Görüş Bildir
Haberler
İki Dünya Arasında Bir Film: Coraline ve Gizli Dünya'dan Muhtemelen Gözünüzden Kaçan Saklı Detaylar

İki Dünya Arasında Bir Film: Coraline ve Gizli Dünya'dan Muhtemelen Gözünüzden Kaçan Saklı Detaylar

Effy
29.04.2023 - 10:02

Coraline, gerek konusu gerek atmosferi ile ürperten bir yapım: Paralel evrende enteresan olayların içinde kendini bulan Coraline'ın, içerisinde ne kadar çok gizli detay barındırdığına şaşıracaksınız! İşte Coraline'ı Coraline yapan o ince ve gizli detaylar... 👇

Kaynak: https://screenrant.com/coraline-movie...
İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Dolarlık banknotun üzerindeki yüz

10. Dolarlık banknotun üzerindeki yüz

Coraline'ın yönetmeni Henry Selick'i ayrıca James ve Dev Şeftali ve Noel Gecesi Kabusu yapımlarından da tanıyoruz. Selick, bu filmin yapımında da stop-motion olması sebebiyle çok zaman ve emek harcadı.

Filmdeki ilk sahnelerden birinde Coraline ve ailesinin taşınmasına yardım eden nakliye kamyonunun üzerinde 'Ranft Brothers' (Ranft Kardeşler) yazıyordu. Bu filmin animatörleri olan Jerome ve Joe Ranft'a yapılmış bir referanstı. Burada doların üzerinde gördüğümüz yüz ise yönetmen Selick'in ta kendisine ait!

9. Şarkıdaki mesaj

9. Şarkıdaki mesaj

Coraline portaldan diğer dünyaya ilk kez geçtiğinde Beldam olarak da bilinen diğer anneyle tanışıyor. Her şey mükemmel: Diğer anne yemek pişiriyor ve Coraline'a diğer babasına yemeğin hazır olduğunu söylemesini söylüyor. Diğer baba ise onu bir şarkı söyleyerek karşılıyor. Ancak şarkının sözleri oldukça anlamlı...

Coraline hakkında bir şarkı uyduruyorum / O bir şeftali, o bir oyuncak bebek / O benim arkadaşım / O kendisini izleyen herkesin gözünde bir düğme gibi tatlı / O etrafı keşfederken Anne ve ben etrafı sıkıcı hale getirmeyiz / Gözlerimiz Coraline'ın üzerinde olacak

Resmen Beldam'ın tüm planını ifşa ediyor!

8. Böcekli duvar kağıdı

8. Böcekli duvar kağıdı

Coraline'ın gerçek dünyasındaki her şey, diğer annenin yarattığı dünyaya kıyasla daha sıkıcı ve cansız görünüyordu. Ancak gerçek dünyada, Beldam'ın dünyasında aslında neler olacağını gösteren bir ipucu var: Coraline'ın evinin oturma odasında bulunan duvar kağıdı.

Oturma odasındaki duvar kağıdı, üzerinde bazı atak desenleri var gibi görünen çirkin mavi-gri bir renkten oluşuyor. Ayrıca düzgün görünen bir baskısı da yok ama dikkatlice bakınca böcekler olduğunu görüyoruz. Bu, diğer annenin böcek arzusunu temsil eder. Diğer anne hiçbir zaman yaptığı yemekleri yemez; onu sadece böcek yerken görüyoruz.

7. Film müziği

7. Film müziği

Coraline film müziğinin They Might Be Giants tarafından yapılması planlanıyordu ve grup film için birkaç şarkı yaptı. Ancak Henry Selick, filmin gidişatını değiştirmeye karar verince işin rengi de değişti. Daha az müzikal bir film amaçlayarak ürkünç bir film yaratmak istedi. Bu yüzden sadece diğer babanın gizli mesaj ile dolu olan şarkısı kaldı.

