Görüş Bildir
Haberler
İtalya'nın En Büyük Şehri Hangisidir?

İtalya'nın En Büyük Şehri Hangisidir?

Elif Ateş
30.08.2021 - 09:55

İtalya'nın bir kısmı Güney Avrupa topraklarında, çoğunluğu ise İtalya Yarımada'sında bulunur. Akdeniz Bölgesi'nin en büyük iki adası olan Sardinya ve Sicilya adası da İtalya topraklarındadır. Bağımsız iki Avrupa ülkesi San Marino ve Vatikan'ın toprakları İtalya sınırları içerisinde bulunur. Kuzey sınırında İsviçre, Fransa, Avusturya ve Slovenya bulunur. Avrupa'nın en kalabalık üçüncü ülkesi olan İtalya, yıllarca Batı uygarlığının da merkezlerinden biri olmuştur. İtalya, 51 UNESCO Dünya Mirası ile halen daha rekoru elinde tutmaktadır. Peki İtalya'nın en büyük şehri hangisidir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İtalya'ya ismini veren ve Hint- Avrupa kökenli bir topluluk olan İtalikler, M.Ö 1200 yılında İtalya'ya geldiler. Daha sonraları Fenikeliler, Kartacalılar, Sicilya ve Sardunya adalarında güçlü koloniler kurdular. Yunan toplulukları ise İtalya'da Büyük Yunanistan adını verdikleri bölgeye yerleştiler. İtalya'nın bir cumhuriyete dönüşmesinde en büyük etken Latinler'in M.Ö 8.yy'da Roma Krallığı'nı kurmasıdır. M.Ö 1.yy'da Akdeniz havzasının hakim gücü haline gelen Roma İmparatorluğu kültürün, dinin ve siyasinin merkezi haline gelmiştir. 200 yıldan uzun bir süre devam eden Pax Romana dönemiyle Roma İmparatorluğu görkemli bir dönem yaşamıştır. Akdeniz'in meşhur ülkesi İtalya hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

İTALYA'NIN EN BÜYÜK ŞEHRİ HANGİSİDİR?

Avrupa Birliği'nin en kalabalık ülkesi olan İtalya'nın başkenti Roma'dır. Sadece başkent değil, aynın zamanda 1285.3 kilometre karelik yüz ölçümü ile İtalya'nın en büyük şehri olma özelliğine sahiptir. Roma, Orta İtalya'nın Lazio bölgesinde yer alır. Antik Roma; Aventine Tepesi, Capitol Tepesi, Caelian Tepesi, Esquiline Tepesi, Palatino Tepesi, Viminal Tepesi, Quirinal Tepesi olmak üzere yedi tepe üzerine kuruldu.  Bağımsız bir devlet olan Vatikan'da Katoliklerin lideri Papa yaşamaktadır. Bundan dolayı Roma her iki devletinde başkenti sayılır.

Roma, hem şehir hem de Roma Capitale adlı özel bir komün oluşturur. İtalya'nın 8.101 tane komünü arasında yüzölçümü ve nüfus bakımından en büyükleri Roma'dır. Roma, beş yılda bir seçilen belediye başkanı ve yirmi beş üyeden oluşan belediye meclisi tarafından yönetilir. Roma ayrıca rioneri denilen geleneksel idari bölümlere ayrılır.

Roma halkının çoğunluğu Hristiyan dinine mensuptur. Hristiyanlıktan önce ise bir pagan dini olan Religio Romana dini şehre hakimdi. Hristiyanlığın yayılması ise Aziz Petrus ve Aziz  Pavlus'un kentte şehit edilmesi ile başladı. Eski Aziz Bazilikası M.S 313 yılında inşa edilmesi ile Roma yüzyıllar boyunca Papa'nın ve Katolik Kilise'sinin evi oldu. Roma'da 900'e yakın kilise ve çok sayıda dini eğitim kurumları bulunmaktadır. Aynı zamanda Roma dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biridir. Şehirde birçok müze, su kemeri çeşme, saray, anıt ve tarihi yapılar bulunmaktadır. Roma farklı dönemlerden büyük ve etkileyici sanat koleksiyonuna sahiptir. Rönesans ve barok döneminden oldukça etkilenen Roma; mimari, resim, heykel, fresk ve mozaik alanında kendini geliştirerek sanat merkezi haline geldi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın