Görüş Bildir
Haberler
İmamoğlu: 'Bugün Cumhurbaşkanlığını Yönetenler Yarın Yönetmeyecek'

İmamoğlu: 'Bugün Cumhurbaşkanlığını Yönetenler Yarın Yönetmeyecek'

Batuhan
01.04.2022 - 14:14

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tarihi Talat Paşa Konağı’nın İBB’den alınıp Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmesi üzerine açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, “Bu, çok kötü bir karar. Anayasa’ya aykırı. Hukuki sürecimiz devam ediyor.' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘İsmet İnönü Kitabı’ için düzenlene tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yerebatan Sarnıcı üzerindeki bazı yapılara Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından el konulması ve müzelerin yönetiminin Milli Saraylar’a devredilebileceği yönündeki Cumhurbaşkanı kararnamesiyle ilgili görüşleri sorulan İmamoğlu, “Bu, çok kötü bir karar. Anayasa’ya aykırı. Hukuki sürecimiz devam ediyor. Yani dün İBB’yi yönetenler, bugün yönetmiyor. Bugün Cumhurbaşkanlığı’nı yönetenler yarın da yönetmeyecek. Bir kurumun yönetiminde olan yerlere, tabiri caizse göz koymak, böyle bir karar almak ve bunun üzerinden eylemde, işlemde bulunmak yüzyıllardır var olan devlet kültürüne sahip bir Türkiye'nin uygulaması olmamalı. Yakışmıyor. Umut ederiz bunu kötü niyetli bir şekilde kullananlar olmaz. Takipçisi olacağız” yanıtını verdi.

"Tabiri caizse el koymak bu"

"Tabiri caizse el koymak bu"

İBB Başkanı’nın sorulara verdiği yanıtlar şöyle oldu:

Şu an gündemde Yerebatan Sarnıcı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ilgili bir tartışma var. Geçtiğimiz günlerde Vakıflar Genel Müdürlüğü, aynı Galata Kulesi ve Taksim Gezi Parkı'nda olduğu gibi, Yerebatan Sarnıcı'nın bir kısmına el koydu. Tam o o günlerde de Cumhurbaşkanı Kararnamesi yayınlandı, belediyelerin yönetimindeki müzelerin yönetimini Milli Saraylar’ın alabileceği yönünde. İBB de en çok müze sahibi olan belediyeler arasında. Bu, İstanbul’a yönelik bir girişim olarak da nitelendirildi. Siz bu iki gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

“Yani abesle iştigal. Bu, çok kötü bir karar. Yani İBB’ye ait olan bir alana, mekana, Sarnıç'a, müzeye Cumhurbaşkanlığı’nın bir kararnamesiyle el konması. Tabiri caizse el koymak bu. Böyle bir şey mümkün değil yani, Anayasa’ya aykırı. Zaten Anayasa’ya aykırı, kanuna aykırı başka işler de yapıldı. Hukuki sürecimiz devam ediyor. Yani dün İBB’yi yönetenler, bugün yönetmiyor. Bugün Cumhurbaşkanlığı’nı yönetenler yarın da yönetmeyecek. Dolayısıyla hani bu kadar değişken, demokrasinin kuralıyla hareket eden bir ülkede, bulunduğunuz konumla beraber bir kurumun yönetiminde olan yerlere tabiri caizse göz koymak, böyle bir karar almak ve bunun üzerinden eylemde, işlemde bulunmak yüzyıllardır var olan devlet kültürüne sahip bir Türkiye'nin uygulaması olmamalı bu şekilde. Yakışmıyor. Umut ederiz bunu kötü niyetli bir şekilde kullananlar olmaz. Takipçisi olacağız. Tabii ki Meclis çatısı altında hem grubumuz hem oradaki milletvekillerimiz de gerekli işlemleri yapacaklar. Biz de kendi hukuki işlemlerimizle ilgili gerekeni yapmaya devam edeceğiz.”

"Herkes değişecek"

"Herkes değişecek"

Az önce kitap fiyatı üzerinden sizin bir eleştiriniz olmuştu zamlarla ilgili. Milli Saraylar’ın el koyabilmesi, devralabilmesi ile ilgili hamle de İBB'ye yönelik mali bir hamle de olabilir mi? Ya da sizi nasıl etkiler gelirler anlamında?

“Türkiye'de en fazla bilet kesilen yer. Biz bir de 2 yıldır oraya ciddi emek veriyoruz. Yani olağanüstü bir restorasyon gerçekleştirdik Sarnıç'ta. Sarnıç da müzeler arasında en fazla geliri olan müzelerden bir tanesi. Zaten garip olan bu. Yani işte Galata Kulesi'nde yapılan gibi, burada yapılan gibi. Yani ne bugün o makamlarda bakan olanlar yarın kalacak ne Büyükşehir Belediye Başkanı yarın yerinde duracak ne de Cumhurbaşkanı yerinde kalacak. Herkes değişecek. Esas olan, kurumlara yakışan hareketleri, devlet prensibimize yakışan hareketleri yapmaktadır. Bunun yapılmadığını görüyoruz. Üzüntüyle takip ediyoruz ama gereğini de yapıp, mücadelemizi vereceğiz. Yılda 10 milyonlarca liralık geliri olan bir müze burası. Maddi taraf önemli değil. Yani bu kurum, o maddi boyutundan dolayı vahlanacak durumda değil. Vahlandığımız mesele, az önce bahsettiğim devlet olmanın, kurumsal bir ülke olmanın prensibine aykırı davranışta bulunmaları.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
9
9
5
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ckkenon

7 Mayıs 2019 : ''Yolumuz uzun, heyecanımız yüksek, gençliğimiz var. Biz adalete susamış, demokrasiye inancı tam, Türk gençliğiyiz. Ve de asla vazgeçmeyeceğiz... Devamını Gör

Devlet nasıl olunur dersi niteliğinde söylem olmuş, kurumlar bakidir kişiler ise gelip geçiyor... Bu verilen karar neye yarar sağladı, nasıl bir faydası oldu... Devamını Gör

Zettairei

Kendisini genel anlamda samimi bulmuyorum ama bu konuda yerden göğe kadar haklı. İBB tekrar AKP-MHP yönetimine geçince müzeleri geri bırakırlar herhalde ne s... Devamını Gör