Görüş Bildir
Haberler
İsveç ve Danimarka Sınırda Kontrollere Başladı

İsveç ve Danimarka Sınırda Kontrollere Başladı

Avrupa ülkeleri, geçen yıl zirve yapan mülteci akınının ardından önlem almaya devam ediyor. Avrupa Birliği üyeleri, birer birer sınırlarında kimlik kontrolü yapmaya başlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sığınmacı sayısını kontrol altına almak isteyen İsveç, Danimarka sınırında pasaport ve kimlik kontrollerine başladı. İsveç'in sınır kontrollerine başlamasının ardından Kopenhag yönetimi de benzer bir karar alarak Almanya sınırında geçici olarak kimlik kontrolü yapacağını duyurdu.

2015'te İsveç'e 160 bin kadar sığınmacının geldiği sanılıyor

2015'te İsveç'e 160 bin kadar sığınmacının geldiği sanılıyor

Her gün binlerce kişi Öresund Köprüsü üzerinden Danimarka'dan İsveç'e yolculuk ediyor. Ancak artık İsveç'e yolculuk etmek isteyenler, bugünden itibaren tüm tren, otobüs ve vapurlarda kimlik ya da pasaport göstermek zorunda.

Hükümet ulaşım firmalarına kontrolleri kısa bir süre önce zorunlu hale getirdi. İsveç parlamentosu ilgili yasayı Aralık ayında kabul etmişti. Kontrollerden sorumlu tren ve vapur işletmeleri ise yasayı sert şekilde eleştirdi.

Firmalar bunun masraf ve daha uzun seyahat saatlerine yol açacağını savundu. Öresund Enstitüsü'ne göre, kontroller günde 175 bin euro ek masrafa yol açabilir. Bunun yanı sıra firmaların yatırımları ve iş piyasasında da uzun vadede olumsuz etkileri olacağı düşünülüyor. Ayrıca Kopenhag Havaalanı’nın da çekiciliğini yitireceği belirtiliyor.

"Bu ciddiye almamız gereken bir durum"

"Bu ciddiye almamız gereken bir durum"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Danimarka Başbakanı Lars Rasmussen ise, İsveç‘in Danimarka sınırında kontrollere başlamasının ardından bu kararı almaya mecbur kaldıklarını kaydetti. 

Uygulamayla belgesi olmayan sığınmacıların seyahatinin engelleneceğini söyleyen Rasmussen şöyle konuştu:

“Eğer Avrupa Birliği, dış sınırlarını koruyamazsa, giderek daha fazla ülkenin geçici iç sınır kontrollerine başvurduğunu göreceksiniz. Bu ciddiye almamız gereken bir durum çünkü refahı olumsuz etkileyecek. Seyehat özgürlüğüne inanan biriyim. Bu mutlu bir zaman değil.”

Almanya'ya göre 'Schengen tehlikede'

Almanya'ya göre 'Schengen tehlikede'

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Avrupa Birliği’nde (AB) serbest dolaşımı öngören Schengen uygulamasının sığınmacı akınından dolayı tehlikede olduğunu söyledi.

Schaefer, Federal Basın Evi’nde düzenlenen toplantıda Danimarka’nın sınır kontrollerine başlamasına ilişkin bir soru üzerine, Schengen uygulamasının Avrupa’nın son 60 yıldaki en önemli kazanımlardan birisi olduğunu anımsattı.

Avrupa’daki serbest dolaşımın çok yüksek bir değer olduğunu ifade eden Schaefer, 'Schengen rejimi çok önemli. Ancak Avrupa’da son aylardaki sığınmacı akını ile başa çıkmakta zorlandığımızdan dolayı bu tehlikede' dedi.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de, Schengen uygulanmasının korunması için ortak çözümlere ihtiyaç duyulduğunu, bunun, AB’nin dış sınırlarının daha iyi korunmasını içerdiğini  söyledi.

'Schengen ölmedi'

Seibert ve Schaefer, 'Schengen öldü mü?' sorusuna karşılık 'Hayır' cevabını verdiler.

Euronews, AA ve DW

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
6
6
1
1
0
0