Görüş Bildir
Haberler
Kaçak Elektrik Kullanan Güneydoğulu 50 Bin Çiftçi Elektriksiz Kalabilir

Kaçak Elektrik Kullanan Güneydoğulu 50 Bin Çiftçi Elektriksiz Kalabilir

ATKN
31.05.2016 - 12:14

Kaçak elektrik kullanan Güneydoğulu yaklaşık elli bin çiftçinin, bugün mesai saatine kadar sayaç taktırmak üzere Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi’ne başvurmazsa, kampanya hakkını kaybederek elektriksiz kalacağı belirtildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Al Jazeera'nin haberine göre tarım sektöründe kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek üzere Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi’nin başlatmış olduğu ‘Dönüm Bazlı Ödeme’ kampanyası bugün sona erdi.

Bölgedeki 60 bin çiftçinin bugüne dek ancak 3 bin 5 yüzü kampanyadan yararlanmak üzere başvuruda bulundu. Kalan elli bini aşkın çiftçinin elektrikleri bugünden sonra kesilebilir. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. bir duyuru yayınlayarak çiftçileri başvuru yapmaya davet etti.

Kampanya süresi uzatılmıştı

Kampanya süresi uzatılmıştı

Çiftçilerin kayıt dışı elektrik kullanmaları yeraltı su kaynaklarını da tehlikeye sokuyor.

Dicle Elektrik Dağıtım, sadece tarımsal sulamada her yıl 1.6 milyar lirayı bulan kaçak elektrik kullanımını önleyebilmek için bir kampanya başlattı. 

Çiftçiye 3'te 2 oranında indirimli elektrik verme karşılığında sayaç taktırmalarını isteyen enerji şirketi, sayaç taktırmayan çiftçilerin elektriğimi kesti. Bunun üzerine birçok yerde çiftçiler yol kesme eylemi yapınca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın da katıldığı Şanlıurfa toplantısında, sayaç taktırmaları karşılığında çiftçilerin dönüm bazlı elektrik bedeli ödeme yapması karara bağlandı. Bu arada kampanya süresi de 31 Mayıs'a kadar uzatıldı.

Çiftçilere 'sayaç için müracaat edin' mektubu

Çiftçilere 'sayaç için müracaat edin' mektubu
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu süre içerisinde Dicle Elektrik Dağıtım yetkilileri, onlarca ilçe ve köye giderek çiftçiye kampanyanın kendilerine sağlayacağı yararları anlatarak, bundan yararlanmalarını istedi. 

Yine enerji şirketinden binlerce çiftçiye mektup gönderildi ve 'Sulama sezonunun başlayacağı bugünlerde; çiftçilerimizi 31 Mayıs tarihine kadar Çiftçi Kayıt Sistemine başvurmaları, abonelik işlemlerini yaptırmaları, sayaç taktırmaları ve sayaç takmak için müracaat etmeleri gerekmektedir' denilerek, 'Aksi durumda 31 Mayıs'tan itibaren Tarımsal Sulama abonelerine elektrik verilmeyecektir' uyarısı yapıldı. Aynı mektupta, ülke genelindeki diğer bir dağıtım şirketinin çiftçiye yüzde 1 dahi indirim uygulamadığının da altı çizildi.

3 bin 5 yüz kişi yararlandı

3 bin 5 yüz kişi yararlandı

Yapılan tüm bu uyarılara rağmen başta Şanlıurfa ve Mardin olmak üzere dağıtım bölgesindeki illerde elektrik gücü ile yeraltından çektikleri suyla tarlalarını sulayan 3.500 tarımsal sulama müşterisi, kullandıkları elektriğin ölçülmesi için başvuruda bulunurken, kayıt dışı elektrik kullanan 50 bini aşkın çiftçi ise sayaç taktırmak için başvuruda bulunmadı.

Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel, dağıtım bölgelerinde 60 bin çiftçi bulunduğunu belirterek, kampanyanın son gününe kadar sadece 3.500 çiftçi müşterilerinin kullandığı elektriğin kayıt altına alınması için sayaç taktırdığına dikkat çekti.

'Ürünlerinin zarar görmemesi için son gün de olsa başvuruda bulunmalarını bekliyoruz'

'Ürünlerinin zarar görmemesi için son gün de olsa başvuruda bulunmalarını bekliyoruz'

Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel

Neredeyse tamamı Şanlıurfa ve Mardin'de olan 20 bin trafodan elektrik temin eden 50 bini aşkın çiftçinin sayaç taktırmak için son güne kadar başvuruda bulunmadığının altını çizen Karagüzel, şunları söyledi:

'Kampanyanın son gününe girmemize rağmen halen söz verdikleri halde maalesef sayaç taktırmayan çok sayıda çiftçimiz var. Biz şirket olarak kampanyanın başladığı ilk günden bu yana sayaç taktırmayan çiftçilerin elektriğini keseceğimizi, bu karardan dönülmeyeceğini çok kez açıkladık. Bu kararımız halen geçerlidir. Sayaç taktırmayan çiftçilerin elektriği kesinlikle kesilecektir. 

Sayaç taktırmayan 20 bin trafo müşterimiz bulunuyor. Sadece bu trafolardan 50 binin üzerinde çiftçi elektrik kullanıyor. Şayet bugün de sayaç taktırmak için başvuruda bulunmazlar ise ne yazık ki bu 50 bini aşkın çiftçinin elektriğini keseceğiz. Ürünlerinin susuz kalarak zarar görmemesi için çiftçilerimizin son gün de olsa sayaç taktırmak için şirketimize başvuruda bulunmalarını bekliyoruz.'

Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
78
22
8
6
4
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SosyoPsikoloji

Yarın bir gün DEDAŞ 'ın önünde devlete söverler. Elektriğimizi kestiler diye. Haram yeme kardeşim. Sen mahsulünün parasından elektirik parası ayırmayasın diy... Devamını Gör

SosyoPsikoloji

Ne kadar üzücü. Bizde onların kullandığı elektiriğin parasını veriyoruz. 10 kuruşta olsa cebimize kalır.

ayar abi

borcunuzu ödeyin LAN !