Bu değişikliğin ardından Fransız besteci Bruno Coulais devreye girdi ve işleri karıştırdı. Film müziğini dinlediğinizde güzel ama karanlık, Fransız bir koro tarafından söyleniyormuş gibi geliyor. Ancak öyle değil: Tamamen var olmayan bir dil, uydurma bir şarkı söylüyorlar!

6. Bay Bobinsky'nin madalyası

6. Bay Bobinsky'nin madalyası

Bay Bobinsky'nin Rus olduğunu yalnızca aksanından değil, kirli atletinin üzerine bile taktığı madalyasından da anlıyoruz. Ancak bu askeri bir başarı ya da maraton için kazanılmış bir madalya değil:1986'daki Çernobil nükleer felaketinden sonra nükleer temizlik ekibine verilen bir madalya!  

Bay Bobinsky'nin madalyasında “Temizlik Kampanyasına Katılımcı” yazıyor. Filmin yaratıcıları, Bay Bobinsky'nin soğuk havada hep dışarıda olmasından dolayı mavi renk olduğunu söylese de, uzun süre radyasyona maruz kalması da sebeplerden biri olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Beldam'ın mırıldanması

5. Beldam'ın mırıldanması

Henry Selick, filmin müziğinin uydurma oluşunu pek sevmiş olsa gerek; sözleri anlamsız olan bu şarkıyı diğer anneye yemek yaptığı esnada söyletiyor!

Beldam'ın mırıldandığı şarkı herhangi bir şarkı değil: Filmin soundtrack müziği. Ancak şarkının doğru dürüst sözü olmadığı için Beldam'ı şarkıyı mırıldanırken duyuyoruz.

4. Çerçevedeki siluetler

4. Çerçevedeki siluetler

Detaylarda gizli mesajları gördükçe insan filme iyice hayran kalıyor... Bu ince detaylardan biri de diğer dünyadaki evin duvarında asılı olan üç siluet çerçevesi. Bu çocuklar Coraline'dan önce kandırılan üç kardeşti. Beldam onları da tıpkı Coraline'ı kandırdığı gibi daha iyi bir hayat vereceği vaadinde bulundu: Ancak üç kardeş, Coraline'ın aksine Beldam'a inandı. 😣 Üç çocuğu Coraline'ın üçüncü ziyaretine ve Beldam onu aynanın arkasına atana dek görmüyoruz. Hayaletleri Coraline'a başlarına gelen korkunç hikayeyi anlatıyor.

3. Coraline'ın şapkası

3. Coraline'ın şapkası

Coraline'ın taktığı bu şapkada yönetmenin kişisel hayatından bir alıntı. Yönetmen Henry Selick, oğlu için buna benzer bir tane şapka almış ancak oğlu şapkayı ne beğenmiş ne de takmış. O da Coraline'ın takmasına karar vermiş. 😁

2. Beldam'ın eli

2. Beldam'ın eli

Coraline diğer dünyaya ilk geçtiğinde her şey mükemmel: Diğer anne, gerçek annenin izin vermediği her şeyi destekliyor ve yapmasına izin veriyor. Mesela o gün Coraline yağmurda bahçede oynamak istediğinde gerçek anne buna izin vermez. Coraline bundan şikayet ettiğinde tek bir yağmur damlası yokken gök gürler ve Beldam, Coraline'ın yağmurda çamurda oynamasını dert etmez.

Şimşek çaktığında bir anlığına Beldam'ın gerçekteki iğneden elini görürüz.

1. Düğme başlı anahtar

1. Düğme başlı anahtar

Coraline diğer dünyaya uzanan tünel kapısının anahtarı sayesinde giriş çıkış yapar. Coraline gerçek anne ve babasına, diğer dünyadaki anne ve babadan bahsedince, annesi kapıyı kilitler ve anahtarı gizler. Coraline anahtarı bulur ve o esnada anahtarı yakından görürüz.

Anahtarın başı düğme şeklindedir: Çünkü kapı düğme gözlerin dünyasına açılır.

İlginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın