Görüş Bildir
Haberler
İnsanoğlunun Tarih Boyunca Yaratılışına İmza Attığı En Önemli 25 Buluş

İnsanoğlunun Tarih Boyunca Yaratılışına İmza Attığı En Önemli 25 Buluş

Gozex
12.03.2017 - 23:48 Son Güncelleme: 01.12.2021 - 13:03

Yıllar boyunca insanoğlu hayatını kat kat kolaylaştıracak buluşlara imza attı. Bu buluşlardan en önemlilerini List 25'ten sizler için derledik. Biliyoruz, buluşları bir sıraya koymak gerçekten zor ancak kimisinin hayatımızda çok daha büyük rolleri var.

Kaynak: http://list25.com/25-biggest-scientif...
İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Penisilin

25. Penisilin

İskoç bilim adamı Alexander Fleming 1928'de ilk antibiyotik olan penisilini bulmasaydı hala mide ülseri, diş apsesi, streptokok boğaz ağrısı, kızıl hastalığı ve laym hastalığı gibi sebeplerden ölüyor olurduk.

24. Mekanik Saat

24. Mekanik Saat

İlk mekanik saatin hangisi olduğu konusunda tartışmalar devam etse de biz Çinli monk ve matematikçi I-Hsing tarafından 723'de icat edildiğini varsayıyoruz.

23. Kopernik Güneş Merkezliliği

23. Kopernik Güneş Merkezliliği

1543 yılında ölüm döşeğindeyken, Polonyalı astronom Nicolaus Copernicus Güneş sistemi teorisini yayımladı. Bundan önce Dünya'nın gezegenlerin merkezinde olduğu düşünülüyordu.

22. Kan Dolaşımı

22. Kan Dolaşımı

Tıptaki en büyük keşiflerden olan kan dolaşımı İngiliz hekim William Harvey'e ait.

21. Dişli Pompa

21. Dişli Pompa

En önemli Antik Yunan bilim insanlarından olan Arşimet'in ilk su pompasını tasarladığı düşünülüyor. Bugün hala çoğu alanda kullanılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Yer Çekimi

20. Yer Çekimi

Newton'un neredeyse herkes tarafından bilinen hikayesi 1664 yılında gerçekleşti.

19. Pastörizasyon

19. Pastörizasyon

Fransız bilim insanı Louis Pasteur tarafından 1860'larda yapılan keşif belli yiyeceklerdeki patojenik mikroorganizmaları yok ederek sağlığımızı korumamıza yardımcı oluyor.

18. Buhar Makinesi

18. Buhar Makinesi

Sanayi Devrimi süresince fabrikalar buhar makinesiyle çalışıyordu. 3 ayrı mucidi var: Thomas Savery, Thomas Newcomen ve en bilineni James Watt.

17. Klima

17. Klima

Çok eski çağlardan beri ilkel klimalar bulunuyordu. Ancak ilk elektrikli modern klima 1902 yılında Willis Carrier adında genç bir mühendis tarafından Buffalo, New York'ta icat edildi.

16. Elektrik

16. Elektrik

Elektriğin hayat değiştiren keşfi İngiliz bilim insanı Michael Faraday'a ait. Faraday'in deneyleri sayesinde yapılan icatlar diyamagnetizm, elektromanyetik endüksiyon ve jeneratörleri içeriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. DNA

15. DNA

Çoğu insan DNA'nın 1950'lerde Amerikalı biyolog James Watson ve İngiliz hekim Francis Crick tarafından keşfedildiğini düşünse de DNA ilk kez 1860'larda İsveçli kimyager Friedrich Miescher tarafından tanımlandı.

14. Anestezi

14. Anestezi

Eskiden anestezi yerine afyon, adamotu ve alkol gibi maddeler kullanılıyordu. Ancak 1847 yılında Amerikalı cerrah Henry Bigelow eter ve kloroformu ilk genel anestezi yöntemi olarak tanıttı, acı dolu operasyonların yapımını fazlasıyla kolaylaştırdı.

13. İzafiyet Teorisi

13. İzafiyet Teorisi

1905 yılında yayımlanan teori, 20. yüzyılın Newton'dan beri kabul edilen 200 yıllık  teorik fizik bilgisini hükümsüz kıldı. Bu teori çok daha modern bir fiziğe yapı taşı oldu.

12. X-Ray Işınları

12. X-Ray Işınları

Alman fizikçi Wilhelm Conrad Rontgen, 1895 yılında X-Ray ışınlarını keşfetti. Bu buluşu için Fizik alanında verilen ilk Nobel Ödülü'nü 1901 yılında almaya hak kazandı.

