Görüş Bildir
Haberler
Posthümanizm ve Posthüman Nedir?

Posthümanizm ve Posthüman Nedir?

Ümran Sanğu
05.06.2023 - 08:47

Posthüman yani insan sonrası, insanın sınırlarını aşan bir varlığa gönderme yapar. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte posthümanizm kavramı, insanın gelişiminin artmasını ve biyolojik sınırları aşma durumunu düşündürüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Transhümanizm ve insan gelişimi gibi kavramlara da yer verir.

Transhümanizm ve insan gelişimi gibi kavramlara da yer verir.

Transhümanizm: İnsanın zekasını ve fiziksel gelişiminin arttırılması için teknolojinin kullanılması gerektiğini düşünen bir harekettir. İnsanın kendi kalıplarından çıkıp sınırlarını teknoloji yoluyla aşmayı ve insan sonrası varoluşa ulaşmayı hedefler.

İnsan gelişimi: İnsan geliştirme, transhümanizm gibi insanın fiziksel ve bilişsel yeteneklerinin sınırlarını aşmasını amaçlar. Bu sınırları aşmak için ise yine teknoloji kullanılmalıdır. Biyoteknoloji, yapay zeka ve nanoteknoloji gibi alanlar insanların varoluşundan gelen yetenekleri aşmalarını sağlarlar.

Posthümanizm düşüncesi, felsefi sonuçlarını da araştırır.

Posthümanizm düşüncesi, felsefi sonuçlarını da araştırır.

İnsanın doğası, gelişimi, kimliği ve bilincine dair soruları araştırırlar.

  • Posthümanizm düşünürleri, makineler ve insanlar arasında ki ilişkinin karmaşıklaştığını düşünüyorlar. İnsanı merkeze almanın yanlış olduğunu ve teknoloji ve insan ilişkisinin farklı yollarını keşfetmeyi savunurlar.

  • Posthümanizm geliştikçe etik unsurlar ortaya çıkıyor. İnsan gerçekliği kaybı, gelişmelerin adilliği ve sosyal yapıların posthümanist düşüncenin üzerinde etkisinin sorun oluşturabileceğini düşünüyorlar.

Teknolojik gelişmelerin, posthümanizm düşüncesinin gelişmesinde önemli bir yeri vardır.

Teknolojik gelişmelerin, posthümanizm düşüncesinin gelişmesinde önemli bir yeri vardır.

Teknolojik gelişmelerin bazı alanları insan sonrası gelişimine katkıda bulunur.

Yapay zeka: İnsan yaşamının farklı yönlerine dokunarak gelişimi ile yenilik getiriyor. Sanal asistanlar ve otonom araçlar gibi yapay zeka sistemleri gün geçtikçe akıl almaz bir hale geliyor. İnsanlar ve cihazlar arasındaki zeka farkı en aza indirgeniyor.

Biyoteknoloji: İnsan yeteneklerini moleküler seviyede geliştirir. Rejeneratif tıp ve genetik mühendisliği gibi alanlar insanı yeniden geliştirip şekillendirerek biyoteknolojik gelişmeler ile örnekler sunar.

Nanoteknoloji: Maddenin atom ölçüsünde karışmasını sağlar. Sağlık hizmetlerini geliştirmiş olup benzersiz bağlantı düzeyi oluşturması ile insanın yeteneklerini geliştirir ve iyileştirir.

İnsan ve teknoloji ilişkisi posthümanizmin yükselişi ile bireyler için derin etkiler oluşturmuştur.

İnsan ve teknoloji ilişkisi posthümanizmin yükselişi ile bireyler için derin etkiler oluşturmuştur.

Genel yaşam ve insan-teknoloji arayüzü şaşırtıcı olup bireyleri etkilemiştir.

  • Toplumsal kalıplara karşı çıkar ve toplumsal yapıları değiştirir. Eşitlik, kimlik ve insanın nasıl olduğu gibi sorulara cevap arıyor. Toplumsal değişiklikler insanların dikkatli bir şekilde değerlendirmesini ve birbirleri ile diyalog haline gelmesini zorunlu hale kılacaktır.

  • Teknoloji ve insan ilişkisi, insan sonrası dönemde hem gelişip hem de seviyesi git gide yükselecektir. Teknolojinin bedenimize ve zihnimize işlenmesi, mahremiyet ve bireysel gibi dengelerin yeniden düşünülmesini ve karar verilmesini gerektirecektir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın