Görüş Bildir
Haberler
Hıçkırık Nasıl Geçer, Hıçkırığa Ne İyi Gelir?

Hıçkırık Nasıl Geçer, Hıçkırığa Ne İyi Gelir?

Şebnem Sucu
20.09.2021 - 08:00

Hemen hemen herkesin hayatında birçok kez başına gelen hıçkırık, bazen kesik kesik bazen de inatçı bir vaziyette kişileri strese sokabiliyor. Aniden ortaya çıkan ve kısa süren hıçkırıklar genellikle ciddi bir nedenden kaynaklanmazken, 2 günden fazla süren ve geçmeyen inatçı hıçkırıklar sanılanın aksine pekte masum karşılanmamaktadır. Diyafram kasının ani ve istemsiz kasılması olarak bilinen hıçkırık, uzun süre devam ederse kişilerin gündelik yaşamlarını alt üst edebiliyor. Hıçkırıkla baş etmeye mecali kalmayan pek çok vatandaş bu durumdan kurtulmak için hıçkırık nasıl geçer, hıçkırığa ne iyi gelir? Gibi sorulara cevap arıyor. Peki, hıçkırık nasıl geçer, hıçkırığa ne iyi gelir? İşte cevapları…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hıçkırık her yaşta görülebilen ve genellikle kısa sürede kaybolan bir rahatsızlıktır. Bir çeşit reflekstir ve beklenmedik anlarda ortaya çıkar. Meydana gelmesinde pek çok faktör olan hıçkırık, çoğu zaman aniden hava yutulması, fazla yemek yeme, gazlı içecek tüketimi gibi nedenlerden ortaya çıkar. Bunların nedeni olarak mide ve bağırsak sistemindeki meydana gelen ani ısı değişimi görülmektedir. Bazen stres, korku, heyecan gibi duygu değişimlerinin yanı sıra bazı ilaçların kullanımı da hıçkırığa sebep olabilir. Peki, hıçkırık nasıl geçer, hıçkırığa ne iyi gelir?

HIÇKIRIĞIN GELİŞMESİNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER

• Aşırı yemek yemek

• Sakız çiğnerken hava yutma

• Ani ısı değişimleri

• Akciğerlerin sigara ile uyarılması

• Gazlı içecekler

• Aşırı alkol tüketimi

• Duygu durum değişiklikleri

2 günden fazla süren hıçkırıklar reflü hastalığı, guatr, larenjit, boyundaki bir tümör ya da boğaz ağrısı gibi farklı birçok nedenden kaynaklanabilir. Bu durumdan mutlaka doktorunuz haberdar olmalı ve erkenden tedaviye başlanmalıdır.

HIÇKIRIK NASIL GEÇER?

Hıçkırığın geçirebilmek için ağızdan nefes alıp burnunuzu kapatın. Daha sonra aldığınız hava ile burunda bir basınç oluşturarak kulak zarını dışa olacak şekilde ittirerek hıçkırığın kesilmesini sağlayabilirsiniz. 

Ciğerlerdeki diyaframı açmak hıçkırığın kesilmesine yardımcı olabilir. Bunu bir kağıt bir torbanın içerisine nefes alıp vererek gerçekleştirebilirsiniz. Bu yöntem ciğerlerin karbondioksitle dolmasını sağlar. Bu şekilde diyaframı rahatlamış olursunuz.  

Hıçkırık anında öksürmek ya da nefes tutmakta hıçkırığı ortadan kaldırabilir. Uzun süreli hıçkırıklarda altta yatan nedeninin belirlenmesi ve tedavi edilmesi hıçkırığın giderilmesi açısından oldukça önem taşımaktadır.

HIÇKIRIĞA NE İYİ GELİR?

Hıçkırık birçok nedenden ortaya çıkabileceği gibi hıçkırığa iyi gelen farklı yöntemlerde bulunmaktadır. Bunlar;

• Hızlı nefes alıp vermeye çalışmak, nefesi tutmak.

• Buruna sirke çekmek ya da limon gibi keskin kokulu maddeleri koklayabilirsiniz. 

• Hıçkırık anında yüzünüzü soğuk su vurabilirsiniz.

• Aynı zamanda mide bulantısı anında ortaya çıkan öğürme refleksini de hıçkırık anında deneyebilirsiniz.

• Küçük buz parçaları yutabilir ya da bir bardak soğuk su içebilirsiniz.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
4
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Recep Nahırcı

Kesin çözümü söylüyorum kusmak 🙋‍♂️