla kültürün bir arada yaşadığı köylerden biri olan Akıncılar’da yaşayan Diyarbakırlı ve henüz 13 yaşındaki üç genç kızın hazin öyküsünü anlatıyor ve ülkemizin halen kanayan yaralarından biri olan, “çocuk gelinler” gerçeğini beyaz perdeye taşıyor. Çocuk gelinlerin uzaktan uzağa seyrettiğimiz dramını, akraba evliliğinden doğan engelli çocukların yaşamını çocukların gözünden anlatan film aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi olarak hayat buluyor.

7. Persepolis (2007)

7. Persepolis (2007)

IMDb: 8.0

Yıl 1970 İran. Marjane Statrapi, gencecik gözlerle izlemektedir İran rejiminde olan bitenleri. Bugüne kadar yazılıp çizilen onca şeyin ardından bir kez de küçük bir kızın penceresinden bakmanın farklı tadı yansıyor perdeye. Marjane’in ailesi Şah iktidarının düşüşü karşısında çok mutludurlar. Ekonomik ve toplumsal yaşam standartları açısından artık yeni umutlar filizlenmiştir. Onca zor zamanlardan sonra artık demokratik bir yönetim anlayışına kavuşacaklarını düşünen İranlılar hayal kırıklığı yaşayacaklardır. Şimdi de mollaların zamanıdır.

8. Ejderha Dövmeli Kız / The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

8. Ejderha Dövmeli Kız / The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

IMDb: 7.8

Asılsız bir iddia ile suçlanan Mikael Blomkvist (Daniel Craig), adını temize çıkartmak için elinden geleni yapmaya and içer. İsveç’in zengin endüstri patronları arasında yer alan Henrik Vanger ise, çok sevdiği ve uzun zamandır kayıp olan yeğeni Harriet’ın ortadan kaybolmasının ardındaki gerçeği aydınlatması için gazeteci Blomkvist'i görevlendirir. Başı zaten dertte olan gazeteci, yeğenin ölümünden muhtemelen sorumlu olan ailenin malikanesine doğru yol alır. Bu sırada, Milton Güvenlik adına çalışan sıra dışı 'hacker' Lisbeth Salander (Rooney Mara) da Blomkvist’in geçmişini araştırmakla görevlendirilir. Yolları kesişen ikili geçmişten bugüne uzanan bir cinayetler zincirini çözmeye çalışırken, aralarında hassas bir güven köprüsü de oluşacaktır...

9. Soraya'yı Taşlamak / The Stoning of Soraya M. (2008)

9. Soraya'yı Taşlamak / The Stoning of Soraya M. (2008)

IMDb: 8.0

Gazeteci Freidoune’nun arabası bozulur, durduğu küçük köyde onun gazeteci olduğunu anlayan Zahra, konuşmak için peşine takılır. Yeğeni Soraya, köylüler tarafından bir gün önce vahşice katledilmiştir. Ölmeden önce yeğenine söz veren Zahra, vahşetin köyün sırlarının arasında kalmaması için elinden geleni yapmaya kararlıdır. Tek umudu olan gazeteci onu dinlemelidir.

10. Gönül Yarası (2005)

10. Gönül Yarası (2005)

IMDb: 7.8

Nazım Anadolu’daki idealist öğretmenlik kariyerinden emekli olduktan sonra İstanbul’a yerleşir ve emekli maaşının bağlanmasını beklerken arkadaşı Takoz’un taksisinde çalışmaya başlar. Dünya ise pavyonda çalışan ve eski kocası Halil ile başı belada olan zor durumda bir kadındır. 

Bir gün Nazım’ın taksisine bindiğinde, her ikisinin de hayatı değişir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Acı Bir Hayat Öyküsü / Precious (2009)

11. Acı Bir Hayat Öyküsü / Precious (2009)

IMDb: 7.4

Precious, Amerika'daki binlerce benzeri genç kız gibi, aile içi şiddet mağduru, hüzünlü bir çocuktur. Precious'un bir diğer sorunu da aşırı kilosundan dolayı içine kapanık bir genç kız olmasıdır. Ancak yaşadığı tüm bu sorunlu yanlara rağmen Precious içinde bulunduğu durumu kaderinin bir parçası olarak kabullenerek bir çıkış noktası bulma umudu taşır. Bu umudun kapısı, yaşadığı sorunlardan hayal dünyasında gezintiye çıkarak kaçmasıyla açılabilecektir. Film, hayatın umutla bakılması gereken bir hediye olduğu düşüncesi ile hareket ediyor ve aynı zamanda, çaresiz insanların yalnız olmadıklarını, onlara her zaman yardıma hazır kurumların var olduğunu anlatıyor.

12. Kızarmış Yeşil Domatesler / Fried Green Tomatoes (1991)

12. Kızarmış Yeşil Domatesler / Fried Green Tomatoes (1991)

IMDb: 7.6

Evelyn Couch evliliğinde sorunlar yaşamaktadır ve kimse onu ciddiye almamaktadır. Bir bakım evindeki akrabalarını ziyaret ederken sempatik yaşlı Ninny Threadgoode ile tanışır. Threadgoode ona 1920'lerin Alabama'sındaki genç bir kadın olan Idgie Threadgoode'nin hikayesini anlatır. Idgie'nin ilham verici hayatı sayesinde, Evelyn daha olumlu olmayı öğrenir ve Ninny ile uzun süreli bir arkadaşlık kurar.

13. Piyano / The Piano (1993)

13. Piyano / The Piano (1993)

IMDb: 7.6

The Piano, dilsiz bir piyanist olan Ada ve kızının, 19. Yüzyılın ortalarında Yeni Zelanda’nın batı kıyısında geçen hikayesidir. Altı yaşından beri tek bir kelime bile konuşamayan Ada bu suskunluğunu çok sevdiği piyanosuna yansıtmış, iyi bir piyanist olmuştur. Babası Ada’yı, Yeni Zellanda’lı bir zenginle yaptığı anlaşmayla evlendirir ve genç kadın kızını da alarak daha önce hiç görmediği, bilmediği bu ülkeye taşınır. Yeni kocasıyla arasında problemler yaşanır ve genç kadın piyanosundan ayrılmak zorunda kalır. Ancak bu esnada kendisini bekleyen bir sürpriz hayatındaki tüm aksaklıkları çözecek, onu bambaşka biri haline getirecektir.

14. Bir Zamanlar Savaşçıydılar / Once Were Warriors (1994)

14. Bir Zamanlar Savaşçıydılar / Once Were Warriors (1994)

IMDb: 8.0

'Bir Zamanlar Savaşçıydılar,' bir kadının ailesini bir arada tutmak için geleneklerine dönüşünü anlatıyor. Beth, beş çocuğu ve kocasıyla Yeni Zelanda’da bir gecekonduda yaşayan Maori kökenli, fakir bir kadındır. 18 Yıl önce Maori ailesinin evlenmesini istemediği kocası iyice içkiye bulaşmış, Beth’e kötü davranan, O’nu döven bir adamdır. Beş çocuklarından biri bir çeteye katılmış, diğeri ise bir sosyal yardım kurumu tarafından götürülmüştür. Beth tüm sorunlarına rağmen aileyi bir arada tutmaya çabalarken tek yardımcısı hayatla ilgili umutlarına dört elle sarılan kızı Grace’dir. Yazar olmak isteyen Grace’in başına gelenler ailenin kaderini değiştirir ve Beth’in, geleneklerinde yatan gücü keşfetmeye zorlar...

15. Yatağımdaki Düşman / Sleeping with the Enemy (1991)

15. Yatağımdaki Düşman / Sleeping with the Enemy (1991)

IMDb: 6.1

Kocasının bütün isteklerini kusursuz bir şekilde yerine getiren güzel ve mükemmel bir ev hanımı Laura... Yakışıklı, başarılı ve baştan çıkarıcı şekilde ince düşünceli Martin... Dışarıdan bakıldığında kusursuz bir evliliğe sahip olduğu düşünülen bu çiftin kapalı kapılar ardındaki yaşantıları bambaşka... Laura'nın yaşamını hasta ruhlu obsesif kocası Martin cehenneme çevirince bu baskıya dayanamayan kadın sıradışı bir planla kocasından kaçmanın bir yolunu bulur. Fakat sapkın kocasının nefesi her an ensesinde olacaktır...

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Sanık / The Accused (1988)

16. Sanık / The Accused (1988)

IMDb: 7.1

Sarah Tobias, gittiği bir barın civarında silahlı bir kişinin tecavüzüne uğrar. Olayın ardından hemen polise başvurur ve avukat olarak Kathryn Murphy, bu olayın başına atanır. Murphy, tecavüze uğrayan kadının daha önce suçlu olmasından dolayı ve pek de matah olmayan geçmişi yüzünden olaya sıkı sarılmaz. Bunun neticesinde de tecavüz edenler en hafif cezaya mahkum olurlar. Sarah bu durumu kabullenmez ve avukatına olan öfkesini dile getirir. Bu tepkisi sayesinde Murphy, hata yaptığını anlar. Yeni bir dava açılırken, iki kadın bu süreç içinde birbirlerini daha yakından tanıma şansı bulurlar.

17. Bunun Aşkla Ne İlgisi Var / What's Love Got to Do with It (1993)

17. Bunun Aşkla Ne İlgisi Var / What's Love Got to Do with It (1993)

IMDb: 7.2

R&B dünyasının efsane isimlerinden şarkıcı ve söz yazarı Tina Turner'ın kendi hayat öyküsünü anlattığı 'I, Tina' isimli kitabından uyarlanan film, şarkıcının zor geçen çocukluk ve gençlik yıllarını, gitarist Ike Turner tarafından keşfedildikten sonraki evlilik dönemini, bu süreç boyunca yaşamış olduğu acı olaylar etkileyici bir biçimde sunuyor. Bir yıldızın cesaret, sanat ve acılarla dolu öyküsüne tanık oluyoruz.

18. Tek Başına / North Country (2005)

18. Tek Başına / North Country (2005)

IMDb: 7.3

Bir grup kadın madenci, oldukça zor koşullar altında olmak üzere Minnesota’daki Eveleth Madeni’nde çalışan ilk kadınlar. Bu işi yaparlarken ciddi anlamda düşmanca tavırlarla karşılaştıkları bir iş yaşamı düzenini sürdürmeye çalışırlar. Akla gelmedik sayısız ve bitmek bilmeyen hakaretlere maruz kalırlar. Kadın olmalarından ötürü asla istemedikleri fiziksel temaslar ile baş etmeleri gerekir. Verdikleri mücadele gerçekten ağırdır ve bu işi sürdürmek için ellerinden geleni yaparlar. Tüm zorluklarına inat.

19. Dogville (2003)

19. Dogville (2003)

IMDb: 8.1

Amerika'da 1930'ların karanlık dinginliği yaşanmaktadır. Peşinde olan mafyadan kaçan güzel bir kadın olan Grace, barınmak amacıyla küçük bir köye sığınır. Kasaba halkı geçmişinden kaçan bu güzel kadını kısa zamanda bağrına basar ve onun için üzülür. Köyde geçirdiği güzel günlerin ardından her şey değişmeye başlar. Kadının varlığı, köy halkı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır ve köy halkı bu tehlike karşısında temkinli davranmak zorundadır. Grace günden güne bu köyün karanlık yüzünü keşfedecektir.

20. Osama (2003)

20. Osama (2003)

IMDb: 7.4

Afganistan’da Taliban rejimi hakimdir. Bu rejim dahilinde kadınlar, evden dışarı çıktıklarında yanlarında mutlaka bir erkek akrabalarının olması şart koşulmuştur. Öyle ki herhangi bir erkek akrabası olmayan kadınlar, gerekirse evde kalıp açlıktan ölmeye bile mahkumdurlar. 12 yaşında bir kızı olan bir anne, bir gün işsiz kalır. Kocası ile erkek kardeşini savaşta yitirmiştir.Hayatta kalabilmek için aklına gelen tek çare kızını erkek kılığına sokmak olur. En büyük risk ise Taliban askerleri tarafından yakalanma ve canlarından olma ihtimalidir. Osama, gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Mustang (2015)

21. Mustang (2015)

IMDb: 7.6

İnebolu'da geçen bir hikayeyi ele alan Mustang, beş kız kardeşin özgürlükleri için verdikleri mücadeleye odaklanıyor. Lale ve kardeşleri oynadıkları bir oyunun çevreleri tarafından beklenmedik bir skandala dönüştürülmesi sonucu adeta ev hapsine mahkum olurlar. Bu durum öyle bir noktaya sürüklenir ki evde evlilik planları dahi yapılmaya başlanır. Ancak beş kardeş üzerilerinde kurulan bu baskıları yenip özgürlüklerine kavuşmak için yeni yollar arayacaktır.

22. Gizli Dünya / Room (2015)

22. Gizli Dünya / Room (2015)

IMDb: 8.3

Jack ve annesi dört duvarla çevrili kutu gibi bir odada yaşamaktadırlar. Mutfak, banyo, uyku ve televizyonun aynı metrekarede hayat bulduğu bu karanlık ve kasvetli oda, Jack'in tanıdığı tek dünyadır. Televizyon ise onun en iyi arkadaşıdır. Peki ne zamana kadar?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
225
49
14
12
10
8
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Fatosayko

Soraya'yı Taşlamak filminde çok ağlamıştım... Gerçeklerden uyarlanmış bir film. Ağır... Gerçekler gibi.

She_Ra

Evet diğerleri de güzel fakat "Kızarmış Yeşil Domatesler" mutlaka izlenmesi gereken harika bir film.

Havva Kumru

Bide Türk filmi vardı Fatma Girik in oynadığı köylülerin taşladığı bi sahnesi vardı hatta unuttum o da çok etkilemişti.

Havva Kumru

Yok o değil, onda Hale Soygazi oynuyordu ha hatırladım çocuğu olmuyordu üstüne kuma getiriyordu Fatma Girik