11. Telgraf

11. Telgraf

Birçok deneyci, 1753'ün başından beri elektriği uzak mesafeden iletişimde kullanmaya çalıştı ancak 1835'te Joseph Henry ve Edward Davy iki yıl sonra ilk telgrafı yaratmalarını sağlayacak kritik elektrikli röleyi keşfedene kadar bu çabalar boşunaydı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Periyodik Tablo

10. Periyodik Tablo

1869'da kimyager Dimitri Mendeleyev atom ağırlığı ile düzenlendiğinde kimyasal elementlerle benzer özelliklere sahip gruplar oluşturularak dizilebildiğini fark etti. Bu bilgi ile, kimya alanında en önemli keşiflerden biri olan ilk periyodik tabloyu yaratmayı başardı.

9. Kızılötesi

9. Kızılötesi

Kızılötesi ışınım İngiliz astronom William Herschel tarafından 1800 yılında ışığın farklı renklerinde ısıtma etkisini bir prizma kullanarak incelerken keşfedildi. Bugünlerde kızılötesi; izleme, ısıtma, meteoroloji ve astronomi gibi alanlarda kullanılıyor.

8. Nükleer Manyetik Rezonans

8. Nükleer Manyetik Rezonans

Şimdilerde tıpta çok doğru ve etkin bir tanı aracı olarak kullanılan nükleer manyetik rezonans, ilk kez Amerikalı fizikçi Isidor Rabi tarafından 1938 yılında tanımlandı ve moleküler ışınlarla ölçüldü. 1944 yılında Fizik dalında Nobel Ödülü kazandı.

7. Döner Kulaklı Pulluk

7. Döner Kulaklı Pulluk

18. yüzyılda icat edilmiş olan döner kulaklı pulluk, sadece toprağı kazmakla kalmayıp daha sert zeminin ekilmesine de izin veren ilk pulluktu. Onsuz, bugün bildiğimiz tarım ne Kuzey Avrupa'da ne de Orta Amerika'da var olacaktı.

6. Karanlık Oda

6. Karanlık Oda

Modern kameranın öncüsü olan Camera Obscura (karanlık oda anlamına geliyor) sanatçılar tarafından hızlı çizimler yapmak için kullanılan optik bir cihazdı. Panjurda açılan iğne deliğiyle dış görünüşün tersine çevrilmiş bir görüntüsünü karanlık bir odada karşı duvara yansıtma prensibi yüzyıllardır bilinmesine rağmen 1568'de Venedikli Daniel Barbaro iğne deliğini yakınsayan mercekle değiştirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Kağıt

5. Kağıt

Her ne kadar papirüs ve amat Akdeniz dünyasında ve Kolomb öncesi Amerika'da kullanılsa da bu materyaller gerçek kağıt olarak tanımlanmamaktadır. İlk kağıt yapımı süreci, geleneksel olarak mahkeme görevlisi Cai Lun'a atfedilen Doğu Han döneminde (25-220 MS) Çin'de belgelenmiştir.

4. Teflon

4. Teflon

Yemek pişirme malzemeleri arasında en az yapışkan olanı aslında Amerikalı kimyager Roy Plunkett tarafından buzdolabını daha ev dostu yapmak isterken soğutucu akışkanlar için bir yer aradığı sırada yanlışlıkla keşfedildi. Deneylerinde daha sonradan teflon olarak adlandırılan garip kaygan reçineyi bulmuştu.

3. Doğal Seçilim Teorisi

3. Doğal Seçilim Teorisi

İkinci Beagle yolculuğunda gözlemlediklerinden esinlenerek sonradan evrim teorisi olarak bilinen teoriyi geliştirmeye başladı.

2. Sıvı Kristaller

2. Sıvı Kristaller

Eğer Avusturyalı botanik fizyolog Friedrich Reinitzer, 1888'de çeşitli kolesterol türevlerinin fiziko-kimyasal özelliklerini incelerken sıvı kristalleri keşfetmeseydi, bugünlerde LCD TV olmayacaktı.

1. Çocuk Felci Aşısı

1. Çocuk Felci Aşısı

26 Mart 1953 günü Amerikalı tıp araştırmacısı Jonas Salk, çocuk felci hastalığına karşı başarılı bir aşı geliştirdiğini açıkladı. 1952 yılında, çocuk felci salgını varken, yalnızca Amerika'da 58.000 vaka ve 3000 ölüm yaşanmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
197
56
23
18
9
7
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
A Barış Aydın

Aşıyı başa yazmışsınız yarım da olsa neyse.. Çocuk felci diye ayırmasaydım iyiydi önce çiçek ve difteri/dizanteri hatta kuduz aşısı var. Ha bir de naylon yok... Devamını Gör

CauseIgotHigh

En önemlisi yer çekimidir. Thank you Newton reis

ilker tutuş

Uçak, helikopter,araba,motor,cep telefonu,internet,