Görüş Bildir
Haberler
İkinci Dünya Savaşı Nasıl Başlamıştı? Rusya- Ukrayna Savaşı İle Benzerlikleri Nedir?

İkinci Dünya Savaşı Nasıl Başlamıştı? Rusya- Ukrayna Savaşı İle Benzerlikleri Nedir?

Ömer ÖNDER
24.02.2022 - 12:55

Rusya ve Ukrayna arasında başlayan ve giderek artan kriz sonrasında sabah erken saatlerde savaş patlak verdi. Ukrayna’nın doğusunda yaşanan gelişmeler savaşa dönüştü. Putin’in açıklamalarından sonra dünya genelinde akıllara ikinci dünya savaşı ve savaşın nasıl başladığı soruları bulunuyor. Bölgede yaşanan gelişmeler 84 yıl önce ikinci dünya savaşının başlamasına sebep olan olaylara benzetilirken tarihin yeniden yaşanabileceğini belirten uzmanlar batıya uyarılarda bulunuyor. Peki ikinci dünya savaşı nasıl başladı? Rusya ve Ukrayna arasına yaşanan olayların ikinci dünya savaşı ile benzerlikleri nelerdir? İşte detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Dünyanın gözü sabah saatlerinde başlayan Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşa döndü. Washington Post yazarı George F. Will de benzer bir noktaya dikkat çekerek bugün yaşanılanlar ile 1938'de Hitler'in Çekoslovakya'daki Alman azınlığı öne sürerek çıkardığı kriz arasında benzerlikler olduğunun altını çizdi. Peki ikinci dünya savaşı nasıl başladı?

İkici Dünya Savaşı Nasıl Başladı?

İkici Dünya Savaşı Nasıl Başladı?

II. Dünya Savaşı'nın 1 Eylül 1939'da Almanya'nın Polonya'yı istila etmesi ve ardından 3 Eylül'de Birleşik Krallık ve Fransa'nın Almanya'ya savaş ilan etmesiyle başladığı kabul edilir. 1939'un sonlarından 1941'in başlarına kadar; Almanya bir dizi harekât ve antlaşma ile Kıta Avrupası'nın çoğunu istila etti ve kontrolü altına aldı. Ayrıca İtalya, Japonya ve diğer ülkeler ile Mihver ittifakını kurdu. Ağustos 1939'daki Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı ile Almanya ve Sovyetler Birliği, Polonya'yı paylaştı ve istila etti. Bu saldırmazlık anlaşmasından yararlanan Sovyetler Birliği Finlandiya ve Romanya'nın bir kısmını, Baltık devletlerinin ise tamamını ilhak etti. Kuzey Afrika ve Doğu Afrika'da harekâtların başlamasının ve 1940'ın ortalarında Fransa'nın 2 ay içerisinde çöküşünün ardından savaş çoğunlukla Avrupalı Mihver devletleri ve Britanya İmparatorluğu arasında Balkanlar'daki harekâtlarla, Atlantik Savaşı'yla, Britanya'da hava savaşıyla ve Blitz'le devam etti.

Rusya- Ukrayna Savaşı İle Benzerlikleri Nedir?

Rusya- Ukrayna Savaşı İle Benzerlikleri Nedir?

Putin'in politikasının '19. yüzyıl Almanyası' ile de benzerlik gösterdiğini belirten Will, Putin'in Bismarck gibi yayılmacı bir politika uygulayabileceğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı; Putin, Ukrayna'yı uydu statüsüne indirgemeyi ve NATO'ya üyeliğine engel olmayı başarması durumunda. Bismarck gibi diğer savaşları da düşünebilir. Bu durum Baltık ülkeleri (Letonya, Litvanya, Estonya) ve tüm NATO ülkelerini endişelendirmeli.'

Guardian yazarı Ian Bond ise 'Batı, yatıştırmanın maliyetini biliyor. Putin'i durdurmak için hiçbir seçeneği göz ardı edemeyiz' başlıklı yazısında 'Birçok farklılığa rağmen, güncel gelişmelerde 1938 ile benzerlikler var' dedi.

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın