Görüş Bildir
Haberler
IŞİD 21 Kıpti'yi Öldürdü

IŞİD 21 Kıpti'yi Öldürdü

FreiGeist
16.02.2015 - 09:34 Son Güncelleme: 16.02.2015 - 11:24
İçeriğin Devamı Aşağıda

IŞİD, Aralık ve Ocak aylarında Libya’da kaçırdığı 21 Mısırlı Hristiyanın öldürüldüğünü gösteren beş dakikalık bir video yayınladı. Mısır'da 7, Filistin'de 3 gün yas ilan edildi.

Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) 21 Mısırlı Kıpti'yi öldürdüğü iddiasıyla yeni bir video yayınladı. Videoda, öncekilerde olduğu gibi kaçırılan 21 kişinin turuncu kıyafetler giymiş olduğu görülüyor.

Kıptilerin katledildiği 5 dakikalık videoya 'Haçlıların halkı, düşman Mısır kilisesinin cemaati' başlığı atıldı.

Videonun yayınlanmasının ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ülkede 7 gün yas ilan etti.

'Mısır kısas hakkını saklı tutuyor'

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, IŞİD tarafından Libya'da 21 Mısırlının öldürülmesine ilişkin, 'Mısır uygun zamanda ve şekilde bunun cevabını verme ve en basit insanlıktan nasibi olmayan bu katillerden kısas hakkını saklı tutuyor' dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı televizyonda yaptığı konuşmada, öldürülen 21 Kıpti'nin ailesine ve Mısır halkına başsağlığı diledi.

Mısır'ın sadece kendisini değil tüm insanlığı savunduğunu, bu meyanda Ulusal Savunma Konseyi'ni derhal toplantıya çağırdığını belirten Sisi, burada, gerekli tüm adımların atılması için kararların alındığını kaydetti.

Sisi, Mısır Dışişleri Bakanı'na, BM ve Güvenlik Konseyi'ndeki yetkili ülke ve temsilcileriyle konuya ilişkin görüşmelerde bulunması için derhal ABD'ye gitmesi talimatını verdiğini dile getirdi.

Mısır vatandaşlarının Libya'ya gitmemeleri konusunda alınan kararın kesin bir şekilde uygulanması için hükümete talimat verdiğini anlatan Sisi, hayatını kaybedenlerin ailelerine acılarının dindirilmesi için gerekli tüm icraatların yerine getirileceğini söyledi.

El Ezher'den kınama

Mısır'ın en büyük dini kurumu olan El Ezher, 21 Mısırlı Hıristiyanın öldürülmesini kınadı.

El Ezher yayınladığı açıklamada, 'Masum Mısırlıların öldürüldüğü haberlerini almış bulunmaktayız. Böyle barbarca bir eylemin ne İslam'la ne de herhangi bir başka dinle yakından uzaktan ilgisi olabilir' ifadelerine yer verdi.

Filistin'de 3 günlük yas

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, IŞİD'in Libya'da alıkoyduğu 21 Mısırlı Hıristiyan'ı öldürmesi nedeniyle ülkede 3 gün yas ilan etti.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Abbas, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye Mısırlıların ölümünden dolayı taziye mesajı gönderdi.

ABD kınadı

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “ABD, Libya’da IŞİD yanlısı teröristler tarafından 21 Mısır vatandaşının alçakça ve korkakça öldürülmesini kınıyor” ifadesi kullanıldı.

Saldırıda ölenlerin ailelerine başsağlığı dilenen açıklamada, kurbanlarının yasını tutan Mısır halkına ve hükümetine yönelik desteğe de değinildi. Açıklamada şun ifadelere yer verildi:

'IŞİD'in gaddarlığı sınır tanımıyor. Din, mezhep veya etnik köken ile sınırlandırılmamış. Bu masum insanları kasten öldürme, uluslararası toplumun IŞİD’e karşı birleşmesini daha da ateşleyen, Sina’da düzinelerce Mısırlı askerin öldürülmesi dahil bölge halkına yönelik IŞİD yanlısı teröristlerin işlediği birçok ahlaksız eylemlerin sadece en sonuncusudur.”

Saldırının Libya’da çatışmalara acilen siyasi çözüm gereksinimini bir kez daha vurguladığı kaydedilen açıklamada, Libya halkının terör eylemlerini güçlü şekilde reddetmesi çağrısında bulunuldu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü’yü arayarak taziyelerini iletti.

Ürdün'den kınama

Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed Mumani tarafından yapılan yazılı açıklamada, hükümetin, IŞİD'in 21 Mısırlı Hıristiyanı öldürmesini kınadığı bildirildi.

Ürdün'ün kardeş Mısır'ın yanında yer aldığını kaydeden Mumani, 'Bu suç, terörün kör olduğunu, semavi din mensupları arasında kin ve nefret tohumları ektiğini ortaya seriyor' ifadesini kullandı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi de yayımladığı taziye mesajında, terör saldırılarına kurban giden Mısırlıların ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Sirte kentinde kaçırılmışlardı

Mısırlı Kıptiler, Aralık ve Ocak aylarında Libya'nın Sirte kentinde, IŞİD’e bağlılık yemini etmiş Libya'daki Trablus Vilayeti Halifeliği tarafından kaçırılmıştı. Mısır Dışişleri Bakanlığı 20 Mısırlının kaçırıldığını doğrulamıştı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi kaçırılan vatandaşlarının öldürülmeden önceki fotoğraflarının yayınlanması üzerine 'acil durum' ilan etmişti.

Kaynak: Reuters ve AFP

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0