Görüş Bildir
Haberler
Irak Ordusundan Kürtlere Hava Desteği

Irak Ordusundan Kürtlere Hava Desteği

adem kara
04.08.2014 - 18:06

IŞİD'in Musul'un stratejik ilçesi Sincar'ı ele geçirmesinin ardından Irak yönetimi destek amaçlı olarak IŞİD'in bulunduğu bölgelere hava saldırısı başlatacağını duyurdu.

AFP haber ajansına göre, Irak Başbakanı Nuri Maliki, Irak ordusunda görevli hava kuvvetlerine Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile savaşlarında Kürt peşmergelere havadan destek vermeleri emri verdi.

Irak ordu sözcüsü Kasım Ata, 'Silahlı kuvvetlerin başkomutanı Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na peşmerge kuvvetlerine destek sağlaması için emir verdi' açıklamasında bulundu.

Bölgesel Kürt Yönetimi ise bu desteği kabul edip etmeyeceğini henüz açıklamadı.

Erbil - Bağdat ilşkileri gergin

IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından gelişen süreçte gerginleşen Erbil - Bağdat ilişkileri Kürt yönetiminin Kerkük'teki petrol bölgelerini kontrolü altına alması ve IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin bağımsızlığa ilişkin açıklamalarının ardından kopma noktası gelmişti.

Mesud Barzani de Irak halkına hitaben yazdığı bir mektupta, Başbakan Nuri Maliki’nin üçüncü dönemde de koltukta oturmasını kabul etmeyeceklerini belirtmişti.

Maliki'nin, ‘anayasayı hiçe sayan uygulamaları’ nedeniyle Irak'ta kriz çıktığını savunan Barzani, 'Irak Araplarını, Sünni ve Şii olarak ayıran güç ile ülkeyi fiilen bölen güç aynı değil midir?' dedi.

Başbakan Nuri Maliki ise, Irak devlet televizyonunda yayımlanan haftalık konuşmasında, “Kürt yönetimi IŞİD’in, El Kaide’nin ve Baasçıların üssü haline geldi ve biz buna karşı sessiz kalmayacağız” demişti.

Irak Başbakanı “Kürtler ülkenin birliğini düşünüyorsa IŞİD’in faaliyetlerine engel olmalıdır. IŞİD gibi onları misafir edenler de yenilecektir” şeklinde konuştu.

Sincar IŞİD'in elinde

Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi’nden (KYB) bir yetkili IŞİD’in Sincar'a kendi bayrağını çektiği bilgisini aktarırken, Kürtler Suriye ile Musul arasındaki kasabayı geri almak için bölgeye takviye güç göndermeye başladı.

Peşmerge kasaba dışında yeniden toplanıp organize olmaya çalışırken, Al Jazeera'ye konuşan peşmergelerden İdris Mustafa Abdullah Kürdistan Başkanı Mesut Barzani'den haber beklediklerini belirtirken, 'Şu an IŞİD'i silip süpürmek için başkandan emir bekliyoruz. Ve onlar öyle kaçıp kurtulamayacaklar; ya hepsini öldürüceğiz ya da yakalayacağız' tehdidini savurdu.

İki ay önce Musul’un IŞİD’in eline geçmesinin ardından binlerce sivil Sincar’a sığınmışken, pazar günü gerçekleştirilen IŞİD baskını üzerine 310 bin nüfuslu ilçeden 290 bin kişi civardaki dağlara kaçtı.

Sincar’a sığınanlar arasında Telafer’den kaçan Şii Türkmenler de bulunuyordu. 6 bin yıllık medeniyet tarihi bulunan kasabadaki Kürtçe konuşan Ezidiler de kutsal türbelerini bırakıp kaçmak zorunda kaldı.

Kaynak: Al Jazeera ve AFP

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ira...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0