Görüş Bildir
Haberler
'İç Güvenlik'te Sürpriz Adım

'İç Güvenlik'te Sürpriz Adım

Deniz Gök
12.03.2015 - 23:47 Son Güncelleme: 13.03.2015 - 10:25
İçeriğin Devamı Aşağıda

İçişleri Bakanı, iç güvenlik paketinin 68. maddeden itibaren kalan maddelerinin Komisyon'a geri çekilmesi için önerge verdi. TBMM Başkanvekili Akşener, 63 maddenin İçişleri Komisyonu'na geri verildiğini açıkladı.

Meclis'te büyük tartışmalara, hatta yumruk yumruğa kavgalara sebep olan iç güvenlik paketinde hükümet sürpriz bir adım attı. İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, 132 maddelik paketin 68. ile 130. maddelerini kapsayan 63 maddenin İçişleri Komisyonu'na geri verilmesi için Genel Kurul'a önerge verdi.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, söz konusu maddelerin önergeleriyle birlikte komisyona geri verildiğini açıkladı. Akşener, Meclis İçtüzüğü'ne göre tezkere hakkında oylamaya gerek olmadığını söyledi.

Hükümetin bu adımıyla, bugüne kadar geçen 67 madde ise yasalaşmış olacak. Genel Kurul'daki görüşmelerde muhalefet partileri paketin tamamının geri çekilmesini ve tekriri müzakere istedi.

Paketin en kritik ve tartışmalı maddeleri geçmiş durumda. Bunlardan bazıları şöyle:

Paketin en kritik ve tartışmalı maddeleri geçmiş durumda. Bunlardan bazıları şöyle:
  • Vali, lüzum görmesi halinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için emir verebilecek. Kolluk amirinin emriyle kişinin üstü, eşyası, aracı aranabilecek.

  • Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, “havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan” taşıyanlara 2,5 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

  • Polis; okul, kamu binası, ibadethane gibi yerlere molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu ve benzeri silahla saldıranlara karşı silah kullanabilecek.

  • Yürüyüşlerde yüzünü kapatanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

  • Jandarma ve Sahil Güvenlik’in Genelkurmay ile bağı kesilecek, İçişleri Bakanı’na bağlanacak.

  • Askeri olmayan görevi nedeniyle suç işleyen jandarmayı, İçişleri Bakanı veya vali görevden uzaklaştırabilecek.

Kaynak: Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0