Görüş Bildir
Haberler
İşsizlere 6 Ay Fazladan Maaş Verilecek

İşsizlere 6 Ay Fazladan Maaş Verilecek

Hukuk
08.05.2015 - 17:02 Son Güncelleme: 08.05.2015 - 19:08

İşsizlere 6 Ay Fazladan Maaş Verilecek

Hükumet, 3 milyona yakın işsizi ilgilendiren yeni bazı değişiklikler yapacak. İşsizlik sigortasından yararlanma konusunda önemli düzenlemeler geliyor. Yapılacak değişikliğe göre, işsizlik maaşı kademeli olarak artırılacak, primi yüksek yatanlar işsiz kaldığında daha fazla para alacak. Mevcut uygulamada 600 gün işsizlik sigortası ödenmesi koşulu 100’e düşürülüyor. Kusurlu olduğu için işten çıkarılanlar da işsizlik maaşı alabilecekler. 10 ay olan yararlanma süresi uzatılıyor. Ödenek miktarı uzun süreli işsizler, eğitim ve yaş dikkate alınarak yeniden belirleniyor.

AK Parti seçim beyannamesinde, işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının esnetilme ve yararlanma süresinin artırılması sözü verildi. Mevcut İşsizlik Sigortası Fonu’nda 81 milyar lira biriktiğini ve mevzuat çalışması başlatıldığı ifade edildi. 2002’den bugüne kadar 3.7 milyon kişiye yaklaşık 8.5 milyar lira işsizlik sigortası ödemesi yapıldı. Yeni dönemde, çalışabilir durumdaki sosyal yardım alanlara istihdama kazandırıcı faaliyetlere katılmaları şartıyla işsizlik ödeneği sağlanacak.

3 milyona yakın kişi Prim gün sayısının dolmaması gibi sebeplerle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanamıyor. Fonun daha aktif kullanımı için hazırlanan düzenlemeyle, prim ödeme gün sayısını doldurmayanlara da gerekli ayrıcalık tanınacak. Prim gün sayısı düzenlenerek aşağı çekilecek ve kademeli bir sistem kurulacak. İşsizlik ödeneği, ücretler seviyesi dikkate alınarak son 5 aylık kazancın asgari ücretin yüzde 80’inini geçmemek üzere aylık yüzde 40’ı olacak şekilde belirleniyor. Şu anki uygulama ile 480-953 lira arasında değişen işsizlik ücreti veriliyor.

İşsizlik ödeneğinden yararlanma süresi de OECD(Organisation for Economic Co-operation and Development) ülkelerinde olduğu gibi artırılacak. Bu ülkelerde işsizler 16.5 ay maaş alabiliyor. İşsizlik maaşı uzun süreli işsizler için de eğitim, yaşı gözetilerek belirlenecek. Prim gün sayısını doldurmayan genç vatandaşlar için de ayrıcalık tanınacak. İşsizlik sigortasından yararlanmak için 120 gün prim ödeme zorunluluğu da 30’a indirilecek.

Avrupa ülkelerinde işsizlik sigortasından yararlanma şartları farklılık arz ediyor. Birçok ülkede işsizlik maaşı en fazla 1 yıl ödenirken, Hollanda’da 18 aya kadar ödeme alınabiliyor iken Almanya, maaşın yüzde 72’sini ödüyor.

Kaynak: http://ismahkemesi.com/2015/05/issizl...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın