Görüş Bildir
Haberler
İran Mahabad'da Farinaz İsyanı

İran Mahabad'da Farinaz İsyanı

Onedio Medya
08.05.2015 - 09:17 Son Güncelleme: 08.05.2015 - 15:06
İçeriğin Devamı Aşağıda

İran’ın Mahabad kentinde 25 yaşındaki Kürt kadın Farinaz Hosravani çalıştığı Tara Oteli’nde, İran istihbaratı İtlaat elemanlarının tecavüzünden kurtulmaya çalışırken yaşamını yitirdi. Farinaz’ın ölümüyle birlikte halkın “rejimin tecavüz odası” olarak adlandırdıkları Tara Oteli’ni ateşe vermesiyle fitili iyice ateşlenen olaylar nedeniyle kentte OHAL ilan edildi. Yerel kaynaklara göre ise, protestolar esnasında 2 kişi yaşamını yitirdi, 6’sı polis 50 kişi yaralandı, onlarca kişi de gözaltına alındı.

‘Giyimlerine dikkat etmedikleri’ bahanesiyle kadınların kırıma ve recme tabii tutulduğu, müebbet hapis cezasına çarptırıldığı, yüzlerine asit dökülerek ‘cezalandırıldığı’ ve tecavüzün bir devlet politikası haline geldiği İran’da kadınlara yönelik cinsel şiddet bitmiyor.

26 yaşındaki İranlı Reyhaneh Jabbari adlı kadının 2007 yılında kendisine tecavüze yeltenen eski istihbaratçı Morteza Abdolali Sarbandi’ye karşı kendini savunurken, ölümüne neden olduğu gerekçesiyle idam edilmişti. 

Geçtiğimiz günlerde ise, İran Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (İtlaat) 4 erkek 25 yaşındaki Farinaz Hosravani’ye tecavüze kalkıştı.

Mahabad kentinde bulunan Tara Oteli’nde çalışan Farinaz Hosravani, dün İtlaat elemanlarının tecavüzünden kurtulmaya ve çalıştığı otelin 4’üncü katından 3’üncü katına balkondan inmeye çalışırken, yere düşerek yaşamını yitirdi.

Dicle Haber Ajansı’nın aktardığına göre, otel sahibi Nadir Moludi, otelini 4 yıldızlıdan 5 yıldızlıya çıkarmak istemiş, İtlaat yetkilisi ise kendisine Farinaz Hosravani ile bir “randevu” ayarlaması şartıyla bunu yapabileceğini belirtmiş. 

Olan bitenden haberi olmayan Farinaz, 4 Mayıs’ta otel sahibi tarafından İran istihbaratçı ile otelin bir odasına kilitlendi. Bunun üzerine durumu anlayan Farinaz, tecavüze uğramamak adına binanın 4’üncü katından 3’üncü katına inmeye çalışırken, hayatını kaybetti. 

Xosrawani’ye yönelik tecavüz bu girişimi, otelin güvenlik kameraları tarafından da kaydedildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Farinaz’ın ölümünün ardından başta ailesi olmak üzere Mahabadlılar, İran rejimine olayı aydınlatması ve sorumluların cezalandırılması çağrısında bulunmuş, cevap alamadıkları takdirde protesto gösterileri düzenleyeceklerini kaydetmişti. İran yönetiminin, istihbaratçılarını koruması üzerine ise halk, dün öğleden sonra otelin bulunduğu sokağa çıkıp, “rejimin tecavüz odası” olarak adlandırdıkları Tara Oteli’ni ateşe verdi.

Otele giren kalabalık, içeride bulunan eşyaları ve mobilyaları pencerelerden dışarı savurdu. Tecavüz girişiminde parmağı olan Tebrizli otel müdürü Seyid Murteza Haşimi’nin de halkın protestolarının başlaması ardından gözaltına alındığı belirtildi.

Protesto gösterisinde bulunan halka, İran polisinin gerçek mermilerle saldırıp, 10 kişiyi yaralamasının ardından, çatışmaların fitili iyice ateşlendi. Kent geneline yayılan çatışmalar nedeniyle İran yönetimi, kentte olağanüstü hal ilan etti. OHAL’in ilanıyla beraber binlerce asker ve polisin kenti kuşatmaya aldığı öğrenildi. Gece boyunca protestoların sürdüğü kentte, 2 yurttaşın yaşamını yitirdiği öne sürülüyor. Ayrıca 27 kişinin yaralandığı, onlarca kişinin de gözaltına alındığı bildirildi.

Gece boyunca İran güçleriyle çatışan halk, kentteki İran bayraklarını indirip, kimi resmi araçları ve kimi zırhlı araçları da ateşe verdi. Siyasi Tutsakları Savunma Kampanyası’nın verdiği bilgilere göre, protestolarda 6’sı polis olmak üzere 50 kişi yaralandı ve yaralı sivillerden biri olduğu belirtilen Akam Kelac’ın durumunun ağır olduğu bilgisine ulaşıldı. Gece saatlerinde isyana dönüşen çatışmalarda, İran rejim güçlerine yetkililer tarafından geri çekilme çağrısında bulunulduğu ve çatışmaya girilmemesi konusunda uyarıda bulunulduğu ileri sürüldü.

Protesto gösterileri meydana gelinceye kadar suskun kalan İran makamları, otelin yakılmasının ardından açıklama yaptı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin resmi ofisinden yapılan açıklamada, olayın acilen aydınlatılması istendi.

DİHA ve Milliyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
0
0
0
0