Görüş Bildir
Haberler
Hatice Turhan Valide Sultan Kimdir? İşte Hatice Turhan Valide Sultan'ın Hayatı...

Hatice Turhan Valide Sultan Kimdir? İşte Hatice Turhan Valide Sultan'ın Hayatı...

Şebnem Sucu
15.09.2021 - 10:37

Hatice Turhan Sultan, Osmanlı Devleti'nin on sekizinci padişahı olan İbrahim'in eşi ve babasından sonra tahta çıkan 4. Mehmed'in annesidir.  Kösem Sultan gibi o da saltanat naibesi sıfatıyla (1651– 1656) Osmanlı Devleti'ni yönetmiştir. İşte Hatice Turhan Valide Sultan'ın hayatı hakkında bilinenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hatice Turhan Valide Sultan, Osmanlı Devleti'nin en güçlü kadınlarından biridir. Kayınvalidesi Kösem Sultan'ın izinden gitmiş ve onun öldürülmesi emrini vermiştir.  İşte kısaca dördüncü Mehmed'in annesi olan Hatice Turhan Valide Sultan'ın hayatı ve ölümü...

HATİCE TURHAN VALİDE SULTAN KİMDİR? 

HAYATI 

Hatice Turhan Sultan'ın Ukraynalı ya da Çerkez olduğu düşünülmektedir.  Padişah İbrahim döneminde yaşanan soy tükenmesi endişesi ile Hatice Turhan Sultan İbrahim'e cariye olarak sunulmuştur. 2 Ocak 1642’de IV. Mehmed’i dünyaya getirdiğinde Haseki unvanını almıştır.  Kösem Sultan'ın İbrahim için getirdiği cariyeler Hatice Sultan için de önemli rakiplerdi. Bu dönemde haremde büyük çekişmeler yaşandı. Önce Saliha Dilaşub Sultan'ın bir şehzade dünyaya getirmesi, sonra da İbrahim'in Hüma Şah Sultan ile evlenmesi Hatice Turhan Sultan için zor günlerin gelmesine sebep oldu.  

KÖSEM SULTAN İLE ÇEKİŞME YILLARI

Oğlu Avcı Mehmed'in tahta çıkışıyla Valide Sultan unvanını almayı başardı.  Ancak bu sefer de Kösem Sultan ile güç savaşına girdi. Kösem Sultan gücü eline alıp kendini Büyük Valide Sultan, Turhan Sultan'a ise Küçük Valide Sultan adı verilmişti. Bu çekişme Turhan Sultan'ın Kösem Sultan'ı öldürtmesiyle son buldu. O dönemde Kösem Sultan’ın yeniçeri ocağından destek alıyordu, Turhan Sultan ise harem ağalarından destek almaktaydı. 

Kösem Sultan gibi o da saltanat naibesi sıfatıyla (1651– 1656) Osmanlı Devleti'ni yönetmiştir.  Turhan Sultan'ın iktidarı bir devlet adamına bırakması ile, Hürrem Sultan'dan başlayarak devam eden ve diğer valide sultanlar ile haseki sultanların devlet yönetiminde söz sahibi oldukları Kadınlar Saltanatı denilen dönem de bu şekilde son bulmuştur.

ÇOCUKLARI

IV. Mehmed

Gevherhan Sultan

Şehzade Ahmed

ÖLÜMÜ

1683 yılının ağustos ayında Edirne'de hayatını kaybetmiştir. Turhan Sultan Türbesi, İstanbul'daki Yeni Camii'ndedir.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın