Görüş Bildir
Haberler
Hayvanlara Tecavüz Edenler İçin 'Şans Vermek Gerekir, Hata Yapabilirler' Diyen AKP'li Özdağ'a Tepki

Hayvanlara Tecavüz Edenler İçin 'Şans Vermek Gerekir, Hata Yapabilirler' Diyen AKP'li Özdağ'a Tepki

Onedio Medya
11.04.2016 - 12:50

AKP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ'ın, Haziran 2014'te Meclis'teki Hayvanları Koruma Kanunu'nun değişikliği ile ilgili komisyon görüşmeleri sırasında söylemiş olduğu, 'Cezaya çarptırılan insanlara yeniden bir şans vermeden hayvanlardan, hayvan sahiplenmekten men etmeyi de ben doğru bulmuyorum çünkü insanlara şans vermek gerekir. Yanlış yapabilir, hata yapabilir, bu insanlar için de geçerlidir' ifadelerine feministler ve hayvan hakları savunucularından tepki geldi: “Bu zihniyetle hazırlanan kanun hayvanları korumaz”.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Özdağ’ın, Haziran 2014’te Hayvanları Koruma Kanunu'nun değişikliği ile ilgili komisyon görüşmeleri sırasında​​ hayvan tecavüzcülerinin hayvan edinmesini men eden madde önergesi​ ​oylanırken söylediği sözler geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı.

Söz konusu ifadeler, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının komisyonda görüşüldüğü sırada söylendi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ

Tasarıyı hazırlayan Türkiye Barolar Birliği avukatlarından Buğcan Çankaya, hayvanlara tecavüz eden kişilerin tekrar tekrar hayvan sahiplenerek aynı davranışı göstermemesi için “hayvan sahiplenmekten men” cezası verilmesi maddesini eklediklerini söyleyince AKP’li Selçuk Özdağ araya girdi.

Özdağ'ın komisyon tutanaklarına geçen sözleri şöyle:

Özdağ'ın komisyon tutanaklarına geçen sözleri şöyle:
İçeriğin Devamı Aşağıda

“Cezaya çarptırılan insanlara yeniden bir şans vermeden hayvanlardan, hayvan sahiplenmekten men etmeyi de ben doğru bulmuyorum çünkü insanlara şans vermek gerekir. Yanlış yapabilir, hata yapabilir, bu insanlar için de geçerlidir. Türkiye’de hata yapan insanlar veya hata yaptıkları kanunlar tarafından teşhir edilen kişilere tekrar yeniden yaşama tutunma hakkı vermiyor muyuz? Veriyoruz. O nedenle, ben bunu çok ağır bir ceza olarak görüyorum​'​.

Feministler ve hayvan hakları savunucuları, AKP Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Özdağ'ın ​hayvan tecavüzcüleriyle ilgili açıklamasına tepki gösterdi.

'Tecavüz tecavüzdür'

Özdağ'ın hayvan tecavüzcülerine bir şans verilmesi yönündeki beyanını eleştiren Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği'nden Merve Karabulut 'Canlılar arasında ayrımcılık 'türcülük' yapılamaz. Tecavüz tecavüzdür. Başka bir canlıya verilen zarar 'hata yapmış' olarak değerlendirilemez. Hata yapıldıysa cezası bellidir. Sesi olmayanların sesi olmak zorundayız. Şu an bir insana karşı işlenen bu tür suçlar için 'affedelim' denilmiyorsa hayvanlar için de bu kabul edilemezdir' dedi.

'Bu zihniyetle hazırlanan kanun hayvanları korumaz'

'Bu zihniyetle hazırlanan kanun hayvanları korumaz'

Yasa tasarısı ile ilgili olarak TBMM Çevre Komisyonu görüşmelerine katılan Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Burak Özgüner ise şunları söyledi:

“Vekiller hayvan tecavüzünde belki sakınca görmeyebilir ancak neredeyse her gün tecavüz vakalarıyla uğraşan bizler, tecavüzcülere şans verilmesi bir yana, bu kişilerin ömür boyu hayvan edinmelerinin ve barınak gibi yerlerde çalışmalarının men edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

'Devlet de yargı da bugün tecavüzcülerin sırtını sıvazlayıp toplumun içine gönderiyor. Dava dosyasında her türlü delil olmasına rağmen haklarında beraat kararı verilen hayvan tecavüzcüleri var. Tecavüzü olumlayan, tecavüzcüyü cesaretlendiren her türlü beyan, davranış ya da yasama çalışması Türkiye toplumunu daha da yaşanmaz hâle getiriyor. Bu zihniyet ile hazırlanan Hayvanları Koruma Kanunu değişikliği tasarısı yasalaştığı takdirde ne hayvanları ne de onların haklarını koruyabilir. Tecavüz ve cinsel şiddet başta olmak üzere hayvanlara karşı işlenen suçların cezasının alt limiti iki yıldan az olmamalı ki paraya çevrilemesin ya da ceza ertelenemesin.”

Özdağ'dan açıklama

Tepkiler üzerine Twitter hesabından açıklama yapan Özdağ, ifadelerinin manipüle edildiğini belirtti:

'Komisyon toplantısında, hayvanlara tecavüz edenlerin bir daha hayvan sahibi olmalarının yasaklanması için önerge verilmiştir. Ben de 'zaten bu suçu işleyenlere 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası veriyoruz' dedim. 'Bu hapis cezasının yanı sıra bir de hayvan sahiplenmekten men edilmelerini doğru bulmadığımı ve normal hayatta da suç işleyenlere cezalarını çektikten sonra hayata tutunmak için bir şans verildiğini ve bunun bu suçu işleyenler için de geçerli olması gerektiğini' söyledim. Malum odaklar, 'hayvanlara tecavüz edenlere 6 aylık hapis cezasını çok bulduğum ve bir şans daha verilmesi gerektiğini' söylediğim yalanıyla saldırıya geçtiler. Ayrıca bu yalan haberi de Ensar Vakfına bağlayarak manipüle etmektedirler.'

BianetOdatv ve Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın